„Јавни сервис БиХ оптужио цјелокупан српски народ, Републику Српску“

РЕАКЦИЈА НА ЧЕТИРИ ЕПИЗОДЕ „ИЗВЈЕШТАЈА (МЕМОРИЈАЛНОГ ЦЕНТРА ПОТОЧАРИ) О НЕГИРАЊУ ГЕНОЦИДА“

* Саопштењем се огласили чланови Управног одбора тог сервиса из РС Дејана Радовановића Шаренца и Љубомира Зубера, који је и предсједавајући УО, те Пејке Медић, директорица БХ радија 1

* У (спорним) емисијама једнострано, тенденциозно и субјективно се износе квалификације и оптужује цјелокупан српски народ без иједног релевантног доказа, неаргументовано оптужују институције, представници власти у РС и Србији, узастопно понављају термини 'фашистичкочетнички покрет', 'српско националистичко друштво', 'босански геноцид' и јачање радикалне деснице, те оптужује Русија да тренутно наоружава паравојне формације у Српској спремајући их за неки нови рат“

______________________________________________________________________

        ЈАВНИ сервис БиХ сврстао се на једну, бошњачку страну, промовишући једнострану истину емитовањем неприкладног садржаја препуног говора мржње, националне и верске нетрпељивости и на тај начин инкриминисао и оптужио целокупан српски народ, Републику Српску и њене институције.

        Ово се наводи у саопштењу чланова Управног одбора тог сервиса из РС Дејана Радовановића Шаренца и Љубомира Зубера, који је и председавајући УО, те Пејке Медић, директорица БХ радија 1.

        Разлог њихове реакције је што су у документарнодрамском програму БХ радија 1 од 6. до 9. јула емитоване четири епизоде "Извјештај о негирању геноцида у Сребреници'", чији је аутор Меморијални центар Поточари, док је пета епизода емитована 10. јула.

        „У тим емисијама једнострано, тенденциозно и субјективно се износе квалификације и оптужује цјелокупан српски народ без иједног релевантног доказа, неаргументовано оптужују институције, представници власти у РС и Србији, узастопно понављају термини 'фашистичкочетнички покрет', 'српско националистичко друштво', 'босански геноцид' и јачање радикалне деснице, те оптужује Русија да тренутно наоружава паравојне формације у Српској спремајући их за неки нови рат и бројне друге квалификације које грубо крше људска права и осјећања припадника српског народа и Српске православне цркве", наводе они и додају да оптужбе и квалификације српског народа, РС и њених институција који су изнесени у тим емисијама нису утемељени нити обухваћени пресудом Суда у Хагу нити су као такви били предмет донесених пресуда пред домаћим судовима за ратне злочине.

        Додали су да су се обратили генералном директору БХРТ-а Белмину Карамехмедовићу с позивом да пета епизода овог извештаја не буде емитована, али истичу да њихов позив и апел није уродио плодом јер је генерални директор је остао при налогу да се та епизода ипак емитује.

        Истакли су да се ради о извештају са чијим садржајем директор и Колегијум БХР 1 нису били упознати на редовним седмичним састанцима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари