Кустурица: Сарајево не би прихватило отварање граница ако то Бањалука покрене

У ИНТЕРВЈУУ РТС НАГЛАСИО ДА ЈЕ ТО УТОПИЈСКА ИДЕЈА АЛИ ДА БИ ОН ТО НАЈВИШЕ ВОЛЕО   

* „Неће прихватити по дефиницији, а не по испитивању да ли то ваља или не. Заправо, они ће се држати начела - боље да џаба седимо него да џаба радимо“

* „Они који су отворили проблем граница оптужили су Милошевића да је срушио Југославију, а ми знамо да је то неко други урадио, а он је био један од, што би рекли Хрвати, чимбеника у том процесу. Сада, замислите да ови кажу - џаба смо кречили, зашто смо ми онда те авнојске границе држали - да би Србе држали у овој позицији у којој их држимо данас, нема им Косова, а свако мало неко у Војводини дрекне како су Мађари у тешком положају, у Санџаку се појаве квазиаутентични типови који хоће да је развале“

_________________________________________________________________________

         ПРОСЛАВЉЕНИ српски режисер Емир Кустурица истакао је да је за њега веома значајан Дан Републике Српске - 9. јануар и нагласио да је Српска форматирана пре него што је почео рат у БиХ.

         "Појава Милорада Додика као човека који је схватио да у том аутентичном простору могу да се стварају аутентичне вредности је значајна. Девети јануар је прави израз те жеље да се ствара добит и да не буде све отпис и трошак", рекао је Кустурица за РТС.

         Он је нагласио да у Сарајеву желе да зауставе било коју идеју, да је код њих све трошак и не постоји начин да се оствари добит, а да до добити може да се дође проницљивошћу и добром економском идејом.

         Кустурица је оценио лицемерном идеју о поновном отварању граница, чије је затварање, како је рекао, инспирисано од светске елите.

         Он је напоменуо да од 1916. године постоје групе људи, округли столови који се баве увођењем сепаратизма као главне теме, те истиче да је и у бившој Југославија постојао сепаратизам и изнутра и споља, али инспирисан.

         "Постоји састанак из 1972. године на којем су Збињев Бжежински и група људи око њега планирали у ствари распад земље. И појава невладиних организација, као што је 'Фридом хаус', која када је почела да шаље своје дописе врло често се појављивао Туђман који је то слао, дакле, једно планирано разваљивање државе", навео је Кустурица.

         Кустурица је рекао да је утопијска идеја отварања граница нешто што би он највише волио.

         "Али, онда би ови што су то одредили, оптуживши Милошевића да је срушио Југославију, а ми знамо да је то неко други радио, а он је био један од, што би рекли Хрвати, чимбеника у том процесу. Сада, замислите да ови кажу - џаба смо кречили, зашто смо ми онда те авнојске границе држали - да би Србе држали у овој позицији у којој их држимо данас, нема им Косова, свако мало неко у Војводини дрекне како су Мађари у тешком положају, у Санџаку се појаве квазиаутентични типови који хоће да је развале", каже Кустурица.

         На питање да ли ће Сарајево прихватити отварање граница ако то предложи Бањалука, Кустурица је одговорио да неће.

         "Неће, али по дефиницији, а не по испитивању да ли то ваља или не", рекао је Кустурица.

         Према његовим речима, они ће радије да зауставе било коју идеју да не прође.

         "Заправо они ће се држати начела - боље да џаба седимо него да џаба радимо и то ће вазда да функционише као што је било на прелому векова", рекао је Кустурица.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари