Јововић први Србин на Јужном полу?

МЕЂУНАРОДНА ЕКСПЕДИЦИЈА НА САМО 72 КИЛОМЕТРА ОД ЦИЉА

Јововић (десно) у подножју Евереста 2009-те

  • Експедиција је кренула из чилеанског града Пунта Аренас, одакле је авионом долетела до Патриот Хилса, одакле је на скијама кренула у поход на Јужни пол
  • До сада су само четири Србина покушала да освоје Јужни пол, али без успеха

        КРАГУЈЕВАЦ, (ФоНет) – Крагујевачки алпиниста Драган Јововић, члан међународне експедиције, која је кренула у освајање Јужног пола налази се на 72 километра од циља.

        У среду смо прешли 18,6 километара, знатно више него што смо планирали. Првобитни план је био да не прелазимо више од 15 км дневно, али како је цела екипа у одличној форми, одлучили смо да прелазимо око 18 км дневно. То значи да ћемо, ако нас послужи време, до Јужног пола стићи у рекордном року, поручио је Јововић.

        Он је навео да се време, у среду, после завршетка етапе, нагло погоршало, да је почела јака мечава и да је температура пала на минус 50 степени Целзијуса.

        Јововић се налази у руском делу експедиције, а путовање по леденим врховима којим је пре сто година Роалд Амундсен стигао на Јужни пол, се данас наставља.

        Експедиција је кренула из чилеанског града Пунта Аренас, одакле је авионом долетела до Патриот Хилса, одакле је на скијама кренула у поход на Јужни пол.

        У експедицији нема носача опреме, а алпинисти сами вуку санке и опрему тешку по 50 килограма и постављају логоре.

        До сада су само четири Србина покушала да освоје Јужни пол, али без успеха.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари