Каква привремена већа! Овде Тадић и Стефановић не смеју ни да се појaве!

СРБИ У ЗВЕЧАНУ И ЗУБИНОМ ПОТОКУ ОДРЖАЛИ ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ

И - ОПЕТ СУ НА УДАРУ И БЕОГРАДА, И БРИСЕЛА, И ПРИШТИНЕ

Kосовски Срби на барикади у селу Зупче

  • Славиша РИСТИЋ: Не верујем да ће бити формирана привремена већа, јер би то било драматично кршење Устава. Ако се то ипак деси, ми ћемо им рећи: само изволите, али ће наше скупштине, које је народ изабрао, наставити да функционишу и нећемо се ратурати. Нећемо ни позивати народ да учини било шта што би ико могао да протумачи као дестабилизацију
  • Драгиша МИЛОВИЋ: Од бившег председника Србије Бориса Тадића смо се на слушали о црвеним линијама и четири тачке, али од чега ништа није било. Сад, у најмању руку, заслужујемо да, после 13 година борбе да опстанемо на КиМ, нова власт отворено каже да ли смо и ми део Србије или треба да постанемо „косовари“   
  • Милан ИВАНОВИЋ: Покушај увођења двовлашћа би био покушај да се изазове свађа и подела у народу ради ускостраначких интереса! Али, не заборавите да хиљаде грађана не дозвољава стотинама оклопника да уклоне барикаде! Како онда неки изасланик бившег председника мисли да дође овде и да нешто тражи, да води некакво веће? Овде, где људи бране своје породице и живот, уопште не смеју да дођу - то су већ показали - ни Борко Стефановић ни Борис Тадић...

         Разговарала: Диана МИЛОШЕВИЋ

Славиша РИСТИЋ, председник општине Зубин Поток:
Нећемо силом чувати своје институције, али ће наше скупштине функционисати!

Славиша Ристић

  • Привремена већа би значила да хоће да нас избаце и да укину српске државне институције. Што не кажу отворено да хоће да нас укину? На конституисању наше скупштине били и Унмик, ОСЦ и Кфор и честитали људима који су изабрани. Зашто би онда неко из Београда причао да је то нелегитимно, сем ако им то неко није наредио из Брисела?!

         НА нашим, локалним ђурђевданским изборима учествовали су ДСС, СРС и УРС. ДСС је добила већину односно 21 од 31 одборника, колико има локална скупштина. СРС је добила 9, а УРС 1 одборника.

         Управо је била конститутивна седница скупштине. ДСС је дао председника, Стевана Божовића, а СРС заменика председника.

         Дакле, имамо скупштине које су конституисане после избора који су били одржани стриктно по слову закона и Устава Републике Србије. То је једина власт која је у складу са Уставом и једина могућа.

         Не постоје, значи, услови за постојање ма какве паралелне власти. А да ли ће нова Влада Србије - како је најавио државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић - заиста покушати да нам наметне нека своја „привремена већа” - то у овом тренутку не можемо да знамо. Ако се то деси, та већа неће имати никакав легитимитет, а од старта биће у супротности са Уставом и законима Републике Србије.

         Ако и поред тога буду уведена, ми нећемо силом покушавати да сачувамо наше институције. За сваки потез који направи државна власт, који није добар, ми ћемо рећи да није добар, али нећемо силом покушавати да то променимо.

         Овде су одржани легитимни избори, а ако нова влада посегне за кршењем Устава и донесе антиуставна решења, ми се нећемо забарикадирати у општинама. Дозволићемо већу да дође и да прузме улогу, али као народ нећемо учествовати у гашењу српских институција. Ако неком пада на памет да то ради, нека ради.

         Занимљиво је да најаве те врсте увек долазе од Оливера Ивановића или тако некога, а нико од званичних институција из Београда није рекао да не смемо да одржимо изборе на КиМ. Од Владе, парламента, а ни од председника Николића, нема ниједног акта који то забрањује, ништа сем изјава Оливера Ивановића.

         Нико нас није звао - ни овако, ни у Београд. О томе сазнајемо из новина, читајући изјаве Оливера Ивановића и повремено изјаве министра Богдановића. Не можемо комуницирати на такав начин. Коресподенција мора да пуде писана.

         Мора неко да напише неко писмо, макар оно било противзаконито и противуставно, у коме ће да каже да се не смеју одржати избори на КиМ у српским општинама на КиМ због тога и тога. Ништа тако се није десило, ничег није било осим политичких изјава. А ми бисмо били потпуно неодговорни према овом народу да не учествујемо у изборном процесу у исто време када се то радило на територији читаве Републике Србије, јер бисмо на тај начин сами допринели да се изузмемо из тог система.          

         Дакле, не верујем да ће бити формирана привремена већа, јер би то било драматично кршење Устава. Ако се то ипак деси, ми ћемо им - да поновим - рећи: само изволите, али ће наше скупштине наставити да функционишу и нећемо се ратурати. Нећемо ни позивати народ да учини било шта што би ико могао да протумачи као дестабилизацију.

         Верујемо да нова влада мора да ради у правцу решавања проблема, што значи да не сме да руши локалну самоуправу која је конституисана по народној вољи показаној на изборима Републике Србије. Ако се ипак деси да, мимо ове легитимне и уставне локалне самоуправе, буду уведена и привремена већа, то ће потврдити да Београд укида институције на КиМ. А скупштине су Србима на КиМ најважније јер их бирају непосредно!

         Већа би значила да хоће да нас избаце и да укину државне српске институције. Што не кажу отворено да хоће да нас укину?    

         На конституисању наше скупштине били и Унмик, ОСЦ и Кфор и честитали људима који су изабрани. Зашто би онда неко из Београда причао да је то нелегитимно, сем ако им то неко није наредио из Брисела.

         Да закључим: дестабилизације, бар што се нас тиче, неће бити. Нико не жели да преузме на себе одговорност да Београду пружи алиби да престане да финансира школство и здравсто на КиМ.

         Али, знамо да се спрема процес да будемо натерани да изађемо на албанске изборе. То не желимо! Не желимо да нам неко на силу мења држављанство. Ми смо грађани Србије и хоћемо да то и останемо. А, ако је власт решила да нас прода, нека то уради јавно, и нека не покушава да од нас направи саучеснике у несрећи коју нам припрема.  

Драгиша МИЛОВИЋ, председник општине Звечан:  
Зашто би се удовољило Ангели Меркел?!

Драгиша Миловић

  • Не видим зашто би се удовољило Ангели Меркел. Нека нова власт каже каква се то политика води према КиМ. Ђинђић је рекао да смо ми Срби на северу нога која је спречила да се затворе врата независности

         ЗАДОВОЉСТВО ми је што је конституисана скупштина у Звечану.

         На нашим општинским изборима учествовале ДСС, СРС, СПС са ПУПС, СНВ и УРС. За председника скупштине је изабран Момчило Гвоздић из СПС, а заменик је Добросав Добрић из СРС.

         То је воља народа, а Оливер Ивановић мора добро да образложи зашто хоће да негира и поништи ту вољу. Не видим зашто то раде, али морају да буду свесни да ће сносити одговорност за гашење српских институција буду ли покушали да уведу привремена већа.

         Свуда у демократском свету, па и у Србији, мора се поштовати воља грађана. Ово није деспотија, већ демократија и мора се поштовати оно што је народ одабрао 6. маја!

         До сад нисмо добили ниједно званично обавештење од неког државног органа, само учестале изјаве Оливера Ивановића и понека Горана Богдановића.

         Има и важнијих ствари од тога! На пример то што Кфор и Еулекс свакодневно покушавају да промене стање на терену и да према Ахтисаријевом плану интегришу наше општине у тзв косовско друштво.

         Ми то не желимо и не знам како би реаговали грађани и легитимно изабрани одборници на покушај увођења привремених већа.

         Не видим зашто би се удовољило Ангели Меркел. Нека нова власт каже каква се то политика води према КиМ. Ђинђић је рекао да смо ми Срби на северу нога која је спречила да се затворе врата независности.

         Од бившег предсседника Србије Бориса Тадића смо се наслушали о црвеним линијама и четири тачке, али од чега ништа није било. Сад, у најмању руку заслужујемо да, после 13 година борбе да опстанемо на КиМ, нова власт отворено каже да ли смо и ми део Србије или треба да постанемо „косовари“!   

Милан ИВАНОВИЋ, председник Српског националног већа северног Косова и Метохије:
Ко овде може да наметне администратора из Београда?!

Милан Ивановић

  • Ако се ипак деси да покушају да уведу привремена већа, то ће значити да испуњавају налог Ангеле Меркел! И Лајчак је пре неки дан тражио нешто слично - отварање канцеларије Београда и Припштини и Приштине у Београду. Таква политика би била фактичко признање суверенитета тзв Косова и прогон и етничко чишћење Срба и са простора на којем су се до сада одржали. Али, не верујем да је могуће да неко настави такву антидржавну политику која је на овим изборима кажњена!

         НАКЛАПАЊА једног од државних секретара бивше владе најбоље говоре о његовој зависности. Исте ставове чујемо и из Приштине и од њихових ментора у Бриселу и Вашингтону! Али, Оливер Ивановић није представник народа. На листу УРС се прогурао по налогу Запада и његовим ставовима не треба придавати значај јер немају ни легитимитет ни легалитет..

         У Звечану и Зубином Потоку су одржани локални избори према закону Србије, излазност је била већа од 50 одсто, и била је за 15 одсто већа него за парламентарне и председничке изборе иако су по налогу Запада били редуковани спискови да се не би гласало за опозицију!

         Ми смо, дакле, изабрани вољом грађана!

         Истовремено, на овим изборима су грађани изгласали неповерење досадашњој власти у Београду због њене целокупне погубне политике.

         Ако се ипак деси да покушају да уведу привремена већа, то ће значити да испуњавају налог Ангеле Меркел! И Лајчак је пре неки дан тражио нешто слично - отварање канцеларије Београда и Припштини и Приштине у Београду. Таква политика би била фактичко признање суверенитета тзв Косова и прогон и етничко чишћење Срба и са простора на којем су се до сада одржали.

         Али, не верујем да је могуће да неко настави такву антидржавну политику која је на овим изборима кажњена!

         Николић је најавио да ће бити преиспитани сви споразуми око Косова и Метохије и да ће се Срби са КиМ убудуће питати о својој судбини. А ми нећемо дозволити имплементирање привремених већа!

         Како неко може да овде постави администратора из Београда?! Таква особа и такво веће овде не могу бити у функцији вршења власти, јер нико не може да поништи вољу народа и да укине слободу гласања!

         Покушај увођења двовлашћа би био покушај да се изазове свађа и подела у народу ради ускостраначких интереса! Али, не заборавите да хиљаде грађана не дозвољава стотинама оклопника да уклоне барикаде! Како онда неки изасланик бившег председника мисли да дође овде и да нешто тражи, да води некакво веће? Овде, где људи бране своје породице и живот, уопште не смеју да дођу - то су већ показали - ни Борко Стефановић ни Борис Тадић...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари