Мировић: Јаз између српске „елите“ и народа није се поводом Русије смањио за протеклих 140 година

РАЗГОВОР СА ДР ДЕЈАНОМ МИРОВИЋЕМ ПОВОДОМ ЊЕГОВЕ КЊИГЕ „РУСОФОБИЈА КОД СРБА - 1878-2017“

 • Наши идеолошки острашћени русофоби и даље ће преваспитавати народ тако да он постане, или протестантски како то каже председник Вучић, или русофобан као што би волела Латинка Перовић или Радомир Константиновић - који нам објашњава да је за малограђанске појаве у српској провинцији крив Достојевски или Берђајев. Такве конструкције нису прављене чак ни у Енглеској, која је колевка русофобије!
 • Почетак русофобије код нас се везује за кнеза Милана, Санстефански мир и Берлински конгрес, који се користе као ударна песница објашњења да нам Руси не помажу, него су на страни других
 • Русофобију код нас прати кроатофилија. Од Скерлића још имамо дивљење Хрватима, па чак и после НДХ, називамо их браћом и говоримо како су они корак испред нас у цивилизацијском нивоу. То је невероватно тврдити после геноцида у НДХ! Али, тога има и у данашњем времену
 • Западу српски русофоби све праштају: и бомбардовање осиромашеним уранијумом, и отимање Црне Горе и Косова, и подстицање корупције, и најгоре могуће подстрекивање српских непријатеља. А Руси су, наравно, варвари, никад нам ништа добро нису донели, они су испод нас, наши су непријатељи и макијавелисти, док је Запад идеалан, он нам помаже, увек има добре намере према нама...
 • Под утицајем француске русофобије, Анте Старчевић, отац усташтва и србофобије у Хрватској, представља се као умерени и виши идеалиста. Та шема иде до Латинке Перовић, Марка Никезића, Владимира Константиновића. Данас отворите Блиц, а повремено и Политику, и видећете то исто…

        - СРПСКИ народ воли Русију као сунце, а српска елита воли Запад изнад свега. То је приметио још велики Достојевски и о томе говорио у свом „Пишчевом дневнику“. Јаз између наше елите и народа није се смањио ни за 140 година. Данас је 2017. година, српски медији су пуни русофобије, док се народ у свим анкетама изјашњава да нема већег пријатеља него што је Русија - каже на почетку разговора за Факте др Дејан Мировић, аутор књиге „Русофобија код Срба 1878-2017“ и истиче да је књигу написао да би објаснио како је русофобија „увезена у српске елите са Запада са циљем да се преваспита српски народ“ и како је могуће да им то до данас није успело.

        Како цео пројекат преумљавања траје дуго и одвија се у различитим историјским периодима, Мировић је књигу поделио на три целине, од којих се прва бави русофобијом у Краљевни Србији, друга Краљевином СХС, а трећа обухвата период од 1945. до данас објашњавајући ову појаву у комунистичкој Југославији и модерној Србији.

        - Писао сам две године, уз обимна истраживања и пажљиве рецензије др Мила Ломпара и др Слободана Антонића. Ослањао сам се на западне изворе Метана, Хофбауера, Кијезу и на руске изворе, као што је Шафаревич, који су писали о русофобији на Западу. Тако сам описао и четири типа русофобије: француску, енглеску (везану за сучељавање царске Русије и Британије), немачку и аустријску (која је нарочито утицала на наше „напредњаке“ 19. века) и хладноратовску америчку русофобију. Метан каже да русофобија датира од сукоба са Византијом који се преноси на Русију, Хофбауер да је она индукована на пољском Универзитету у Кракову, Кијеза и Шафаревич да је хладноратовске природе.

        • Који тип русофобије је био доминантан у Србији?

        Код нас су присутна сва четири типа западне русофобије! Само са варијацијама које одређује историјски период. Почетак се везује за кнеза Милана, Санстефански мир и Берлински конгрес, који се користе као ударна песница објашњења да нам Руси не помажу, него су на страни других.

        У Другој Југославији се то меша са антикомунизмом. Русофобија и совјетофобија се често преплићу, а најгора врста те мешавине долази после 1948, када добија тоталитарни манир и када долази до фалсификовања историје. Чак и после помирења са Хрушчовим имате писање НИН-а и Борбе која су на ивици русофобије или прелазе у то.

        • Како изгледа данашња русофобија? Шта је данашња ударна песница?

        Русофобију прати то да се Русима ништа не прашта. Они не смеју да имају своје интересе. Не смеју да буду империја која размишља о неким другим појавама, а не само о Србији. Они су увек „примитивни и варвари“, а ми „лепи и добри“. То су стереотипи који постоје код наше елите.

        Затим, русофобију прави кроатофилија. Од Скерлића још имамо дивљење Хрватима, па чак и после НДХ, називамо их браћом и говоримо како су они корак испред нас у цивилизацијском нивоу. То је невероватно тврдити после геноцида у НДХ! Али тога има и у данашњем времену.

        Трећа пратећа појава је апологетски однос према Западу. Њима се све прашта: бомбардовање осиромашеним уранијумом, отимање Црне Горе, Косова, подстицање корупције, најгоре могуће подстрекивање српских непријатеља. Русији, понављам, ништа не праштају.

        Тако се исцртавају линије русофобије: Руси су варвари, никад нам ништа добро нису донели, они су испод нас, наши су непријатељи и макијавелисти, а Запад је идеалан, он нам помаже, увек има добре намере према нама... као део Запада се посматрају и Хрвати.

        Под утицајем француске русофобије, Победоносцев се представља као азијатски деспот и варварин, а Старчевић, отац усташтва и србофобије у Хрватској се представља као умерени и виши идеалиста. Та шема иде до Латинке Перовић, Марка Никезића, Владимира Константиновића. Данас отворите Блиц, а повремено и Политику, и видећете то исто.

        Пример: Блиц објављује како су Руси наоружавали Хрвате и онда њихови коментатори развијају теорије да је Русија крива за Олују. Не вреди ни када Амбасада Руске Федерације то демантује и открије да је то оружје Хрватска добила од Украјине, кампања се наставља.

        У Политици је било уредника и дописника који у више текстова представљају Русију као православни калифат, где неки страшни цар налик Стаљину уништава демократију и мирне грађане, а на Балкану шири реакционарну народњачку идеологију, док се запад представља у другим бојама.

        То ћете видети и кад се спустите на политички ниво. Од амбасадора Србије у Вашингтону који мртав хладан каже да Путин хоће да завлада светом и да су Руси агресори (и за то не сноси никакве последице), па до председника Вучића који је довољно интелигентан да због русофилског гласачког тела не говори отворено ово што други говоре, али који каже да је протестантска религија супериорна у односу на православну или да Руси после Рубљова нису имали ни једног значајног сликара (шта је онда Иван Ајвазовски). И код Вучића видите потцењивачки однос према рускоме.

        Демократска опозиција није ништа боља - та елита мрзи Русију.

        • Шта мотивише српску елиту? Да ли је то новац или убеђење? И колико ће русофобија елита још потрајати?

        Мотивише је и новац и уверење, a ствар би се решила ако би се увео закон који примењује САД о невладиним организацијама.

        Знате, иако се 1999. године показало да опасност долази са запада, то отрежњење није било довољно за наше елите. Погледајте, примера ради, Наташу Кандић. Или Латинку Перовић. Издавале су читаве зборнике са митовима о Русима који су разбили Југославију. Нападан је чак и Драгослав Михајловић због романа „Кад су цветале тикве“...

        На јавном сервису имамо серију која приказује Русе у том старом стереотипном маниру, а који не одговара стварности. Чуо сам много негативних коментара поводом тога што се приказује, јер је у стварности белоруска елита дошла овде и оплеменила нашу науку и културу, наш Универзитет. Архитекта Краснов је пројектовао најлепше зграде у Београду... И сетимо се још једног примера са РТС-а: пре неколико година је комплетан жири подржао на Еуросонгу русофобску песму украјинског представника о Криму и Русима који убијају Татаре. Руској песми, нису дали ни један бод. Насупрот жирију, наши гледаоци су највише бодова дали баш руској песми. Пример је баналан, али показује колико су невероватне димензије јаза између наше елите и народа.

        • Шта је онда главна спона између нас и Руса? Из ког разлога запад ни после више векова није успео да промени свест и биће народа?

        То је наша црква. Она по својој дефиницији не може да се окрене према Западу, већ се држи онога што је исконско и што повезује наша два народа.

        Данилевски даје дефиницију зашто Запад нема успеха у православном народу, као што је српски или руски: постоји нека врста здравог разума у народу. Он осећа одакле му долази опасност.

        Срби можда и не знају много о Русији, пошто смо били одвојени током дугог четрдесетогодишњег периода титоизма и комунизма, али народ осећа ко му је пријатељ, а ко непријатељ. Да не помињем да смо ми имали 1999.

        Наравно да ће идеолошки острашћени русофоби и даље преваспитавати народ тако да он постане, или протестантски како то каже председник Вучић, или русофобан као што би волела Латинка Перовић или Радомир Константиновић - који нам објашњава да је за малограђанске појаве у српској провинцији крив Достојевски или Берђајев. Такве конструкције нису прављене чак ни у Енглеској, која је колевка русофобије!

        • Да ли ће елите победити, или ће бити побеђене?

        Достојевски је рекао да ће елите бити сто година незахвалне Русији за ослобођење и сву помоћ коју су нам пружили, али изгледа да ће требати много више. Искрено, не знам шта би то Руси још могли да ураде. И, заправо мислим да је наша елита непоправљива.

        Као и народ, који никако да се преваспита и да постане протестантски. Или да бар престане да воли Путина...

        Црква је ту одиграла велику улогу. Али, она би и престала да постоји када би се окренула против Русије.  

        • Која је будућност српско-руских односа ако се гледа кроз друштвено-политичку призму коју у књизи описујете?

        Црњански је то најбоље описао. Руска дипломатија је спора, али никада није била недобронамерна.

        Оно што је добро јесте што русофобска елита никада није могла да остане дуже на власти у Србији. Кад смо имали владаре, као Пашића, који су заступали политику која је била према вољи народа, Србија и њен народ су доживљавали прогрес. А данас имамо шизофрену ситуацију да је председник Србије душом и срцем на западу, води ЛДП-политику (како је то рекао и Чеда Јовановић), а има гласачко тело које је састављено од проруских гласача бивше СРС и СПС-а. Шизофренија се огледа и у томе што човек који има политичке резултате као што је предаја Косова, Ана Брнабић или сарадња са Рамушом Харадинајем, има посла са русофилским гласачким телом. Зато имамо ове представе са МиГ-овима, бусањем у јуначка прса, споменике итд.

        Да ли ће то моћи да потраје - не верујем.

        Људи се тешко мењају у његовим годинама, а под притиском ће се у једном моменту сигурно видети да је „цар го“. Тад, тешко да ће његово бирачко тело поздравити увођење санкција Русији. Ево вам и пример Мила Ђукановића и његовог криминалног режима који је једва преживео такве невероватне ствари са много мањим гласачким телом него у Србији.

        Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Водканов's picture
Водканов 13:55 08.11.2017.

 • +5
Voting is closed.

Прави Срби нити мрзе, нити имају разлога да мрзе Русе и Русију - него је стављају на право место, објективно и без предрасуда. Лажни Срби су они који је мрзе или обожавају, треба написати књигу о лажним Србима а не о русофобији!

milovan's picture
milovan 15:41 08.11.2017.

 • +2
Voting is closed.

I ti mi sve vise ljicis na goljema antisrbina. U svakom slucaju zuto ti lepo stoji.

Водканов's picture
Водканов 16:06 08.11.2017.

 • +4
Voting is closed.

Ја сам своје корене проучавао до саме основе и имам шта да кажем а да не морам да се хвалим, ти и теби слични се можете похвалити само примитивизмом и неукошћу, полтронством и идолопоклонством!
Кад те опет буду пописивали можеш да се изјасниш као Србин али ти ништа не знаш о томе, ти си бројка - у правом смислу речи тиква без корена! Само такав можеш или да мрзиш или да обожаваш некога или нешто, и то те чини недостојним да квалификујеш, а камоли да мислиш и разликујеш!

milovan's picture
milovan 17:22 08.11.2017.

 • +2
Voting is closed.

Nesto si mi neurosan naucena glavo. Jasno je meni da vi rusomrzi i srbomrzi imate duboke korene u nekoj Nemackoj stali.

Водканов's picture
Водканов 19:00 08.11.2017.

 • +5
Voting is closed.

Морално слаб и интелектуално неук можеш само да сањаш балегу руских магараца, немачке штале су уређеније од брлога у ком си ти рођен!

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:36 08.11.2017.

 • +4
Voting is closed.

Najpre samo srpska elita i kada se ona počela značajno otudjivati od svog srpskog naroda objašnjeno je u ovoj emisiji. - Još u vreme konačnog oslobadjanja od osmanskog-turskog ropstva. Kvalitetna je cela emisija, a posle 30-tog minuta počinje taj deo odgovora.
To otudjivanje i elite i običnog srpskog naroda od samog sebe na prvi pogled uklapa se i u ovaj vremenski period od 140 godina koji je u svojoj knjizi predstavio Dejan Mirović. Nisam čitala ovu njegovu knjigu, ali imala bih to u vidu prilikom čitanja.

Dakle treba da se vratimo našoj duhovnosti i našem pravoslavnom pogledu na svet, našem identitetu, da budemo najpre u našoj duhovnoj suverenosti te onda nećemo više lutati i ostvarivaćemo sve ostale dobre rezultate. Neka se ne uvrede pojedinci koji znaju gde smo mi kao narod bili pre prihvatanja hrišćanstva i pre pravoslavlja, a od "viška" koji oni znaju glava ne boli. Mi imamo problem da smo izgubili dosta od svog nacionalnog identiteta i sa takvom masom se lako manipuliše. Taj loš rezultat smo postigli tako što smo zaboravili i zanemarili i našu crkvu i veru i svoju duhovnost, svoju tradiciju, svoju istoriju i vekovne ideale na osnovu kojih smo opstajali u puno težim uslovima nego što su ovi današnji. Time što smo izgubili deo svog identiteta postali smo samo slabiji. Da je naša slabost manja a duhovnost jača mi ne bi mogli imati ni ovakve kojekakve izdajničke vlasti. Pored nas u boljem stanju duha oni ne bi mogli ovakvi ni da postoje.
Ријалити Србија: Како изаћи из Matrix-а? - Драгослав Бокан - Dragoslav Bokan - HelmCast
https://www.youtube.com/watch?v=svx66uygVdY

Taj otudjeni deo elite srpskog društva je dsuboko iskompleksiran i autosrbomrzački, ali on je veoma često i rusomrzački. U ozbiljnijim krizama srpskog naroda i države ta druga Srbija je spremna da nadvlada prvu Srbiju i preuzme kormilo vlasti. To može da uradi jer postoji velika masa ljudi koja nije dovoljno duhovno jaka. Rade to i sa dobrim poznavanjem te sa zloupotrebom rusofila i rusofilstva.
Ovaj tekst treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje:
Зоран Чворовић: У сусрет новој 1948. - 21. ЈУНА 2017.
https://facebookreporter.org/2017/06/21/zoran-cvorovic-u-susret-novoj-1948/

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:10 08.11.2017.

 • +3
Voting is closed.

Još bolje je objasnio u ovoj emisiji kakve su velike razlike izmedju nas i naših srednjovekovnih predaka.
Naš duševni pad je nastao kad smo i to dobrovoljno počeli da ulazimo u duhovno ropstvo zapadu. Pandorina kutija u Evropi otvorena je sa Francuskom gradjanskom revolucijom krajem XVIII veka. U trenutku fizičkog oslobadjanja od ropstva mi Srbi pali smo na važnom duhovnom ispitu tada kada smo prihvatili zapadne prosvetiteljske modele emancipacije koji su istovremeno i udaljavanje od Boga. Tada je naša elita postala otudjena od svog naroda i počela je da se stidi svog naroda i svoje Srbije...
Jako dobro objašnjava. Tek kad sam ga saslušala shvatila sam na kakvu vrste naših grešaka i grehova je mislio vojvoda Stepa Stepanović u prvom svetskom ratu, zašto je u jednom momentu rekao da se Srbima to sve loše dešava zato što smo i sami puno grešili. Nisam razumela zašto to govori i dosad mi se činila ta njegova rečenica suvišna na način da je preterana tj. suviše bogobojažljiva. Tek sada razumem da on koji je rodjen 1856 godine još uvek je pamtio verovatno i lično nosio duh i ideje tog vremena kada još uvek nismo bili duhovno pali, a bio je i svedok tih promena koje za nas su se pokazale kao štetne.

Драгослав Бокан - Хришћанство и култура
https://www.youtube.com/watch?v=50Hd99C6YF0

Ko ovo može da oseti svojom dušom i da se vrati kako je Bokan naziva "visokoj" Srbiji taj će znati gde mu je mesto i neće skakutati levo-desno, neće postavljati površna i plitka pitanja da li si za Istok ili Zapad, da li si za Rusiju ili Zapad, itd.

дулебг's picture
дулебг 19:02 08.11.2017.

 • +4
Voting is closed.

Збуњује ме са термином "елите" - ваљда су то они што су дошли до пара и удобног живота? Јер на слици, са Мировићем седи г.Ломпар, који је свакако национална и интелектуална елита, али није анти-Србин. Мислим да се превелик значај придаје тим самопрокламованим елитама - оне су уствари мале и безначајне, фигуришу само као хигијенска навлака западног окупатора.

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:42 08.11.2017.

 • +4
Voting is closed.

Elita je reč pozajmljena iz latinskog/francuskog jezika, a znači odabrani tj. izabrani deo, cvet nekog društva, vojske itd. U pozitivnom smislu elita je onaj deo društva koji celo društvo vuče napred, ali postoji i antielita tj. lažna elita. Dakle nije obavezno da pripadnik prave elite nekog društva bude i bogat.

U savremenim teorijama o eliti javlja se elita i neelita (oni koji vladaju i oni kojima se vlada)... Onda je jasno zašto ona često pominjana MRAČNA svetska elita koja pravi NWO (novi svetski poredak) po svojim mračnim merama, zašto se opisuje kao hobotnica sa puno pipaka, a pomoću kojih tajno upravlja sa velikim brojem vlada ovog sveta. Vrbuje ih, utiče na njih pod pritiscima, čak ih i dovodi na vlast, odnosno vrši nasilnu smenu vlasti u nekoj zemlji... Setite se samo koliko puta smo čuli ono "Asad kojimora daode"...
Kod nas je dosta pominjana Dalesova doktrina, citiraću samo jedan deo: „Mi ćemo dati sve što imamo, svo zlato, svu materijalnu moć na magarčenje i zaluđivanje ljudi. Čovečiji mozak i svest ljudi skloni su promenama. Posejemo li tamo haos, mi ćemo neprimetno da im podmetnemo lažne vrednosti i primorati ih da te vrednosti i prihvate. Kako? Mi ćemo naći istomišljenike, svoje saveznike i pomoćnike u njihovoj domovini..." - dakle računaju sa domaćom lažnom elitom preko koje će delovati.
http://www.intermagazin.rs/tajna-zavera-da-li-znate-sta-je-dalesova-dokt...

Nego u ovoj emisiji gost je isto Dejan Mirović, a ima još interesantnih gostiju i tema je veoma važna:
https://www.youtube.com/watch?v=VUC8uvk8x0Q

milovan's picture
milovan 22:32 08.11.2017.

 • +5
Voting is closed.

Nije se ni cuditi odkud rusofobija medju Srbima, ako znamo da se nasa elita skolovala u Becu,Pragu i Pesti. Srbi su imali i privilegija u Cesariji, pogotovo ako je trebalo za nju ginuti, a to se desavalo cesto. Poznata je ona granicarska:
Kad pozove, Svetli Car
U boj krece granicar! Po mnogima nama su najvecu stetu napravili tzv. Francuski djaci. Tu treba dodati KOMINTERNU koja je bila izrazito antisrbska, a mirodjiju je dodao Broz 1948 godine.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 00:04 09.11.2017.

 • +3
Voting is closed.

Srbija je za vreme Pasica napredovala ?!

milovan's picture
milovan 09:08 09.11.2017.

 • +2
Voting is closed.

Tako je cadjavi, a Pasic se sa obadve ruke drzao Rusije sve do oktobra 1917, kada su i Pasic i Srbija izgubili jedinog i mocnog zastitnika Rusiju. Od tada do danasnjih Dana lutamo od nemila do nedraga i Bog samo zna na kojem cemo bunjistu zavrsiti i nestati ako se ISKRENO ne oslonimo na Rusiju i ne zatrazimo njenu zastitu.

Додај коментар