Најбољи кумови опет Иван Мартић и Јован Тодоровић

У ПРЕЛЕПОМ ДРАГАЧЕВСКОМ СЕЛУ ГОРАЧИЋИ ОДРЖАНА КУМОВИЈАДА-2012

  • Такмичио се и певач Мики Јевремовић са својим кумом Миланом Несторовићем, али су заузели девето место

         НА обронцима планине Јелица, у прелепом драгачевском селу Горачићи, одржана је Кумовијада, традиционална манифестација која за циљ има да слави кумство, али и да промовише спорт, сеоски туризам, српске обичаје и културу.

         У порти цркве у Горачићима окупило више стотина посетилаца који су уживали у јелима српске националне кухиње, наступима фрулаша, трубача и фолклорних певачких група и бодрили претенденте за победу на Кумовијади 2012.

         У конкуренцији више од двадесет кумовских парова, прво место је и ове године припало кумовима Ивану Мартићу и Јовану Тодоровићу, а победници су, у драгачевском стилу, награђени шајкачама, шљивовицом и вуненим чарапама.

         Такмичио се и певач Мики Јевремовић са својим кумом Миланом Несторовићем и они су заузели 9 место.

         За победничко место борило се на несвакидашњем шаховском турниру у коме право учешћа имају само кумови.

         Кумовијада се одржава трећу годину за редом под покровитељством Високе школе за пословну економију и предузетништво (ПЕП), Општине Лучани и Центра за културу, спорт и туризам „Драгачево“.

         У циљу промоције спорта, на Кумовијади су организовани и међународни турнир у малом фудбалу, екипно такмичење основних школа Драгачева у шаху и Гран-при турнир централне Србије у шаху.

         На турниру у малом фудбалу је победила студентска екипа Високе школе за пословну економију и предузетништво (ПЕП), друго место за заузела екипа Универзитета „Слобомир“ из Босне и Херцеговине, а треће екипа „Делезе“.

         Првог дана Кумовијаде одржана је и ревијална кошаркашка утакмица између друголигаша Младост из Чачка и кошаркашке екипе Високе школе ПЕП. Студенти ПЕП-а победили су резултатом 48:35.  

         Кумовијада је настала по идеји мештана Горачића који данас живе у разним крајевима Србије, али и у дијаспори.

         Они су се једном годишње окупљали у родном месту и из забаве играли шах. Пре три године одлучили су да Кумовијада постане манифестација која ће пормовисати културу и традицију Горачића и Драгачева. Три године касније, Кумовијада полако прераста у манифестацију која ће, поред Сабора трубача у Гучи, постати заштитни знак овог краја.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари