Биће основани Рајсова задужбина и легат

Свечана академија у Београду «Арчибалд Рајс – Европљанин који нас је волео»

        БЕОГРАД, (ФоНет) - У Коларчевој задужбини у Београду је, у организацији Центара за стратешке пројекте, амбасаде Швајцарске и Завода за уџбенике и наставна средства, одржана свечана академија "Арчибалд Рајс, Европљанин који нас је волео".

        О човеку који је голготу Првог светског рата одлучио да проведе у Србији и да са српском војском прође Албанију и Солунски фронт, говорили су Драгослав Бокан, амбасадор Швајцарске у Србији Ервин Хофер, епископ Јегарски Порфирије, Милољуб Албијанић и Владимир Божовић.

        Према речима Божовића, планирано је да буду основани легат, задужбина и награда с Рајсовим именом.

        "Оснивање задужбине и легата са именом Арчибалда Рајса, који ће стипендирати младе криминологе из Европе, има за циљ да повеже све људе који се баве животом и делом овог истакнутог великана", рекао је Божовић.

        Почетком Првог светског рата Рајс је добио позив Владе Србије да као представник швајцарске владе и неутрални посматра истражи злочине аустроугарске војске почињене над Србима у Мачви и Подрињу.

        Са српском војском и народом прешао је албанске планине и учествовао у пробоју Солунског фронта. После рата је помагао у осавремењавању српске полиције, смештао је сирочад из Србије у швајцарска прихватилишта и користио познанства да европску јавност информише о страхотама које су задесиле српски народ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари