Кустурица: Српски народ је слобода коштала више него све суседе заједно

ВИДОВДАНСКОЈ СВЕЧАНОСТИ У АНДРИЋГРАДУ ПРИСУСТВОВАЛИ И ДОДИК И ВИШКОВИЋ

* „Не само да смо слободу видели другачије од свих у нашем окружењу, него смо, не питајући за цену, у оба свјетска рата побеђивали са савезницима, губили битке у миру, ипак не губећи до краја слободу, замрзавали своју државност. Када је била сатерала слободу у манастире после Косовске битке - наши преци су је чували замрзнуту у сновима и песмама. Када је поново куцнуо час - слобода је освојена, а управо ју је видовдански завет очувао и вратио неокрњену и чисту у наше животе

* „Српски народ је увек на почетку, шта год да уради. То не би било узнемирујуће – нагласио је Кутурица - да у нашој историји није било случајева у којима смо попуштали, па је чак и Видовдан након стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца скинут са дневног реда као државна слава

_____________________________________________________________

         КОСОВСКИ мит остаје да живи и да нас групише око најважнијег појма у животу свих нас, а то је била и остала слобода - као јединствен заплет у свету, поручио је са Видовданске свечаности у Андрићграду прослављени српски режисер Емир Кустурица.

         „ Тешко да можемо пронаћи народ у коме се речи слобода и заплет поистовећују. Још теже би било пронаћи народ у чијој драми заплет никада није ни престао и гдје је и почетак и, не дај Боже, крај могуће открити у заплету, дакле у средини. Када судбину једног народа обележи слобода она постаје почетак и средина, па је ту крај игре најмање важан и крај је заплет, само не средина", нагласио је Кустурица.

         Он је истакао да, због тога, креће из средине, односно из затвореног круга и српског народа опијеног слободом која га је коштала више него све суседе заједно.

         "И не само да смо слободу видели другачије од свих у нашем окружењу, него смо, не питајући за цену, у оба светска рата побјеђивали са савезницима, губили битке у миру, ипак не губећи до краја слободу, замрзавали своју државност. Тема нашег поимања слободе почиње у средњем веку када су стварана царства слободе чије су се границе везивале од Солуна до Трогира, а када је сила сатерала слободу у манастире после Косовске битке - наши преци су је чували замрзнуту у сновима и песмама. Када је поново куцнуо час слобода је освојена, а управо ју је видовдански завет очувао и вратио неокрњену и чисту у наше животе", рекао је Кустурица.

         Он је нагласио да је савремена социјална арена у којој живи српски народ затрла готово све трагове стварности у којој су телевизијски канали и новине извели доказ да је позитивна истина досадна и непотребна и где постоје супротстављене теорије и врло често стручна лица се туку око видовданске теме.

         "Једни поништавају митове јер мит је, веле, одувек света прича и тешко ћеш наћи документе. Има историчара у Београду који траже документе за мит, што никада није постојало у историји било којег народа јер мит је света прича, а не нешто што се базира на документу. И ови други наши природно бране властити индентитет и не верују да ће нам место у историји остати избрисано ако не повежемо све на шта нас косовски завет упућује", рекао је Кустурица.

         Он је додао да, када супротстављени говоре о Видовдану, коју год реч да изговоре, и једни и други причају о слободи.

         "Зато, у времену када је на Западу убијен Бог и када ајфоне држимо уперене према себи, кретање више није одређено према светом тројству него према нама самима. Читава цивилизација, развијајући индивидуализам, ушла је у слепу улицу. Тако и нашој слици света недостаје читав комад против којег се боре лучоноше прогреса иако знају да без митологије ни Холивуда не би било, а камоли једног малог часног народа. Када супротстављене стране крену једна на другу, оне не престају да причају о ономе што је изборено давно, а то је слобода", поручио је Кустурица.        

         Он је нагласио да је српски народ увек на почетку, шта год да уради.

         "То не би било узнемирујуће да у нашој историји није било случајева у којима смо попуштали, па је чак и Видовдан након стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца скинут са дневног реда као државна слава", каже Кустурица који је идејни творац Андрићграда.

         Обележавању Видовдана у Андрићграду присуствују и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић.

         У културном делу програма, на Тргу Николе Тесле, наступили су бањалучка филхармонија са фрулашем Бором Дугићем, Хор "Србадија" из Бијељине, Крагујевачко певачко друштво и Камерни ансамбл Музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика.

         Обележавање Видовдана почело је јутрос Светом архијерејском литургијом коју је у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика, у присуству бројних верника, служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

         Освештан је и темељ за звоник поред Храма, након чега је улицама града прошла литија, а на Тргу палих бораца служен је парастос свим погинулим српским борцима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари