КОШТУНИЦА: Отимају нам Косово и спремају ревизију наше историје

ЛИДЕР ДСС НАВЕО СЕДАМ РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ СРБИЈИ

НИКАКО НИЈЕ У ИНТЕРЕСУ ДА БУДЕ ЧЛАНИЦА ЕУ

  • „Политичка неутралност је начин да се Србија супротстави уценама из Брисела и то је идеја самосталности и слободе у односу на нове догме и нове центре моћи“, рекао је Коштуница на представљању своје књиге „Зашто Србија, а не Европска унија“
  • Ако су један народ и држава спремни да се одрекну једног дела територије, само се поставља питање - како ће се отворити и питања других делова територије, попут Војводине, а ТРЕЋИ разлог је истовремено условљавање Србије да подржи интеграцију Републике Српске у Босну и Херцеговину, рекао је Коштуница
  • СЕДМИ разлог је условљавање Србије да одговори на захтеве разноразних европских институција, тела, функционера, известилаца и надзорника да убрзо и безусловно прихвати тобоже културне стандарде, обрасце понашања, моралне норме и систем вредности. То ће подразумевати својеврсну ревизију наше историје, како политичке, тако и културне, објаснио је Коштуница
  • Сви ти захтеви према Србији су оргоман материјални, политички и морални ударац за саму земљу. Када би сви ти захтеви били испуњени, како би Србија изгледала и на шта би личила и шта би од Србије остало, упитао је Коштуница
  • Пре 30 година на снази је била догма да комунизам нема алтернативу, а ми смо доказивали да има и да је алтернатива либерални капитализам, а данас је догма да Европа нема алтернативу. Што се више Европска унија оспорава у Европи, то се више власт у Србији зариче да неће скренути са евроунијског пута, рекао је Коштуница

          ДАНАС је у Дому омладине одржана промоција књиге Војислава Коштунице „Зашто Србија, а не Европска унија“.

          Председник Демократске странке Србије том приликом изјавио је да би први задатак нове власти после избора требало да буде проглашавање политичке неутралности као основе за препород Србије.

          „Политичка неутралност је начин да се Србија супротстави уценама из Брисела и то је идеја самосталности и слободе у односу на нове догме и нове центре моћи“, рекао је Коштуница.

          Коштуница је навео да би политику неутралности требало почети најпре са ЕУ, одрицањем од „догме Европа нема алтернативу“, а затим је пренети и на друге државе и савезе других држава.

          „Политика неутралности не подразумева конфронтацију са ЕУ, него уређивање односа са ЕУ, пре свега економских. Привреда Србије трпи огромну штету због примене Споразума о стабилизацији и придруживању, па је политичка неутралност и пут економског опоравка Србије“, рекао је Коштуница.

          Коштуница је навео седам разлога због којих Србији никако није у интересу да буде чланица ЕУ, од којих је први „отимање Косова“.

          „Ако су један народ и држава спремни да се одрекну једног дела територије, поставља се питање само како ће се отворити и питања других делова територије, попут Војводине, а трећи разлог је истовремено условљавање Србије да подржи интеграцију Републике Српске у Босну и Херцеговину“, рекао је Коштуница.

          Као четврти разлог Коштуница је навео условљавање Србије да се зарад чланства у ЕУ одрекне војне неутралности зарад чланства у НАТО-у, а пети разлог је условљавање да Србија преузме кривицу за све ратове у бившој Југославији.

          Шести разлог је услов да Србија мора да постепено потпуно либерализује спољнотрговинску размену са ЕУ без икакве надокнаде, рекао је Коштуница.

          „Најзад, седми разлог је усовљавање Србије да одговори на захтеве разноразних европских институција, тела, функционера, известилаца и надзорника да убрзо и безусловно прихвати тобоже културне стандарде, обрасце понашања, моралне норме и систем вредности. То ће подразумевати својеврсну ревизију наше историје, како политичке, тако и културне“, објаснио је Коштуница.

          Председник ДСС-а је тај захтев упоредио са Орвеловом утопијом - ко контролише прошлост, контролише будућност, ко контролише садашњост, контролише прошлост.

          „Сви ти захтеви према Србији су оргоман материјални, политички и морални ударац за саму земљу. Када би сви ти захтеви били испуњени, како би Србија изгледала и на шта би личила и шта би од Србије остало“, упитао је Коштуница.

          Коштуница је навео да Србија вековима није припадала ни западним ни источним савезима, а да власт данас насилно измешта Србију из њеног природног историјског тока.

          „Пре 30 година на снази је била догма да комунизам нема алтернативу, а ми смо доказивали да има и да је алтернатива либерални капитализам, а данас је догма да Европа нема алтернативу. Што се више Европска унија оспорава у Европи, то се више власт у Србији зариче да неће скренути са евроунијског пута“, рекао је Коштуница.

          Коштуница је навео да није Србија прва променила однос према ЕУ, него је Брисел злоупотребио поверење Србије и 2008. године прекршио обећање да жели целовиту Србију у ЕУ.

          Књига „Зашто Србија, а не Европска унија“ је настала из разговора које су са Коштуницом водили Миле Савић, Слободан Самарџић и Александар Никитовић и објављена је у издању Фонда Слободан Јовановић.

          О књизи су говорили Савић, писац Синиша Ковачевић и професор књижевности Мило Ломпар.

          Промоцији књиге присуствовали су Матија Бећковић, Коста Чавошки, Милорад Вучелић, Жељко Цвијановић и певач групе Рибља Чорба Борисав Ђорђевић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари