Каталонија ће одредити судбину западног блока - све тек почиње

ЗАМИСЛИТЕ ДА ЈЕ МИЛИОН СРБА ДОШЛО У ПРИШТИНУ КАД ШИПТАРИ ПРОГЛАСИШЕ НЕЗАВИСНОСТ

Скуп подршке јединству Шпаније у Барселони, 29. октобра

  • Замислите и овакав сценарио: 19 земаља NATO притрчи у помоћ Каталонцима - Шпанију сравни са земљом (е, ту је мали проблем да Шпанија бомбардује саму себе) и помогну отцепљење Каталоније?! Након тога се ваздигне и остатак Запада, па здружено ударе у вербално сатанисање „монструозне“ Шпаније, притисну са свих страна да је прогласе геноцидном, похапсе јој државни апарат и све их - заједно са краљем - стрпају у Хаг, утамниче на дугогодишње робије или их тамо поубијају, а на власт јој устоличе своје сараднике - квислинге!!!
  • Право Шиптара на КосМет је - ни налик - праву Каталонаца на Каталонију, што Западу није сметало да бомбардује Србију, не би ли помогао Шиптарима, а сад им је „Каталонија унутрашње питање Шпаније“?! Ма, немојте?! Значи, није Шпанија Србија. И није!
  • У Србији су окупационом шиптарском народу дали таква права, каква им не пада на памет да дају Каталонцима, који су аутохтони и конститутивни народ своје Каталоније, чија је то и једина и матична држава, настала још у 10. веку - која је створила Шпанију - додуше, добровољно, када су се две династије двеју тадашњих области, венчањем ородиле 1469. године!
Пише: Милијана БАЛЕТИЋ
 

        БЕЗ обзира на сва дешавања у свету, Шпанија је неприкосновени тренутни приоритет! То је чвориште, чије ће распетљавање - овако или онако - дебело одредити позицију западног блока - и шире!

        Само последња недеља, толико је пуна догађаја - и слутњи - што Шпанију држе на првом месту, а сваки следећи дан носи неизвесност која ће, каква год да је - имати далекосежне последице!

        Увертира за ударни поход Мадрида на Каталонију након референдума био је 29. октобар, када се у Барселону сјатило, по подацима централне власти, милион и по људи да подржи јединствену Шпанију! Локални медији, који су за отцепљење, кажу да их је било око 300.000! Мало ли је и то!

        Одакле су све стизали „аутобуси“ - није питано - „то је унутрашња ствар Шпаније“ - и, може да се воза аутобусима куд год ко хоће?!

        Ја нешто замишљам: шта би демократски Запад радио да се 2008. године на дан када су Шиптари прогласили независно „Косова“ - стуштило милион и по Срба у Приштину?! Е - то би већ био антидемократски чин и - терор над невиним Шиптарима и њиховим правом да нам отму шта год хоће - од државе до живота?!

        Сутрадан - после ове „шетње“ - отпочела је директна управа Мадрида над Каталонијом, што је последица активирања члана 155 Устава Шпаније, којег још зову „нуклеарним“, и могу да га примене на било коју од својих 17 аутономних области, ако процене да су прекршиле шпански Устав, али је, први пут откад постоји - примењен сада! Тако је Уставни суд Шпаније поништио Декларацију о независности Каталоније, шпанска влада јој распустила парламент и владу, издаје директне наредбе за 200.000 каталонских службеника и - расписала им је ванредне изборе за 21. децембар!

        Одмах су подигнуте и оптужнице против, сада бившег, председника каталонске владе Карлеса Пуџдемона и његових сарадника због побуне, кршења поверења и малверзације са јавним фондовима (е, фондови му дођу приде), за шта је запрећена казна до 30 година тамнице!

        Пуџдемона и још четири му сарадника - ова „вест“ затекла је у Бриселу, јер се Белгија још 22. октобра огласила са својом „стрепњом“ да би могла уследити политичка хапшења и Пуџдемону понудила азил! Он је из Белгије поручио да прихвата одржавање избора које је расписала централна власт, а да ће се вратити у Каталонију када добије гаранције Мадрида за поштено суђење! Чу му сумње - поштено суђење - а где си ти пријатељу па чуо да игде у ЕУропи има ишта непоштено?!

        А што се азила тиче, рекао је да није дошао у Белгију да то тражи! Штета! Баш би било добро тражити политички азил, као још један ЕУропејски апсурд, с обзиром на то да су обе те државе и чланице ЕУ у којој су заштићена сва овоземаљска и оноземаљска људска права - и који се тражи само кад сте политички прогоњени!

        Значи - Пуџдемона нико политички не прогони и - тачка?! Он каже да је „запалио“ у Брисел да захтева од ЕУропе да реагује! Е, само што није...! Па реаговала је већ - и то одмах - тако да Шпанија слободно гази даље, па је оно министара и потпредседника му владе, што није с њим побегло из земље, њих седморо, стрпала у притвор, што је покренуло нове протесте по улицама Барселоне!

        Чекајући да се протести смире и народ оде на починак, Мадрид је 3. новембра, негде пред поноћ, издао европски налог за хапшење Пуџдемона са избеглом четворком! Два дана по издатоме налогу, 5. новембра, преко 50.000 људи, у знак подршке смењеним лидерима Каталоније, на улице Билбаоа, највећег града Баскије - друге сепаратистички настројене шпанске регије - извео је баскијски сепаратистички лидер Арналдо Отеги и позвао сународнике с циљем да направе „демократски зид који ће нам омогућити да контролишемо ситуацију“!

        Исти дан, одржане су велике демонстрације и у и Барселони - али и у Мадриду, које подржавају јединствену Шпанију! Тог дана, у јутарњим сатима, Пуџдемон и министри предали су се белгијској федералној полицији! После подне су саслушани, а истражни судија морао је да донесе одлуку у року од 24 сата, што је значило најкасније до 9:17 сати 6. октобра!

        Имао је више могућности: да одбаци изручење по европском налогу за хапшење, да затражи хапшење и изручи их Шпанији, да их пусти на условну слободу или, уз кауцију, ослободи. Одлучио је, ипак, да их условно ослободи, уз обавезу остављања адресе полицији, којој се увек морају одазвати на позив и не смеју напустити Белгију! Што би се рекло - одбачен је налог Шпаније за изручењем!!!

        Ово се и могло очекивати, јер белгијско Министарство правде, одмах по пријему налога за хапшење, саопштило је да њихова влада неће утицати на будућност Карлеса Пуџдемона?!

        Шта рећи - чисто независно правосуђе - параван само такав!

        Тек ћемо видети шта се иза њега крије! Како год, али - „развезивање“ овог унутрашњег им чвора - тешко да ће моћи без последица и новог пуцања по шавовима „двадесетседморке“?!

        А, ЕУ - наддржава над Европом - рекла је да је „то питање за правосудне органе чију независност у потпуности поштујемо“! Чу, они да не поштују?! Како тако нешто икоме на памет може пасти! Нема таквих легалиста надалеко!

Пуџдемона у затвор

        Ми смо чист пример њиховога „легализма“ и дуплих аршина - у свему - ево само КосМет и Каталонија?!

        Међутим, има ту један апсурд! Право Шиптара на КосМет је - ни налик - праву Каталонаца на Каталонију, што Западу није сметало да бомбардује Србију, не би ли помогао Шиптарима, а сад им је „Каталонија унутрашње питање Шпаније“?! Ма, немојте?! Значи, није Шпанија Србија - и није!

        У Србији су окупационом шиптарском народу дали таква права, каква им не пада на памет да дају Каталонцима, који су аутохтони и конститутивни народ своје Каталоније, чија је то и једина и матична држава, настала још у 10. веку - која је створила Шпанију - додуше, добровољно, када су се две династије двеју тадашњих области, венчањем ородиле 1469. године! А овамо имате КосМет окупиран од стране Шиптара, који су се тамо - у само срце српске државе, где је и настала стара Србија - излили са захтевом да, поред своје матичне државе Албаније, коју им је 1913. године направио Запад (и њу великим делом на српској земљи) - добију још једну на српскоме - светоме КосМету?!

        И сад, замислите неке од сценарија, на пример да 19 земаља NATO притрчи у помоћ Каталонцима - Шпанију сравни са земљом (е, ту је мали проблем да Шпанија бомбардује саму себе) и помогну отцепљење Каталоније?! Након тога се ваздигне и остатак Запада, па здружено ударе у вербално сатанисање „монструозне“ Шпаније, притисну са свих страна да је прогласе геноцидном, похапсе јој државни апарат и све их - заједно са краљем - стрпају у Хаг, утамниче на дугогодишње робије или их тамо поубијају, а на власт јој устоличе своје сараднике - квислинге!!!

        А да не причамо о шиптарскоме геноциду над Србима и српским КосМетом - то нема са чим се може упоредити?! Тако да овде нису само дупли аршини, него незапамћени безобразлук, дрскост, агресија и окупација Запада над Србијом и Србима?!

        И није то све - они нам се с грбаче не скидају - од бомби до трећеразредних изасланика с репа америчке листе званичника који долазе да нам прете?! Пре неки дан стиже, да нам утерује страх, изасланик Брајан Хојт Ји, чији значај је, како каже његова екселенција руски амбасадор у Србији господин Чепурин, „75-ти заменик 24-тог помоћника заменика шефа америчке дипломатије“?! Он нас је усред Београда, на чистом српском уцењивао око Русије: „Не можете седети на две столице“?!

        Боже драги - још се београдски званичници од њега тресу и гледају како да му удовоље?! При томе - Запад нам отима КосМет - Русија га брани!!!

        Неколико дана након Јиа, званично смо, 31. новембра, отворили и „Унутрашњи дијалог о Косову“, округлим столом на којем је било 40 професора и декана правних факултета у држави! Од ових најјачих правних пера у Србији (или би барем тако требало да буде) чуло се свашта - од тога да, у разним облицима уније, конфедерализма, а све под заштитом пријатељске нам ЕУропе - мењамо наше за наше - и ускладимо Устав са реалним стањем (реално им је давање КосМета Шиптарима), до оних светлијих тренутака да ништа није изгубљено за Србију и да Београд не треба да брза са решењима...!

        Мене се ту највише дојмио патриотско-стручни став некадашњег извршног секретара ЦК СК Србије, а сада професора Владана Кутлешића?! Е, он је за признање „Косова“, али увијено у фину системску терминологију!

        Заложио се за унију двеју држава, где би Косово добило столицу у УН, а Србијица за Србе на северу КиМ територијалну и политичку аутономију?! Великодушно је предложио и персоналну аутономију за оно Срба расутих до југа и функционалну аутономију за српску културну баштину?! Боже драги?!

        Брозов поп Владо Зечевић, који је сам заменио мантију Титовом партизанском униформом, због чега је и награђен фотељом првог министра полиције послератне Југе, и из те фотеље потписао оне уредбе којима је Броз забранио повратак у своје домове на КосМет Србима, које су Шиптари у току рата протерали - и сва остала његова „дела“ - мила су мајка за ове поједине правне стручњаке и њихово залагање за интегритет и територијалну целовитост Србије!

        Овај „умни скуп“ отворио је још једно питање - коме ли све није држава Србија дозволила да јој децу васпитава, ствара будуће правнике, интелектуалце и патриоте који ће се за њу борити и чувати је?! Има и оних који кажу - округли сто, један у низу отпочетог „унутрашњег дијалога“ - па, шта! Јесте, да није оне унутрашње језе која вас прође када помислите да се међу овим предлозима званим - „мењамо наше за наше“ - не крије већ договорено и зацртано решење, а поједини „Кутлешићи“ имају само задатак да са пиједастала академске титуле, онако - „интелектуално надмоћно“ - слуђеноме народу обелодане решење за земљу коју је он својом крвљу кроз векове изнео све до - њиховога „округлога стола“?! 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Водканов's picture
Водканов 14:27 11.11.2017.

  • +10
Voting is closed.

Драга Милијана, ни у сну не могу да замислим милион Срба на гомили, било где и било када више!
Основни разлог је у томе што је крајње проблематично ко се све крије иза припадности називу Срби!
Последњи милион је био, колико се сећам, на Газиместану, Ушћу, и испред Скупштине, али не 1991. или 2000. него фебруара 1989. када се викало "ухапсите Власија", ти то добро памтиш јер си онда била главна цица на РТ НС!
Што се тиче Каталоније, диже се превелика бука, дај Боже да се стара курва Европа растури ко звечка, али се бојим да од тога неће бити ништа. Ено, Каталонци већ траже посредовање ЕУ бирократије, и нема сумње да ће им они изнаћи неко одвратно решење како би и Каталонци и швабовска ЕУ спасили своје гузице а образ тек онолико колико га замене ђоном!
Србија ни најмање не личи на случај Каталоније и обратно, али би зато Војводина у којој си ти рођена драга Милијана, још како могла да личи и исту судбину доживи! Јер оваква Србија није ни ....у добра!

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 14:46 11.11.2017.

  • +17
Voting is closed.

Milijana je sve u pravu, ali se ne dosjeća da je ovo već druga faza u koju je "duboka država" pohitala s ciljem da podstakne secesionizam u Evropi, jer joj ističe vrijeme i uplašili su se da su uzalud krečili sve ove godine, pa k,o vele ajde da pokušamo sa ovim katalonskim probnim balonom i njihovim davno vrbovanim plaćenikom Pudždemonm! To je otimanje SAD i EU oko treće pozicije u svijetu iza Kine kao najveće ekonomske sile i svjetske fabrike svega i svačega, i Rusije kao države sa daleko najvećim prirodnim resursima! Amerima je cilj da usitni EU i tako ih jednu po jednu porobljavaju, a sebi obezbijede treće mjesto na svjetskom podijumu moćnika...

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:49 11.11.2017.

  • +17
Voting is closed.

EU neće moći da se osamostali u odnosu na starijeg atlantističkog brata ako joj se spolja doda što više problema: separatističkih i terorističkih, ponovo migrantskih. Ako nastanu novi sukobi na Bliskom Istoku, rasplamsaju se postojeći u Avganistanu, itd. biće i novih migrantskih problema u EU.
Katalonija, Baskija, Flandrija, Škotska, Korzika, Severna Italija su tek mali deo priče svih mogućih separatističkih procesa u Evropi. Ako se Katalonija odvoji od Španije tražiće i mnogi drugi to, a zatim oni koji su dosad tražili samo autonomiju da li bi i njima skočili apetiti?

Mapa koja se vidi u ovom tekstu Blica je odavno opštepoznata u Evropi tj. EU, ali i u Velikoj Britaniji koja je poznata po spremnosti da se umeša.

NA KRILIMA KATALONIJE Ko sve želi NEZAVISNOST u Evropi (MAPA, VIDEO) - deutsche welle | 03. 10. 2017
http://www.blic.rs/vesti/svet/na-krilima-katalonije-ko-sve-zeli-nezavisn...

Laki's picture
Laki 13:13 12.11.2017.

  • +14
Voting is closed.

У Светом Писму, у књизи Даниловој пише, да се дест држава из римског царства које се распало 476 г.пос.Х. , никад неће ујединити.

Додај коментар