Хрватска проглашава Хрватом Србина Руђера Бошковића

САОПШТЕЊЕ  ВЛАДЕ РСК У ПРОГОНСТВУ

И МАТИЦЕ СРПСКЕ ДУБРОВАЧКЕ У БЕОГРАДУ

  • Руђер Бошковић је из породице Србина Николе Бошковића из Херцеговине и мајке Павле Бетера, Италијанке из Дубровника
  • Хрватска је регистровала у УНЕСКО-у српске песме „ојкаче“ за хрватске, а предложила је да се као хрватске региструју и оне песме из Војводине и Славоније које се зову: БЕЋАРАЦ, или БАНАТСКИ БЕЋАРАЦ
  • Хрватска је и српску витешку игру СИЊСКУ АЛКУ прогласила хрватском, мада је ова игра установљена у част српске победе над турском окупационом војском 1715. године у Далмацији

        ХРВАТСКА држава се не устручава од присвајања српске културне и историјске баштине. Мада су чињенице о српској културној баштини непорециве, Хрватској то не смета, те све српско проглашава хрватским. Она је регистровала у УНЕСКО-у српске песме „ојкаче“ за хрватске, а предложила је да се као хрватске региструју и оне песме из Војводине и Славоније које се зову: БЕЋАРАЦ, или БАНАТСКИ БЕЋАРАЦ.

        Хрватска је и српску витешку игру СИЊСКУ АЛКУ прогласила хрватском, мада је ова игра установљена у част српске победе над турском окупационом војском 1715. године у Далмацији. Хрватска је српски језик у УНЕСКО-у регистровала као „хрватски“, мада је хрватски језик (тзв. кајкавски дијалекат), по одлуци Аустрије, искључен из службене употребе у 19. столећу.

        Овом присвајању српске културне баштине од стране хрватске државе, нема краја. У то се можемо уверити и ових дана - Хрватска организује прослову тристоте годишњице рођења једног од највећих светских научника осамнаестог столећа – Руђера Бошковића.

        Руђер Бошковић је из породице Србина Николе Бошковића из Херцеговине и мајке Павле Бетера-е, Италијанке из Дубровника.

        Руђер је рођен у српском Дубровнику, граду који је од најстаријих времена исијавао Српством, у којем се говорио српски језик и чији књижевници и други интелектуалци су истицали своју припадност српском народу, писали су српски и српском ћирилицом - без обзира да ли су били православне или католичке вероисповести.

        Ове чињенице се не могу оспоравати, без обзира што је нацистичка Немачка, преко фашистичке Хрватске, у Другом светском рату, запретила смрћу сваком Србину католику  који не пристане да се одрекне српске националне припадности и не узме хрватску. И данашње генерације Срба католика се не могу ослободити тог силом наметнутог уверења - да су Хрвати, али блиско будуће време ће их освестити, јер ће друштвене науке откривати садржаје злочина геноцида над Србима, па и то пребацивање Срба католика у хрватску нацију.

        Невероватно је да владе Србије, Републике Српске и Црне Горе не чине ништа, да се овом хрватском културном геноциду над Србима не стане на пут. Оне су обавезне да научно докажу у УН (УНЕСКО), да Хрватска региструје српску културну баштину као хрватску, а то не чине.

        Могле би оне задужити и своје академије наука и научне институте, да о свему обавесте светске академије и научне институте, а то не чине. Могле би српске владе да ангажују и своје дипломате у разоткривању овог хрватског културног кривотворења на рачун српске културне баштине, а то не чине.

        ВЛАДА РС КРАЈИНЕ

        Милорад Буха, премијер

        и председник Матице српске дубровачке 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари