Кад Мађар зна да је Србија изгубила Косово

П р в и   п о г л е д

  • Србија је, 9. децембра, изгубила кандидатуру за чланство у ЕУ, јер није «признала реалност» да је пре 12 година изгубила суверенитет над Косовом и није испунила званичне захтеве ЕУ – тврдо је уверен лидер савеза војвођанских мађара Балинт Пастор
  • Србију привикавају на нове `реалности` и привикаваће је свуда и увек – све док је не исецкају и припоје другим државама. Не каже то Пастор, али се подразмева,  готово аутоматски – одрицање од Космета је добра вежба, положен испит за сва давања

Пише: Раде БРАЈОВИЋ

         Угледник Савеза војвођанских Мађара и републички посланик, Балинт Пастор, повукао је редак потез.  Говорио је,  једним новинама, не о проблемима своје, мађарске нације, што је уобичајено,већ о српском Космету, на начин који макар- збуњује. Не формално, већ суштински.

         Сасвим је природно што су припаднику мањинске нације приоритетни  своји проблеми, особито ако већинска заједница, на било који начин, угрожава  мањинску. Није мање природно и кад би неко из мањинске нације осећао потребу да учествује у решавању проблема оних који припадају већини – била би то пожељна солидарност. Ако би у таквој улози били политичари, и то из највиших институција, каква је Скупштина Србије, такво искуство би се доживљавало као посебна вредност ширег значаја.

         Баш такву прилику имао је Пастор. Само, искористио је своју прилику на штету Србије а у корист  албанских сепаратиста, нудећи предсказања коначне легализације отимања дела српске територије и озваничења  независности Косова.

         Србија је,  9. децембра, изгубила  кандидатуру за чланство у ЕУ, јер није «признала реалност» и није испунила услове Брисела. Реалност је да је, пре 12 година,  изгубила суверенитет над Косовом, а сада није испунила «званичне захтеве ЕУ», укључујући и онај о регионалном представљању Косова. Српске власти ово и још понешто скривају од народа, тврди Пастор, али то није све:

         - Надам се да ће влада до марта све, одавно познате критетијуме да испуни и да нећемо доћи у ситуацију да буде угрожена будућност седам милиона грађана Србије.

         Тако каже посланик Србије, Балинт  Пастор, и овако експлицира: «Ништа не зависи од ЕУ, већ од Србије».

         Пошто сада Србија зна шта треба да ради, предстоји само да оваква «решења» преточимо у законе и да их примењујемо и у случају нових, других реалности, на пример у Војводини, Санџаку, на Дунаву. Свуда и увек – док Србију не исецкају и припоје другим државама. Не каже то Пастор, али се подразмева, готово аутоматски – одрицање од Космета је добра вежба, положен испит за сва давања, али и за један добитак – ЕУ.

         Ни по јада да се, задовољењем Пасторових евро-апетита, исцрпљују амбиције аспираната на српске територије. Одвајкада се Србија супротстављала и таквима, споља, и оваквима, изнутра.

         Ту не може да се очекује – преокрет! И то зависи -  што би рекао Пастор - само од Србије!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари