Милу Ломпару на Тргу од ћирилице „Печат Херцега Шћепана“

ДУБАК: ЛОМПАРОВ КЊИЖЕВНО-ИСТОРИЈСКИ ОПУС ЈЕ ВЕЋ 25 ГОДИНА У ЖИЖИ ЈАВНОСТИ

Мило Ломпар

* Награда „Ћириличник“ ове године припала Српској књижевној задрузи

___________________________________________________________________________

        У ХЕРЦЕГ Новом су уручене награде лауреатима културне манифестације „Трг од ћирилице“.

         Милу Ломпару, професору београдског Филолошког факултета припао је „Печат херцега Шћепана“, а Српској књиженој задрузи – др Душку Бабићу „Ћириличник“.

        Образложење Управног одбора и жирија „Трга од ћирилице“ произнио је књижевник Будимир Дубак.

        „Мило Ломпар, својим укупним дјелом и прегалаштвом на пољу српске књижевности и културе спада у сам врх наше савремене мисли и достојан је овог високог признања. Књижевно-историјски опус Мила Ломпара, својом ширином и изузетношћу, већ двије и по деценије се налази у жижи интересовања научне и интелектуалне јавности“, рекао је између осталог Дубак.

        Говорећи о награди „Ћириличник“, која се додјељује српским културним институцијама, Дубак је подсјетио да је Српска књижевна задруга најстарија издавачка установа у Срба, основана 1892. године.

        „Поред Матице српске и САНУ, сматра се најважнијом институцијом српске књиге и културе која је основана у 19. вијеку и која траје у континуитету већ 127 година“, казао је он

        Жири за додјелу награда радио је у саставу: Архиепиископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије (предсједник), протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Никола Тодоровић, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, Желидраг Никчевић и Новица Ђурић (чланови).

        https://mitropolija.com/2019/08/25/dodijeljene-nagrade-trga-od-cirilice-milu-lomparu-pecat-hercega-scepana-skz-cirilicnik-video/

 

                                 Гледајте од 11-ог минута

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари