Куд ће кренути Србија ако се опозициони кандидат повуче из другог круга?

ВУЧИЋУ, ЗАКОЧИ: СРБИЈИ СУ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ БЕЗ СЕНКЕ И БЕЗ РЕШАВАЊА СТВАРИ НА УЛИЦИ

 • Најављује се да други круг може бити одржан баш на Ускрс сваки верник ће схватити као чисту провокацију. Не памтим шта се дешавало у годинама после Другог светског рата, али осамдесетих ни комунистима није падало напамет да на Ускрс нешто организују. Или, да споменем глупост око отказивања концерта Владе Георгијева у Смедереву. Чему то?
 • Шта ћемо да радимо ако се избори никада не заврше? Шта ако Вучић прогласи победу у првом кругу, а опозиција то не призна? Или ако се скупи критична маса оних који ће оспорити легитимност целог процеса и пре одржавања избора? Србија може ући у нови круг озбиљних нестабилности ако се настави овако како је почело
 • У условима убрзане дестабилизације Македоније и БиХ и свих претпостављених догађања на албанском етнопростору - то нам уопште не треба. Потребне су нам институције и што је могуће више политичке прибраности
 • У наредним годинама нам се можда отвара шанса за поправљање укупне позиције каква се после тога још дуго неће поновити
 • За оно што ће се дешавати одговорност је на Вучићу. Он сам одређује како ће се цео процес одвијати и у ком смеру ће ићи. И зато мора мало да закочи са кампањом. Да се потруди да избори прођу у што је могуће регуларнијој атмосфери. Да не падне никаква сенка на њихов резултат. Да не даје повод за сумњу. Да се судбина земље не решава на улици, већ у институцијама
Пише: Душан ПРОРОКОВИЋ
 

        У ТРЕНУТКУ писања овог чланка председнички избори још увек нису расписани. Међутим, предизборна кампања је већ увелико почела.

        У уређеним државама и стабилним системима то би већ само по себи било проблематично. Код нас је то тек један од проблема. Свакако не најважнији и не највећи.

        Предизборне играрије су кренуле лошим током. Врло лошим. Иако је, барем када се ради о предвиђању наших кладионица, њихов победник већ сада познат. Квота на победу Александра Вучића је 1,02. То је још један од разлога због чега је сва одговорност за предстојећа дешавања на самом Вучићу.

        У његовим рукама су и нож и погача. Има најбољу стартну позицију, има највеће шансе да победи, контролише и извршну и законодавну власт. Логично би било и да му је због тога у интересу да избори протекну у најбољој могућој атмосфери, без иједног приговора или протеста. Али, из неког разлога, логика Вучићевог изборног штаба је сасвим другачија.

        Избори се већ сада гурају ка „сивој зони“, па ће пре него што и буду расписани почети и прича о њиховој регуларности. У свему овоме, то што матична служба у Зајечару ради и по ноћи због потреба локалног СНС - дође као мали прекршај. Јер, много је већи фаул суспендовање рада Народне скупштине до даљњег.

        Не може највиши законодавни орган у земљи да буде закључан због одржавања избора. Где то има у нормалном свету? Поготово ако имамо у виду да је Народна скупштина власна и да контролише процесе из своје надлежности.

        Она је један од гараната регуларности избора. Па изборе за шефа државе расписује председник парламента!

        Посебан проблем је пратеће неусвајање оставке Саше Јанковића. Да ли сада постоји правни основ за оспоравање његове кандидатуре? И то није једино отворено правно питање око предстојећих избора. Биће их још наредних недеља.

        Уз све, најаву како други круг може бити одржан баш на Ускрс сваки верник ће схватити као чисту провокацију. Не памтим шта се дешавало у годинама после Другог светског рата, али осамдесетих ни комунистима није падало напамет да на Ускрс нешто организују. Или, да споменем глупост око отказивања концерта Владе Георгијева у Смедереву.

        Чему то?

        Логика Вучићевог изборног штаба је ваљда да се до последњег тренутка бије одсудна битка за сваки глас, како би се остварила победа у првом кругу. Отуда и оволики притисак на институције и јавно мњење.

 

        Ја ни то не разумем, јер победа је победа. У првом или другом кругу свеједно! Међутим, разумем да нам се свима може дебело обити о главу ако се ове играрије наставе и наш политички живот неповратно усмери ка сивој зони. Зато све ово и пишем.

        Шта ћемо да радимо ако се избори никада не заврше? Шта ако Вучић прогласи победу у првом кругу, а опозиција то не призна? Или ако се скупи критична маса оних који ће оспорити легитимност целог процеса и пре одржавања избора?

        Или ако се опозициони кандидат повуче из другог круга?

        Србија може ући у нови круг озбиљних нестабилности ако се настави овако како је почело. У условима убрзане дестабилизације Македоније и БиХ и свих претпостављених догађања на албанском етнопростору - то нам уопште не треба.

        Потребне су нам институције и што је могуће више политичке прибраности.

        У наредним годинама нам се можда отвара шанса за поправљање укупне позиције каква се после тога још дуго неће поновити.

        До тог поправљања неће доћи кроз дестабилизацију земље (мада сам слушао неке који и то тврде!?), већ управо супротно.

        И када се кандидовао и када је кретао у кампању - Вучић је морао имати у виду тај шири контекст. То од њега захтевају историјски тренутак и функција коју ће обављати. И ту нема никаквих оправдања да он то не разуме или простора за пребацивање одговорности на опозицију.

        За оно што ће се дешавати одговорност је на Вучићу.

        Он сам одређује како ће се цео процес одвијати и у ком смеру ће ићи. И зато мора мало да закочи са кампањом. Да се потруди да избори прођу у што је могуће регуларнијој атмосфери. Да не падне никаква сенка на њихов резултат. Да не даје повод за сумњу. Да се судбина земље не решава на улици, већ у институцијама.

        Ја за Вучића нећу гласати, али бих и после ових избора радије да живим и радим у земљи са легитимно изабраним председником и некаквим институцијама. Какве год да су, наше су, и колико год да су разваљене, у временима која ће уследити - и такве могу послужити сврси. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

AntiBot's picture
AntiBot 14:12 02.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Vucic a i oni koji ga savetuju, a prvenstveno mislim na tajne sluzbe (Britanija na prvom mestu) se opasno igraju vatrom. Mora biti svestan svojih postupaka, dosta se vadio na ludilo. A i mi!

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 16:17 02.03.2017.

 • +4
Voting is closed.

Zapadu smeta ulaz stranog kapitala u Srbiju i miroljubiva politika, ukratko stabilna Srbija. Isto tako im ne prija što su se za Srbiju zainteresovale velike sile poput Rusije i Kine, sada bi im odgovarao neko ko bi zahladio sa Rusijom i izolovao Srbiju kako bi lakše i bezbolno mogli da pristupe sa davnašnjem ratnom planu: stvaranju "Velike Albanije" na uštrb okolnih država. Sve je spremno u CG, Makedoniji, BiH u velikoj mjeri, samo im fali njihov čovjek u Srbiji da se odrekne Rusije i da ostanemo na livadi da nam dezintegrišu teritoriju...
Ukoliko je Vučić britanski čovjek, kome li su onda naklonjeni Janković i Jeremić?
Nalazim da su patriote i jedini ozbiljni kandidati: Aleksandar Popović i dr. Šešelj, i za njih možemo biti mirni da se neće odreći Rusije pod pritiskom Zapadnjaka!!!
Svi ostali su anglosaksonski igrači - to je jasno kao dan!!!

Dejan's picture
Dejan 16:15 02.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Sanco, Sanco .....

nisi li se ponekad upitao, a sta se uglavnom desava, i za koje vreme onima kojima se dijagnostikuje karcinom na jetri??

Srpski narod pati od slbog pamcenja, pa da se malo osvezimo. Tvom "patriotskom" kandidatu upravo je to modicinsko stanje. Nije li zbog humanitarnih razloga, tj. bolesti pusten da na slobodi veka presudu haske druzine?? Nije li malo cudno sto to niko vise ne spominje? Nije li jasno da je Dr. Seselj trojanac sa svrhom da "otkine" 10-tak procenata glasova. Sa tih 10 % protiv sebe AV bi lagano puk'o, ali ne zbog matematike, vec zbog panike u sopstvenim redovima.

Seselj ima rak, kao sto Dacic ima rogove.

iki's picture
iki 17:51 02.03.2017.

 • +4
Voting is closed.

Dejane, a na koje rogove misliš?

AntiBot's picture
AntiBot 21:44 02.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Slazem se. Seselj je kao tezak bolesnik naprasno ozdravio?! Seselj nikad deblji i zadrigliji... Seselj je pusten iz Haga kada su strane obavestajne agencije smatrale da je trenutak da se ukljuci u igru. Seselj nije ni jednog momenta udario na Vucica. Cackao je samo Tomu! Seselj je za prvu stvar svoje predsednicke kampanje(danas) udario na Jeremica?! A sto ne na Vucica ako je vec neki opozicionar? Seselj, koliko god mislili da je patriota , ne igra za Srbiju a pogotovo ne za Srbe! Mislite o tome i ne zaludjujte se vise. Seselj je Trojanac 1000%!

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 10:03 06.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

da, sa Šešeljem je Zapad računao da će bez problema svojim nacionalizmom potpomoći njihovom planu započinjanja rata na Balkanu...Ali Šeki nije naivan niti indijanac koji će dozvoliti da njime manipuliše taj globalistički ološ, već će odmah da ubrza zbližavanje sa Rusijom i tražiće primjenu Rez:1244SbUN sa papira na djelo i na terenu u praktičnoj formi!!! Pohapsiće sve naše državne službenike koji rade za gčobalistički klub i Zapadnjake!!! Prošlo je vrijeme javnog pljuvanja i sistematskog uništavanja Srbije, nemaju više zaštitu tog ološa Soroša i njegovih Klintonovih, Bušovih i Obame, iako te štetočine ne žele da vjeruju u to, ali ćete vidjeti spektakl koji će se desiti uskoro Janjičarima i Jezuitima u Srbiji!!!

misko's picture
misko 19:46 02.03.2017.

 • +6
Voting is closed.

Vučić sigurno nije engleski čovek.

AntiBot's picture
AntiBot 21:46 02.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Za ciji god tim da igra, ne igra za Srbiju i Srpske interese to je sigurno!

garavi's picture
garavi 23:33 02.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Покатоличено, пицоусто, шиптарско копиле подхитно ухапсити
и недозволити му да се кандидује за председника Србије јер су
избори фарса за наивни народ и ако се кандидује сигурно ће и
победити јер западни фашисти то све одрађују а гласање је лаж !!!
Ако он буде председник тешко Србима и Србији !

робокап's picture
робокап 13:57 03.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

Е сад БЕГРАЂАНиИ спремите се за ВАТРОМЕТ 16.АПРИЛА ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 2017.Састанак заказан испред БРИТАНСКЕ абасаде да прославе победу АВ;АВ-а .Почасни гости АКРЕПИ ИЗ ГРОБОВА ТИТО И ЧЕРЧИЛ да прославе ИСТИ КРВАВИ УСКРС из 1944 кад су СРАВЊИВАЛИ БЕОГРАД.Свака ЧАСТ ВУЧИЋУ ,НИСИ ЏАБЕ БАЦИО ПАРЕ НА БЛЕРА:Зна човек СИМБОЛИКУ ТОГ ДАТУМА.Једино ће мало МЕРКЕЛИЦА АДОЛФИНА бити разочарана ШТО први круг неће бити 6.априла ПА ДА СЕ И ОНА РАДУЈЕ СИМБОЛИЦИ ТОГ ДАТУМА.Џабе јој се ШЛИХТАШ овом си се одао чији си човек и за кога радиш.

Додај коментар