ФЕСТ отврају Питер Богдановић и „Дрво живота“

ОВЕ ГОДИНЕ НА БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ

БЕЗМАЛО 100 ФИЛМОВА

  • Уметнички директор фестивала Борислав Анђелић рекао је да ће филмови бити распоређени у оквиру програма „ФЕСТ представља“, „Главни програм“, „Холивуд“, „Панорама светског филма“, „Европа ван Европе“ (такмичарски програм), „Европа у Европи“ и „Изабрани документарци“
  • Публика ФЕСТ-а неће имати прилику да види филмове „Артист“ и „Deep blue sea“, али ће зато фестивал затворити филм Динка Туцаковића „Доктор Реј и ђаволи“

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Овогодишњи, 40. Међународни филмски фестивал (ФЕСТ), који се одржава од 24. фебруара до 10. марта, отвориће остварење Теренса Малика „Дрво живота“, најавио је директор фестивала Милош Параментић.

        Параментић је, на конференцији за новинаре, најавио да ће бити приказано нешто мање од 100 филмова и да је жеља организатора да ФЕСТ отвори Питер Богдановић.

        Цене карата се неће мењати, биће од 150 до 300 динара, а филмови ће се приказивати у Сава центру, Дому омладине, дворани Културног центра и Музеју југословенске кинотеке, рекао је Параментић.

        Уметнички директор фестивала Борислав Анђелић рекао је да ће филмови бити распоређени у оквиру програма „ФЕСТ представља“, „Главни програм“, „Холивуд“, „Панорама светског филма“, „Европа ван Европе“ (такмичарски програм), „Европа у Европи“ и „Изабрани документарци“.

        Према његовим речима, овогодишњи ФЕСТ представиће и два специјална програма „Британика“ и „Канада“, док ће у Музеју кинотеке бити приказане ретроспективе филмова Питера Богдановића и Јиржија Менцла.

        Анђелић је изразио жаљење што публика ФЕСТ неће имати прилику да види филмове „Артист“ и „Deep blue sea“, али ће зато фестивал затворити филм Динка Туцаковића „Доктор Реј и ђаволи“.

        Фестивал ће се бавити и домаћим филмом, рекао је он, наводећи да ће бити приказан документарац Пурише Ђорђевића, као и премијера кратког играног филма редитеља Мирослава Стаматова „Залет“.

        Селектор ФЕСТ Иван Карл најавио је да ће 40. годишњица фестивала бити обележена свечаним отварањем, Монографијом о историји ФЕСТ и изложбом која ће представљати омаж људима који су водили фестивал и онима који су били његови гости.

        Државни секретар у Министарству културе Снежана Стојановић Плавшић најавила је да ће Министарство помоћи фестивал са три милиона динара.

        Према њеним речима, ФЕСТ је поставио Београд на светску културну сцену и одшколовао је генерације филмске публике.

        Министарство посебну пажњу посвећује промоцији домаће кинематографије, рекла је Плавшић и истакла да је Министарство у 2011. години са 406 милиона динара финансирала домаћи филм.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари