ЈАКШИЋ: Тражимо да УНМИК вољу народа проследи Савету безбедности УН

НА СЕВЕРУ КОСОВА СВЕ СПРЕМНО ЗА „СРЕТЕЊСКИ РЕФЕРЕНДУМ“

Марко Јакшић

  • На питање какав ће после референдунма бити однос Срба са севера Косова са Владом Србије, Марко Јакшић је одговорио: „Ако Влада верује да треба да заживе албанске институције на северу Косова, онда смо у супротности са Владом Србије. Уколико је Влада Србије за институције албанске државе, то је кршење легалног система Србије”

        КОСОВСКА МИТРОВИЦА, (ФоНет) - Потпредседник Скупштине Заједнице српских општина и насеља на Косову Марко Јакшић данас је изјавио ФоНету да ће Срби са севера Косова од цивилне мисије Уједињених нација (УНМИК) тражити да извештај о одлуци са српског референдума на северу Косова проследи Савету безбедности УН.

        „На основу тог извештаја очекујемо да ће УН донети одлуку о поништавању одлуке о проглашењу независне државе Косово. Надамо се да ће УНМИК хтети да званично проследи тај извештај, а наш референдум је у складу са принципима западне демократије, која је до сада подржавала самоопредељење народа“, рекао је Јакшић.

        На питање какав ће после референдунма бити однос Срба са севера Косова са Владом Србије, Јакшић је одговорио: „Ако Влада верује да треба да заживе албанске институције на северу Косова, онда смо у супротности са Владом Србије“.

        Уколико је Влада Србије за институције албанске државе, то је кршење легалног система Србије, изјавио је Јакшић.

        Уз оцену да је питање на референдуму једноставно - „да ли су за признавање инстутуција самопроглашене независне државе Косово“, Јакшић је рекао: „Народ ће бити против тога. Ако је Влада Србије против референдума, онда је она за Устав Косова и независност државе Косово“.

ЂОКОВИЋ: Референдуму се противе само они

који би да у Београду праве каријере

Драгиша Ђоковић

  • Нека функционери са севера Косова који су у Београду дођу у базу и, поводом српског референдума на северу, суграђанима објасне шта је добро за њих - изјавио посланик ДС Драгиша Ђоковић који је нагласио да „ниједан форум Демократске странке није ни разговарао о референдуму“

        КОСОВСКА МИТРОВИЦА, (ФоНет) – Посланик Демократске странке у Скупштини Србије из Косовске Митровице Драгиша Ђоковић данас је позвао све функционере са севера Косова који су у Београду да дођу у базу и, поводом српског референдума на северу, „суграђанима објасне шта је добро за њих“.

        Ђоковић је оценио да референдум није партијско питање, већ да је лична одлука сваког појединца да ли ће на њему учестовати.

        Није добро када се странке изјашњавају о тим питањима. Ниједан форум Демократске странке није разговарао о референдуму, нити доносио одлуке на ту тему, рекао је Ђоковић.

        Он је изјавио да се „неки са севера Косова противе референдуму мислећи да ће на тај начин и убудуће правити каријере у Београду“.

САМАРЏИЋ:

Сретењски референдум је апсолутно важан за целу Србију

Слободан Самарџић

  • Референдум је за Владу Србије нежељен и одржава се упркос и противно Влади, али због тога није мање важан. Ако би грађани масовно изађу, више од 50 осто, биће јасно да је то њихова воља, а не странака у Београду или њихових локалних лидера, оценио  је потпредседник ДСС Слободан Самарџић
  • „Дијалог са Приштином“води томе, указао је он, да се Срби полако преводе, документ по документ, у статус грађана Косова. Ако Срби изађу и дају своје право политичко мишљење, сви разговори пашће у воду и више неће бити могуће објашњавати да је то у њихову корист

        БЕОГРАД, (ФоНет) – Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС) Слободан Самарџић изјавио је да је све спремно за референдум у четири општине северног Косова, 14. и 15. фебруара и да је то апсолутно важан догађај за Србију, због тога што ће грађани слободном вољом да се определе и јавно искажу у којој држави желе, а у којој не желе да живе.

        Јасно је да Срби са севера Косова и Метохије не желе да живе у независном Косову, будући да је то лажна противправна творевина, али само Срби у четири северне општине имају прилику да слободно изразе своје мишљење, изјавио је Самарџић на страначкој конференцији за новинаре.

        Срби јужно од Ибра, додао је он, немају ту прилику, јер живе под насиљем албанских институција, уз притисак Еулекса и Кфора.

        Самарџић је напоменуо да је референдум за Владу Србије нежељен и да се одржава упркос и противно Влади, али да због тога није мање важан.

        Према његовим речима, ако би грађани масовно изашли на референдум, више од 50 осто, биће јасно да је то њихова воља, а не странака у Београду или њихових локалних лидера.

        Ако референдум успе, а нема разлога да не успе, Срби ће рећи да не желе „институције лажне државе Косово“, изјавио је Самарџић оцењујући да резулатати дијалога Београда и Приштине воде томе да се они подреде албанским институцијама.

        Дијалог води томе, указао је он, да се Срби полако преводе, документ по документ, у статус грађана Косова.

        „Ако Срби изађу и дају своје право политичко мишљење, сви разговори пашће у воду и више неће бити могуће објашњавати да је то у њихову корист“, рекао је Самарџић.

        Он је навео и да Срби на Косову спремају петицију, којом ће захтевати да се на Косову распишу избори за локалне органе власти државе Србије.

        Питање је, рекао је, да ли ће, Срби на Косову на изборима имати право да гласају за своје локалне институције, што ће бити последњи чин предавања Косова албанској већини и западним старатељима косовских институција.

        Влада је уцењена добијањем кандидатуре, на шта свесно пристаје, без резултата по интересе државе Србије, оценио је Самарџић. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари