Ко се у Србији и због чега позива на Милоша Обреновића и заклања иза њега?

ДА ЛИ БИ МИЛОШ ПРЕПОЗНАО „ОБРЕНОВИЋИЗАМ“ У НАЧИНУ НА КОЈИ СЕ ДАНАС ВОДИ СРБИЈА?

 • Мило ЛОМПАР: Заклањање иза Обреновића проистиче из потпуне идеолошке подударности између актуелне власти и другосрбијанске интелигенције, јер је Латинка Перовић политику Обреновића кривотворила и приказивала у складу са данашњим тенденцијама. Свако позивање на Обреновиће је парцијално и много би било поштеније да се лепо позивају на Латинку Перовић и комунистичку идеологију
 • Душан ПРОРОКОВИЋ: У чаршијским расправама, које су најчешће више утемељене на митовима него на чињеницама, хвали се Милошево лавирање између великих сила. Међутим, то Милошево лавирање је последица политике коју је донекле утврдио још прота Матеја Ненадовић, а наставили су је и други после њега, све до Милана Обреновића
 • Матија БЕЋКОВИЋ: Обреновићи су у наше време постали врло популарни. Сваки час их неко спомиње и позива се на њих. А главни разлог за то је што ни један Обреновић није жив!
 • Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Македонија може да плане за 24 сата, Косово за 24 минута, а Хрвати било када. Једини начин да се окану те намере је да се Србија опреми руским наоружањем какво нема нико у региону - ради одвраћања западног напада. Српско руководство ће о томе морати да донесе одлуку у кратком року, а ако се Западу не допадне, па прекине односе са нама, ми и на то треба да будемо спремни. Та политика се не може поредити ни са временом и политиком Броза нити кнеза Милоша Обреновића

        ОНО што је од Србије постало и остало након 5. октобра 2000. воли да се позива на кнеза Милоша Обреновића.

        Са тиме је кренула врхушка Демократске странке док је још била у опозицији.

        Заклањање иза Милоша, па и осталих Обреновића, траје све до данас.

        Ко се све данас у Србији - због чега и са колико права - позива на Милоша Обреновића и заклања иза њега?

        Шта дубље стоји иза тог позивања и покушаја легитимисања?

        Да ли би Милош Обреновић препознао „обреновићизам“ у начину и правцу којим се Србија води данас?

Однос Обреновића и данашње власти према Косову и Метохију потпуно је супротан

Мило ЛОМПАР, професор Филолошког факултета, књижевник
 
Од Обреновића се узима само њихова спољнополитичка оријентација, и то нарочито краља Милана Обреновића, јер је она после Берлинског конгреса била изразито проаустријска. Занемарују се њихове национално-ослободилачке тежње када је реч о Косову и Метохији - јер то ниједан Обреновић није доводио у питање - а данашња власт је обавила процес издаје Косова и Метохије
 

        ЗАКЛАЊАЊЕ иза Обреновића проистиче из потпуне идеолошке подударности између актуелне власти и другосрбијанске интелигенције, јер је политику Обреновића, у својим радовима кривотворила и приказивала у складу са данашњим тенденцијама Латинка Перовић.

        Обреновићи се узимају у аспекту који одговара садашњој оријентацији, а то је оријентација ка западним односно немачким аспирацијама. А заборавља се да су Обреновићи формирали стајаћу војску, Академију наука, Црвени крст, увели обележавање Видовдана и учврстили косовску традицију у нашем школском и укупном систему. Погледајте само каква је била прослава 500 година Косовске битке 1889. године.

        Дакле, од Обреновића се узима само њихова спољнополитичка оријентација, и то нарочито краља Милана Обреновића, јер је она после Берлинског конгреса била изразито проаустријска. Занемарују се њихове национално-ослободилачке тежње када је реч о Косову и Метохији - јер то ниједан Обреновић није доводио у питање - а данашња власт је обавила процес издаје Косова и Метохије.

        Дакле, у односу на КиМ је једна потпуно супротна политика.

        Према томе, свако позивање на Обреновиће је парцијално и много би било поштеније да се лепо позивају на Латинку Перовић и комунистичку идеологију, где много ближе могу да нађу своје сабеседнике из прошлости.

        Ако узмемо у обзир да је спољнополитичка оријентација Обреновића доживела историјски деманти у 20. веку, а и да је комунистичка идеологија доживела дебакл такође, тешко је веровати да је историјски суд наклоњен оваквој политици садашњих власти.

        И када је реч о народу, не може се повући паралела, јер се народ снажно противио политици Милана Обреновића, док је данас народ, под снажним дејством медијских и уцењивачких материјалних средстава, доведен у позицију да се недовољно прецизно оријентише у околностима у којима живи и да услед тога у високом проценту следи овакву политику.

        Када би народу медијски биле предочене све последице овакве политике, велико је питање колику би она имала подршку.

Милош се жалио на Русе, њима на Аустријанце, а ове упозоравао на долазак Британаца

Душан ПРОРОКОВИЋ, Центар за стратешке алтернативе
 
Милошева аграрна реформа и трговачка проницљивост су били усмерени ка постепеном јачању домаће привреде, што је супротно садашњем тренду подстицања страних инвеститора. Милош је странце добро плаћао да долазе у Србију и развијају нашу земљу. Михајло је то још и интензивирао па су резултати брзо били очигледни. Данас не да не долазе страни стручњаци, већ и наши беже из Србије
 

        РАЗЛИКУЈУ се околности, па је тешко поредити Милошево време са данашњим.

        Такође, у развоју Милоша Обреновића као политичара је било неколико фаза, па и када треба да га упоредимо са данашњим политичарима, питање је „који Милош“ се пореди и са којим одлукама које се сада доносе.

        У чаршијским расправама, које су најчешће више утемељене на митовима него на чињеницама, хвали се Милошево лавирање између великих сила. Међутим, то Милошево лавирање је последица политике коју је донекле утврдио још прота Матеја Ненадовић, а наставили су је и други после њега, све до Милана Обреновића.

        Поред тога, заборавља се да је Милош имао тесну сарадњу са Молдавијом и Влашком и тиме створио стабилну регионалну осовину за супротстављање Турској. Ми данас немамо савезника у региону, заробљени смо у „западнобалканском конструкту“, а и мало шта чинимо да их стекнемо јер сопствену визију региона и немамо.

        На унутрашњем плану, његова аграрна реформа и трговачка проницљивост су били усмерени ка постепеном јачању домаће привреде, што је супротно тренду подстицања страних инвеститора, а када је већ о странцима реч, Милош их је добро плаћао да долазе у Србију и развијају нашу земљу. Михајло је то још и интензивирао па су резултати брзо били очигледни. Данас не да не долазе страни стручњаци, већ и наши беже из Србије.

        На крају, треба подвући и да је Милош постао жртва сопствених интрига.

        Недавно је Ђорђе Лопичић објавио писма британског конзула из Београда, коме се Милош много жалио на Русе. Истовремено, Русима се жалио на Аустријанце, а Аустријанце упозоравао на долазак Британаца. И тако у круг. Док га сви нису пустили низ воду.

        Свако мало па се неки наш политичар покушава поредити са Милошем.

        Ја бих рекао да то само говори о значајном месту које Милош заузима у нашој историји, али не и пуно тога о садашњим политичарима. Такви покушаји самоидентификовања су најчешће одраз непостојања јасне визије и чврсто утемељене политике.

        Из историје се може пуно тога научити, али се она не може пресликавати на данашње стање.           

Ускоро ће 200 година од убиства Карађорђа - нека га прославе као Карађорђа Обреновића

Матија БЕЋКОВИЋ, академик САНУ, књижевник
 
Дан Војске је почетак Другог српског устанка, а не првог. То је за Гинисову књигу рекорда
 

        ОБРЕНОВИЋИ су у наше време постали врло популарни.

        Сваки час их неко спомиње и позива се на њих. А главни разлог за то је што ни један Обреновић није жив!

        Насупрот Карађорђевићима!

        Тако да се надам - пошто ћемо ускоро да обележимо 200 година од убиства Карађорђа - и мислим да би најбоље било да се он прослави као Карађорђе Обреновић!

        ФАКТИ: Обреновићи нису живи, али - да ли је жива њихова политика?

        Да вам кажем, Дан Војске је почетак Другог српског устанка, а не првог. То је за Гинисову књигу рекорда.

        А да ли би Обреновић данас овим био задовољан - био би јер је мртав!

        Они са Обреновићима немају никакве везе, а разлог што их спомињу је што их нема међу живима.

Од Запада не можемо имати ништа, а без руског оружја нас Срба нема

Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ, адвокат
 
У време босанског рата и сукоба на Косову су и Турска и Иран били изричити непријатељи српског народа , а сада то није тако. Турска и Ердоган су непријатељи претходне администрације у САД, а пошто још имају претензије на Балкану, усаглашаваће их са Русијом. Ердоган ни према Косову више неће имати исти однос јер је пуч против њега планиран на Косову, у Бондстилу. Још један фактор је Иран који ће изаћи са доказима да су САД мајка и отац Исламске државе
 

        МОГУЋЕ су само паралеле ситуација, али не и поистовећивање.

        Тада смо имали зависност од Порте, однос са Бечом и перманентну подршку Русије која је јачала када је она била јака и слабила када је она слабила.

        Данас имамо исту такву подршку Русије - у складу са њеним међународним положајем, остало је то да Србија на Западу константно има проблем и да има „пријатеље“ искључиво сразмерно западним интересима. Употребљавали су Србију кад им је требала, Срби и српске војске су у ратовима на које се ми позивамо да смо учествовали као савезници - били ништа друго него топовско месо.

        Били смо брана Запада од Османске империје, Војна крајина коју је Беч користио само у том својству.

        Данас је главни играч Вашингтон, који под окупацијом држи Европу, док је Србија под посредном окупацијом. А та ситуација, и мања зависност од Порте, од њеног нарастајућег утицаја на Балкану је другачија него у Обреновићево време.

        Имамо озбиљну зависност од Запада и у перспективи ћемо зависити од руског утицаја, односно од њене помоћи. Запад има империјалистичке тежње и неће дати да ни милиметар остане слободан, јер би на њега могла стати Русија и обесмислити комплетан империјалистички план Запада.

        Имали смо брзо увлачење у NATO Црне Горе, ускоро ће увући и Македонију, што ће појачати притиске на Србију, управо да би спречили да Русија заузме макар једну тачку.

        Русија нема империјалистичке тежње (да узме Балкан и Европу), већ да спречи империјалистичке тежње Запада.

        Запад има тезу: или сте са нама или против нас. Русија има тезу: будите неутрални, само немојте бити против нас, а ми ћемо гарантовани неутралност. А то се знатно разликује од свих елемената евроатлантских интеграција.

        Ово све говорим да бих објаснио у ком контексту треба гледати данашњу политику.

        Незамерање Западу и Истоку је можда било паметно у неком периоду, али долази време врло озбиљног проблема јер неће моћи да се сарађује и са једнима и са другима него да се лажу једни или други.

        Надам се да ће у тренутку одлуке, власт рећи: ми од Запада не можемо имати ништа, а Русија је моћна и може да нам обезбеди државност, интегритет и све остало - и то испоруком руског оружја, без којег нас нема.

        Заблуда је да смо ЕУ и NATO потребни овакви. Србија нема тај статус који неки покушавају да нам представе. Неће да приме, него да усисају распарчану, испеглану Србију у дроњцима. Они нас неће напасти као 1999, јер би морали да уђу у директну конфронтацију са Русијом, пошто је Путин јасно рекао да је Србија пријатељ, а да ће он заштитити пријатеље. Зато ће разигравати сукоб на Балкану преко Шиптара, муслимана, Хрвата.

        Македонија може да плане за 24 сата, Косово за 24 минута, а Хрвати било када. Једини начин да се окану те намере је да се Србија опреми руским наоружањем какво нема нико у региону - ради одвраћања западног напада.

        Српско руководство ће о томе морати да донесе одлуку у кратком року, а ако се Западу не допадне, па прекине односе са нама, ми и на то треба да будемо спремни. Та политика се не може поредити ни са временом и политиком Броза нити кнеза Милоша Обреновића.

        И још једно упозорење када се буде доносила одлука: у време босанског рата и сукоба на Косову су и Турска и Иран били изричити непријатељи српског народа , а сада то није тако. Турска и Ердоган су непријатељи претходне администрације у САД, а пошто још имају претензије на Балкану, усаглашаваће их са Русијом.

        Ердоган ни према Косову више неће имати исти однос јер је пуч против њега планиран на Косову, у Бондстилу. Још један фактор је Иран који ће изаћи са доказима да су САД мајка и отац Исламске државе...

        Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Sloba's picture
Sloba 21:46 16.06.2017.

 • +9
Voting is closed.

Milo Lompar - Lo-lo - kaze: много би било поштеније да се лепо позивају на Латинку Перовић и комунистичку идеологију, где много ближе могу да нађу своје сабеседнике из прошлости.

Podsecam gospodina Loloa da komunisticka ideologija ima kao svoj objekat izucavanja , i kao cilj svoje prakse , oslobadjanje radnicke klase od jarma burzoazije, tako da nije umesno stavove Latinke Perovic o spoljnoj politici SFRJ povezivati s komunistickom ideologijom.

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:08 17.06.2017.

 • +17
Voting is closed.

Latinka Perović je klasičan plaćenik - Juda u novijoj srpskoj istoriji. Juda je izdao Isusa za 30 srebrnjaka, ali je ipak shvatio svoju grešku pa se obesio. Danas u Srbiji ima puno takvih Juda kojima se izdaja itekako isplati, ali gori su i od Jude jer ne shvataju svoje greške i ne traže svoje drvo.
Latinka Perović se predstavlja kao srpska istoričarka, ali ona nije ni istoričar. Mnogi smatraju da je ona danas mentor i učitelj Čedomira Jovanovića i njegove Liberalno demokratske partije. Ona je bivši političar tj. bivši kominista. Komunisti su je smenili pod optužbom da je anarho-liberal. Bila je sekretar SK Srbije od 1969-1972 godine, a prilikom gušenja Maspoka krajem 1971 godine nije htela da osudi taj pokret. Zato je smenjena. Maspok je bio masovan nacionalistički i separatistički pokret u Hrvatskoj, a Latinka danas tvrdi da su istinske demokrate bili smenjeni srpski liberali i Maspok. Čak i Tita zbog gušenja Maspoka optužuje da je bio srpski nacionalista, a zna se da on to nije bio nego je njegov vodeći razlog tada bio očuvanje države.
Veoma dosledno i danas brani nacionaliste i separatiste onog vremena koji su u novije vreme na veoma svirep i podmukao način ostvarili svoj cilj. Da bi ih do kraja podržala i opravdala ima bolesnu potrebu da ocenjuje i optužuje Srbe tek kao opsesivnu masu koja jedino radi na tome da se okuplja oko cilja da stvori veliku srpsku državu.

Najbolje je opisuje ovaj komentar:
Latinka Perović nije istoričar. Ona je studirala srpski jezik i književnost, a magistrirala na političkim naukama sa nekom temom o medjunacionalnim odnosima. Verovatno je tamo i doktorirala, ali čak i ako je doktorirala na nekoj istorijskoj temi, to još uvek ne opravdava hvalospeve o njenoj stručnosti kao istoričara kojim je ovenčavaju njeni politički istomišljenici.

Latinka Perović nije ni komunista. Ono za šta se ona zalaže nije komunizam, nego neka vrsta elitizma koji najviše liči na FAŠIZAM! Latinka Perović se ne zalaže ni za pomirenje, već za denacifikaciju Srbije, ali budući da ne navodi ni jednu oblast u kojoj postoji nacizam u Srbiji (ne može ni da je navede, jer on stvarno ne postoji), niti način na koji bi se to sprovelo, ona se zapravo zalaže za večno "trljanje nosa" Srbiji od strane drugih članica SFRJ i "samoposipanje pepelom".
I na kraju ja ne bih bio toliko siguran da je Latinka Perović uopšte Srpkinja, bez obzira na poneku osobinu koju ima, a koju pripisuje Srbima.

Sloba's picture
Sloba 13:46 17.06.2017.

 • +6
Voting is closed.

Upravo tô. Ona nije ni bila komunista.
Ali nesto Drugo je jos interesantnije: u poslednjem pasusu ti pises u muskom rodu. Da li si ti trans-seksualna osoba?
Ili si muskarac koji se lazno predstavlja kao Zena?

Slobodanka's picture
Slobodanka 14:06 17.06.2017.

 • +13
Voting is closed.

Jasno stoji: Najbolje je opisuje ovaj komentar... - To nije moj komentar, nego mi se dopao pa sam ga prenela.

Bila je komunista do 1972. godine, čak i sekretar CK SK Srbije. Nekoliko meseci posle gušenja Maspoka 18. 10. 1972. objavljeno je "pismo" Tita i SKJ - poziv na borbeniju partiju, "demokratski centralizam" i veći nadzor SKJ nad društvom. Narednih dana dolazi do sastanka Tita sa rukovodiocima iz Srbije.
26. oktobra 1972. godine podneli su ostavke visoki funkcioneri CK SK Srbije:
Marko Nikezić (predsednik CK SK Srbije)
Latinka Perović (sekretar CK)
Bora Pavlović (sekretar GK SK Beograda). Sledi čistka "liberala" u Srbiji i drugim republikama.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 14:19 17.06.2017.

 • +13
Voting is closed.

Ha, ha, odlicno, unakazila si Luburica sa komentarima o komunjaroustaskoj kurvetini Latinki, zato i gleda kako da te izminira. Bio i ostao podli glupan.

Slobodanka's picture
Slobodanka 14:38 17.06.2017.

 • +11
Voting is closed.

Latinka je 1933. godište i njena najveća mudrost je da se svrsta tamo gde će biti privilegovana i dobro plaćena. Jedino te 1972. godine nije promenila kolosek na vreme. Ali se naučila i izveštila pa zato i dan danas čuči tu gde čuči, ali je tako sebe obezbedila te ne pretura po kontejnerima. Da kod nje bar kao kod nekih komunista postoji ali iskrena svest o radničkoj klasi pisala bi i o današnjoj obespravljenoj radničkoj klasi. Ali to se danas na tržištu novonastalih neokolonija ne traži pa joj se takve teme ne isplate. Ona je velika pohlepnica i odavno prodana duša.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 14:56 17.06.2017.

 • +11
Voting is closed.

Latinka je obican olos. Jedino sto vise mrzi od Srbije je Rusija.

Slobodanka's picture
Slobodanka 15:49 17.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ima dosta i malogradjanštine kod nas danas. Zato je moguće da 2 miliona glasača glasa za SNS i još oko pola miliona je takodje veoma srodne EU orijentacije. To su ljudi koji se drže prvenstveno materijalnog i samo svakidašnjih gotovih predstava. Najvažniji njihov cilj je da i oni rade što i svi drugi rade. Zatim veoma im je važno da i oni stignu do neke ekskluzivne grupe, a to je naprimer neki važan klub i slično, a i sama EU. Često i kažu "Idemo tamo gde ceo svet ide. Pa kuda bi mi išli? Evo svi oko nas idu u EU. Što bi mi nešto novo izmišljali?".
Interesuju se samo onoliko koliko njima lično i njihovoj porodici treba, a nešto izvan toga i na prvi pogled malo složenije to ih uopšte ne interesuje.
Veoma važna predstava bila je da su Srbi krivi za raspad bivše SFRJ i SRJ na kojoj je mnogo radila i Latinka. A malogradjani veoma lako i bez razmišljanja prihvataju gotove predstave pa i takve najgore i najgluplje.

Sloba's picture
Sloba 19:31 17.06.2017.

 • +5
Voting is closed.

Bilo je mnogo clanova partije, ali vrlo malo pravih komunista.
Biti clan partije I biti komunista nisu bili sinonimi.

Crvenkapo, Mislio sam da te Vuk od... kacio.

garavi's picture
garavi 00:22 17.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ови горе аналитичари све мој до мојега ...

Бисер's picture
Бисер 05:57 17.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Читао сам на сконке. Фразе и изрази су ми већ познати, али онда сам стигао до задњег, и гле чуда, баш адвокат, а ја заиста имам лични анимозитет према тој струци, иако су ми баш адвокати помогли врло значајне ствари у животу. Оно простачки у мени их и даље не воли. А пошто сам ја мали човек, чак ни фацу му не волим. Одбила ме, али ајде, два три реда...
И свака част.
Човек је рекао толико много и једноставно тачно, да сам се нашао у чуду.
Ја бих издвојио само његов осврт и то у потпуности.

Slobodanka's picture
Slobodanka 07:54 18.06.2017.

 • +9
Voting is closed.

Dobra su sva četiri mišljenja, svako na svoj način, ali zajedno čine celinu.

Ipak neke sličnosti imaju i to samo u onom što je i kod Miloša bilo loše:
1. Podržani su spolja pretežno od "najdemokratskijih" zemalja zapadnog sveta kao što je nekada za sebe radio Miloš. Nadajmo se da će biti i Miloševe loše sreće te da će takva podrška biti i za ove današnje kobna.
2. Evo zašto se još pozivaju na Miloša. Najbogatiji i najmoćniji čovek u kneževini Srbiji postao je Miloš, a to je i danas privlačan cilj. Današnja vlast najviše sličnosti ima sa Milošem u LIČNOJ POHLEPI, a to je bio glavni razlog zbog kog je i Miloš pao sa vlasti 1839. godine.
Mada ovi današnji još nisu pali, ali podsetimo se ove stare istorije pa će biti jasno zašto, a i kako bi i ovi mogli pasti.
U Miloševo vreme diplomatija V. Britanije se borila protiv ruskog uticaja od Balkana do Avganistana. Krajem 1836. godine Austrija je već otvorila svoj konzulat u kneževini Srbiji, a 1837. godine i V. Britanija je otvorila svoj konzulat u Srbiji. To je bio prvi dolazak predstavnika velike imperijalne sile koja do tada nije bila prisutna na ovim prostorima. Ruska carevina je od ranije imala u Srbiji svoje izaslanike, a od 1838 i ona je otvorila svoj konzulat.
Nastajanje prvog srpskog Ustava odnosno Zakonika ili Hatišerifa tačnije POHLEPA ZA LIČNOM VLAŠĆU te koliko će njime biti ograničena ili privilegovana vlast kneza biće razlog njegovog pada. Austrija je želela da Srbija prepiše i usvoji Austrijski gradjanski zakonik, ali Miloš je znao da uvodjenje Zakonika nije u njegovoj nadležnosti nego u nadležnosti carigradske porte. Rusija je u Carigradu bila veoma uticajna i Miloš je predosećao da će Hatišerif biti napisan na njegovu štetu. Zato se sprijateljio sa Hodžisom britanskim konzulom u Srbiji nadajući se da će u savezu sa njima ostvariti za sebe lično povoljniji Ustav. U to vreme uticaj Rusije na Porti bio je jači te je decembra 1838. godine dovršen i proglašen Hatišerif poznat kao "Turski ustav" kog su napisali turski i ruski predstavnici. Miloš nije uspeo u svojim namerama. Nastao je paradoks da liberalne Engleska i Francuska podržavale su autokratskog kneza , a konzervativne carevine Rusija, Austrija i Turska podržale su formiranje "demokratskog" tela Državnog saveta. Po tom Ustavu osniva se i Savet (Sovjet) od sedamnaest članova u koji je ušlo i dosta Miloševih protivnika. Ustavobraniteljski prvaci medju kojima je bio i Toma Vučić Perišić formirali su skupštinu, a na skupštini su izvršili pritisak na kneza tako da je morao da podnese ostavku 13.06.1839.godine.

I današnji "knez" samo što je položio zakletvu već bi da menja srpski ustav i da ga učini što povoljnijim za sebe i strance koji ga podržavaju. Malo im je ovo što su dosad uzeli od Srbije, a za poslednjih 20 godina već su uzeli prekoviše.
GDE SU DANAŠNJI USTAVOBRANITELJI?

Na raskršćima istorije - Dva veka moderne srpske diplomatije
https://www.youtube.com/watch?v=yxEognZAMuI

Додај коментар