New York Times: САД су 1959. имале план да у Москви туку 179 циљева, у источном Берлину - 91

ОБЈАВЉЕН ТАЈНИ ПЛАН МЕТА АМЕРИЧКЕ АВИЈАЦИЈЕ И НУКЛЕАРНИХ БОМБИ

  • Нуклеарни арсенал САД је 1959. године био већи од совјетског 10 пута. У то време амерички војни стратези су покушавали да опколе СССР базама за бомбардерску авијацију. У случају рата, авиони из тих база требало да је полете у правцу највећих совјетских градова и изведу нападе на све градове на списку

        АМЕРИЧКА Национална управа за архиве и документацију први пут је објавила списак потенцијалних мета америчког нуклеарног бомбардовања за 1959. годину.

        На списку су биле стотине тачака у СССР, Источној Европи и Кини, пише New York Times.

        Документ, с кога је скинута ознака тајности, представља велику листу коју је израдила америчка Стратешка ваздушна команда 1956. године, која садржи информације о нуклеарним ударима у евентуалном рату који је могао да почне три године касније.

        План „систематског уништавања“ укључивао је стотине циљева који су називани „означеним епицентрима“ (designated ground zeros). Међу њима је 179 циљева у Москви, 145 Лењинграду и 91 у Источном Берлину. Многе локације су биле производни објекти и владине зграде.

        Уз сваки град се помиње и његово „становништво“.

        „То, наравно, обесхрабрује - видети да су мете центри у којима је концентрисано становништво“ - истиче старији аналитичар Архива националне безбедности САД на Универзитету „Џорџ Вашингтон“ Вилијам Бур.

        По његовим речима, тај списак мета је најдетаљнији од свих које је икада објавило америчко Ратно ваздухопловство.

        При том, како истиче Бур, циљеви на списку су означени само генерално и имају шифре које одговарају одређеним местима.

        Тачне адресе и називи локација из оног времена још увек се налазе у тајној „Енциклопедији бомбардовања“, коју Бур такође покушава да открије јавности.

        Како додаје лист, у главној улози у документу с којег је скинута ознака тајности су ваздушне снаге, а главни циљ - уништавање совјетских бомбардера пре него што узлете и упуте се у Европу или ван њених граница.

        Према подацима америчких стручњака за нуклеарно оружје, нуклеарни арсенал САД је 1959. године био већи од руског 10 пута. У то време амерички војни стратези покушавали су да опколе Совјетски Савез базама за бомбардерску авијацију.

        У случају рата, авиони из тих база требало да је полете у правцу највећих совјетских градова и изведу нападе на све градове на списку.


Слични садржаји

Коментари