Курти помаже и Тачију и Тадићу!

ОСМАТРАЧНИЦА Марка Јакшића

* Куртијева блокада прелаза само је учинила још огољенијим: да су Самоопредељење и Приштина на истом послу. Да су на том послу и Кфор, Еулекс и приштински амбасадори САД, Немачке, Велике Британије и Француске. Да су на том послу и они у Београду који за своју власт трампе 15 одсто националне територије која нема цену. Самоопредељење је њихов заједнички булдожер и привремени извршилац

* Преко Куртијеве акције се појачава притисак на Србију да сама `дода гас` за уклањање барикада и обезбеђује додатна `аргументација` онима у врху режима Бориса Тадића који су ионако (да парафразирам Матију Бећковића) показивали јаку склоност и спремност да трампе мајку (Косово и Метохију) за лаптоп (кандидатску фатаморгану приближавања ЕУ). А вероватно и ложи ватра коју би Кфор искористио за насилно уклањање барикада

* Добро је, због свега, што је Покрет „Стара Србија“ кренуо са прикупљањем потписа испод захтева Борису Тадићу, Народној скупштини и влади да на пролеће распишу и парламентарни и локални избори на целој територији Покрајине. Та акција и десетине хиљада потписа истераће – ако ништа друго – на чистину и Тадића и Цветковићеву и Дачићеву владу. Јер, ако уопште више рачунају са КиМ у саставу Србије – онда изборе неће моћи да не распишу

          ТВРДЕ, са разних страна тврде, да је крајњи циљ протестне акције Самоопредељења Аљбина Куртија – успостављање баланса (реципроцитета) са `српским потезима на северу Косова`. Добро, можда је и то циљ. Само, тај циљ се истура да се иза њега сакрију важнији и далекосежнији циљеви.

          Преко Куртијеве акције се појачава притисак на Србију да сама `дода гас` за уклањање барикада и обезбеђује додатна `аргументација` онима у врху режима Бориса Тадића који су ионако (да парафразирам Матију Бећковића) показивали јаку склоност и спремност да трампе мајку (Косово и Метохију) за лаптоп (кандидатску фатаморгану приближавања ЕУ). А вероватно и ложи ватра коју би Кфор искористио за насилно уклањање барикада.

          Нису се тек онако огласили приштински амбасадори САД, Велике Британије, Немачке и Француске:  са залагањем-захтевом да Београд хитно реализује све на шта је досад и вољно и под пресијом пристао у `дијалогу` са Приштином. Они су `меко` стерали за Куртија и оно што, нема сумње, већ спремају.

          Курти само говори и ради оно што Тачијева и Јахјагина Приштина неће и не сме. Курти крчи пут. Курти рашчишћава терен за оно што `спремачи` спремају.

          Курти наступа стриктно у договору са влашћу у Приштини. А Приштина по инструкцијама са Запада. Из главних градова `спремача`. Зато су сви његови који су били привођени код Подујева (Мердара) и Кончуља – пуштени већ после пола сата, највише сат. А исто је већ виђено после „акције“ у Дечанима.

          Куртијева блокада прелаза само је учинила још огољенијим: да су Самоопредељење и Приштина на истом послу. Да су на том послу и Кфор, Еулекс и амбасадори САД, Немачке, Велике Британије и Француске. Да су на том послу и они у Београду који за своју власт трампе 15 одсто националне територије која нема цену. Самоопредељење је њихов заједнички булдожер и привремени извршилац.

          Зато смо испред прелаза Мердаре и Кончуљ имали политизовано луткарско позориште. Са мало грудви и каменица, са дозираним гуркањем шиптарске полиције и `демонстраната`, са понеким преврнутим аутомобилом...

          Курти, међутим, не помаже само Тачију, Кфору, Кетрин Ештон и Роберту Куперу. Помаже и владајућој коалицији у Београду. `Пере` је за издају националних и државних интереса. Служи јој да прикривено сугерише како, ето, ни Албанци нису задовољни позицијом и држањем Београда. Како су потези Бориса Тадића и Борка Стефановића добри и српски, само што их српски националисти не разумеју. Самоопредељење је у истој функцији било и у време кад је Тадић отворио врата доласку Еулекса. И тада их је Курти, по налогу правих режисера, извео да лармају у интересу Тадића: да буду доказ како су и Шиптари кобајаги против Еулекса...

          Данашња луткарска представа, дакле, није премијера. Њене репризе гледамо већ пуне две године. А све је, заправо, много, много старије!

          Мало старији ће се лако присетити (из времена владавине Слободана Милошевића) једнонационалних `тровања` из ваздуха у Приштини и другим градовима широм КиМ. Падања Шиптара по улицама, са грчењем, а Србима на тим истим улицама – ништа!

          Зна ли све ово власт у Београду?  Зна и мора да зна! Зато је добро што је Покрет „Стара Србија“ кренуо са прикупљањем потписа испод захтева Борису Тадићу, Народној скупштини и влади да на пролеће распишу и парламентарни и локални избори на целој територији Покрајине.

          Та акција и десетине хиљада потписа истераће – ако ништа друго – на чистину и Тадића и Цветковићеву и Дачићеву владу. Јер, ако уопште више рачунају са КиМ у саставу Србије – онда изборе неће моћи да не распишу! Онда ће им потписи које прикупи „Стара Србија“ чак добро доћи! Вероватније је, на жалост, да ће Тадићев режим зарад ЕУ-лаптопа покушати да уклони барикаде, да ће престати да инсистира да Приштина на регионалне и остале скупове држава може само као Косово-Унмик, да ће наставити да демонтира институције државе Србије на северу Косова!

          Али, Тадићев режим се већ љуља – као боксер који је сам себе нокаутирао! А ни ЕУ више није баш сигурна на ногама!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари