Историчар Лозо: Будалаштине су Бакирове приче о „Бошњанима“ као прецима Бошњака

ИЗЕТБЕГОВИЋ ТВРДИО У ЦАЗИНУ ДА СУ СРБИ И ХРВАТИ ИЗМИШЉЕНЕ НАЦИЈЕ НАСТАЛЕ ОД БОШЊАНА

Предраг Лозо

  • Предраг ЛОЗО: „У свему постоји један проблем: сви средњовековни документи босанских и дубровачких владара помињу искључиво Србе као становништво у БиХ, као и у једном мањем делу Хрватске“

        ИСТОРИЧАР Предраг Лозо оценио је да су тврдње бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да су се у прошлости сви становници Босне називали „Бошњанима“, „најобичније будалаштине“.

        Указао је да се назив „Бошњани“ у старим историјским списима никако није користио као одредница која дефинише национални идентитет, него географску припадност.

        Лозо је рекао да Изетбеговићеве тврдње немају ниједно упориште у званичној историографији, те да се сличне изјаве могу већ дуго чути од разних псеудоисторичара из Сарајева који покушавају да ни из чега створе вишевековну бошњачку историју.

        „Трагикомична прича о добрим Бошњанима који су, наводно, прави староседеоци Босне, док су Срби измишљена нација, могла би да заголица нечију машту, да не постоји један проблем - сви средњовековни документи босанских и дубровачких владара помињу искључиво Србе као становништво у БиХ, као и у једном мањем делу Хрватске“, навео је Лозо.

        Он је истакао да су идеју о босанској нацији први лансирали Аустријанци за време окупације БиХ.

        „Та пропала идеја Изетбеговићу је очигледно издиктирана, иако се ради о тешкој глупости“, нагласио је Лозо.

        Изетбеговић је прошлог викенда у Цазину, где је био поводом обележавања годишњице оснивања једне од бригада такозване Армије БиХ, изјавио да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације, чији су припадници сплетом околности настали од Бошњана.

        Срна


Слични садржаји

Коментари