„Безалтернативни пут” у ЕУ нас води право у царинску унију са Албанијом

БИЋЕ ДА ИДЕЈА О БАЛКАНСКОЈ ЦАРИНСКОЈ УНИЈИ НИЈЕ ВУЧИЋЕВА ВЕЋ ДА ЈЕ ДОШЛА ИЗ БЕЧА И БЕРЛИНА

 • Колико сам успео да проверим, Балканска царинска унија није била тема нити на надлежним одборима, нити на седници саме Владе. Одакле премијеру право да овако поступа и у име наше државе аустријском канцелару предлаже било шта, када то питање није размотрено у надлежним институцијама?
 • Вучић је потпуно промашио и време и место да представи своју идеју. Време, зато што је у истом дану Бакир Изетбеговић најавио нову „хашку епопеју” против Србије, а свега три дана раније су Хрватска и Албанија писале НАТО-у како се Србија „агресивно понаша” на Косову. Црна Гора још увек није у НАТО, па се њен министар није потписао, али би то несумњиво учинио пошто је прошле недеље обновљена идеја о „Јадранској тројци”, средству за геополитичку изолацију Србије
 • Дакле: једни би поново да нас туже, други би да нас НАТО поново дисциплинује, а наш одговор на све то је да ћемо са њима правити царинску унију
 • У нашем случају, то би значило да нема више самосталног преговарања о слободној трговини и преференцијалима са трећим партнерима. То јест, да престају да важе споразуми које тренутно имамо. Па и онај са Русијом и Евроазијским савезом.  Убеђивања Расима Љајића како су нам тржишта БиХ и Црне Горе скоро па једнако важна као и евроазијско су неозбиљна

Пише: Душан ПРОРОКОВИЋ

          АКО је за неку утеху, последња иницијатива Александра Вучића -Балканска царинска унија - тешко је остварива.

          Најпре би морали да се организују дуги и сложени преговори, а затим да се споразум и ратификује у свим парламентима.

          Нити постоји политички амбијент за тако нешто, нити постоје интереси да се посао брзо заврши. Али, то није разлог да се не укаже колико је његова иницијатива невероватна.

          Ради се, свакако, о идеји стварање некакве балканске царинске уније.

          Шта је ту невероватно?

          Неколико ствари.

          Прво, што се форме тиче, унутар Владе Србије је прописана јасна процедура како се дефинише спољна политика. Колико сам успео да проверим, ово није била тема нити на надлежним одборима, нити на седници саме Владе.

          Одакле премијеру право да овако поступа и у име наше државе аустријском канцелару предлаже било шта, када то питање није размотрено у надлежним институцијама?

          Друго, када је о институцијама реч, одлука Владе би требало да буде последња у низу, тек пошто се о овом питању изјасне многи други. И то најпре они који се баве економијом, а затим и они који се баве политиком.

          Када је о економији реч, неопходно је видети процену на основу које се нешто овако предлаже. Какву ће корист имати Србија од свега? Колико ћемо повећати извоз? Где су ту наше шансе?

          Не може се напамет говорити.

          И ЕУ је царинска унија, па се у пракси показало да таква интеграција не користи свим чланицама. Такође, са државама које и премијер (нажалост) назива „западнобалканским” Србија има потписан споразум о слободној трговини и још давно је успостављена ЦЕФТА. Нама та интеграција користи, те би било логично да је одржимо што је дуже могуће.

          Ако има проблема унутар ЦЕФТА (а има их), они се решавају усаглашавањем нових протокола, а не променом интеграционог формата.

          Треће, када је о економији реч, премијеру је неко морао да скрене пажњу на то каква је хијерархија економских интеграција (није он дужан да то зна, али има у Влади и превише оних којима је то посао) и да постоји неколико суштинских разлика између зоне слободне трговине и царинске уније.

          Царинска унија је виши степен интеграије и он подразумева постојање једног тарифног система за цело подручје, односно, за све државе које у томе учествују.

          Да не идем даље у прошлост, прва послератна царинска унија је био Бенелукс. Када се усвоји тарифни систем и ратификују сви неопходни споразуми, више промена нема. Из тога је врло тешко изаћи.

          У нашем случају, то би значило да нема више самосталног преговарања о слободној трговини и преференцијалима са трећим партнерима. То јест, да престају да важе споразуми које тренутно имамо. Па и онај са Русијом и Евроазијским савезом.

          Убеђивања Расима Љајића како су нам тржишта БиХ и Црне Горе скоро па једнако важна као и евроазијско су неозбиљна. Србија мало ради да искористи привилегије које јој је Русија понудила, а делом се тај споразум и намерно опструира од стране Брисела.

          Споразум се не мора раскинути уколико све остале чланице те „западнобалканске” царинске уније не би постигле договор са Евроазијским савезом да се слободна трговина прошири на све земље. Овде се, међутим поставља питање: зашто би Русија дозвољавала бесцаринску трговину земљама које су у НАТО и уводе јој санкције? Јер, све ово није само питање економије, већ и политике.

          А када смо код политике, онда четврто: Вучић је потпуно промашио и време и место да представи своју идеју. Време, зато што је у истом дану Бакир Изетбеговић најавио нову „хашку епопеју” против Србије, а свега три дана раније су Хрватска и Албанија писале НАТО-у како се Србија „агресивно понаша” на Косову.

          Црна Гора још увек није у НАТО, па се њен министар није потписао, али би то несумњиво учинио пошто је прошле недеље обновљена идеја о „Јадранској тројци”, средству за геополитичку изолацију Србије.

          Једни би поново да нас туже, други би да нас НАТО поново дисциплинује, а наш одговор на све то је да ћемо са њима правити царинску унију.

          Пето, место за презентовање идеје је погрешно, пошто нема никаквог смисла да се предлог у слављеничком тону уручује аустријском канцелару. Какве везе има Аустрија са тим? Хоће ли можда они да нам праве унију?

          Њих се то, наравно тиче, Аустрија има и економске и полтичке интересе на Балкану. Али, ми бисмо ваљда требали да имамо наше. Па у складу са тим и да најпре ваљаност идеје проверимо у билатералним разговорима са осталим потенцијалним партнерима, размотримо какви су ефекти и на крају све представимо на каквом регионалном скупу.

          Наравно, као и у сличним ситуацијама, из тих неколико реченица о царинској унији премијера Вучића се заправо показује колико је очајна позиција Србије. Јер, све су прилике, идеја о царинској унији уопште није потекла са Балкана.

          Најпре нас је у изненадној посети походио Курц (треба ли подсећати - Аустријанац), па је још изненадније дојурио председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић (у службеној посети Београду боравио три недеље раније, па није било потребе да поново долази, осим ако се не ради о хитној ствари), опет на миг Валентина Инцка (такође Аустријанац), а у међувремену се Вучић чуо и са пријатељем Едијем Рамом, што се званичног Беча тиче -провереним кадром.

          Аустријанци су припремили долазак свог канцелара у Београд, прича о царинској унији је њихово масло, које се спроводи у договору са Немцима, а шта је требало Вучићу да се уплиће у све то је већ нека друга тема.

          Симптоматично, истог дана када и Вучић, на ову тему је нешто прозборио и Горан Свилановић, учествујући на једном од панела Минхенског безбедносног форума.

          Нова иницијатива која ће нам бити понуђена јесте да правимо царинску унију. Ко зна, можда то буде и ултимативни захтев ЕУ.

          „Безалтернативни пут” у ЕУ ће нас одвести право у царинску унију са Албанијом. И толико ћемо до даљњег видети од благодети евроинтеграција.

          Машала.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Покришкин's picture
Покришкин 13:29 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Смутна времена. Тешко нама. Србија је истински у врло тешком геостратешком положају. Ту треба неко врло мудар и врло паметан да води политику државе. Не знам колико је Вучић способан за такво штогод.
Ово ми све више личи на политику Кнеза Павла пред слом Југославије.

iki's picture
iki 15:11 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Pokriškine, kako ne znaš da li je Vučić " za tako štogod"? Prvo, tek dolaze "Smutna vremeba" u pravom značenju te odrednice, a drugo, znaš mnogo dobro, ali se sakrivaš iza tih rečenica, a svi zna mo da je on mnogo pokvaren čovek i da sve radi za svoje interese, bilo da je ucenjen ili zato što krade ili bilo šta, ali njega, na izborima, pod hitno treba smenjivati. Na čelo Srbije treba da dođe zaista pošten čovek, koji malo mari za materijalna bogatstva, a više za narod i Srbiju.I da bude duhovno bogat, pravi hrišćanin i da bude lišen onih 7 smrtnih grehova.Imali smo jednog, Koštunicu, koji je bio približno, ali su ga saplitali, pa čak i sad, ne ostavljaju ga na miru, jer im i sada takav smeta.

Покришкин's picture
Покришкин 23:20 19.02.2017.

 • +17
Voting is closed.

Не знам зашто бих се ја сакривао иза било чега. Изнео сам своје искрено мишељење. Тај човек који би требало да води Србију, за којег кажеш да би требао да носи све те атрибуте које си навео/-ла, би нажалост нашу опет исто прошао као и Коштуница. За тај посао то мора да буде неко ко је јако мудар и префриган, али поврх свега тога би требао да буде ПАТРИОТА да не би од све своје префриганости и мудрости издао сопствени народ и оставио га на цедилу зарад сопствене гузице усмрдљале. Јел ти сад мало јасније?
Мани се ти оптуживања да се ја скривам иза било чега. Смутна времена су на овим просторима још од доласка на власт проклетог ћопавог Броза који је упропастио српство до непрепознатљивости. И све ће горе да буде.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 18:28 19.02.2017.

 • +4
Voting is closed.

Nema niceg "neverovatnog" u veleizdajnickim akcijama picoustog kvislinga.
Taj kvislinski izrod po zadatku pravi veliku albaniju na stetu srpskog naroda.
Placen je da unisti Srbiju i zatre srpstvo i svetosavlje.
Ima ulogu grobara srpskog naroda i sve vreme pokusava da zive sahrani Srbe na Kosmetu, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
A onda na red dolazi centralna Srbija - Presevska dolina, Raska, Vojvodina.
Sve dok ne ostane samo Beogradski pasaluk koji ce kao trofej predati Nato paktu.
Za takvo pseto vesanje kao kazna je isuvise blago i nedovoljno sramotno.
Tudjinsko nabijanje na kolac nije nas izum, ali je primeren za tudjinsko pseto.

SLO's picture
SLO 16:49 19.02.2017.

 • +10
Voting is closed.

Sve je tacno sto si napisao, ali to nije praksa cetnicke ideologije.
U skladu s cetnickom ideologijom Draze Mihajlovica je upravo ono sto Vucic radi. Jer cetnici smatraju da mi najpre moramo Zapadu da dokazemo da smo im prijatelji, a oni ce nam zatim dati veliku drzavu; kao sto su i kralju Aleksandru dali Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1918.

Zato nemoj da nas zamajavas. Ti ne verujes u ovo sto si napisao jer si cetnik, sluga Zapada i izdajnik Srbije.
A ako vec hoces da budes "cetnik", onda budi komita, cetnik is Prvog sv. rata. Ali ti cetnici nemaju nikakve veze s Drazom Mihajlovicem.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 17:04 19.02.2017.

 • +5
Voting is closed.

Spermatozoidu, idi i oplodi sopstvene anale, nestrpljivi su da te prime...

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 17:06 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Жив је Дража, умро није

Ој лепа српска вило
да ли би ти тешко било
да потражиш гроб незнани,
што су српски зли душмани,
што су тајно једне ноћи,
у крвавој свој злоћи,
убили нам српског бана,
див јунака са Балкана?

Београде да ли смеш
чича Дражу да откријеш?
Откриј нама ту истину
о великом српском сину!

Одговара бела вила
не брините браћо мила
Дража увек на вас гледа,
чика Пера покрај њега,
мудри Милош, Карађорђе,
и све часне српске вође,
они живе међ` људима,
у јуначким српским груд`ма.

Што питате тајна није,
за витеза из Србије.
Дража је од првог дана
стао у ред великана.

Жив је Дража умро није,
док је Српства и Србије!

SLO's picture
SLO 18:22 19.02.2017.

 • +16
Voting is closed.

Пикавце не пушиш,
а томпусе бираш:
Фиделов одбијаш
а Клинтонов примаш.

milovan's picture
milovan 08:48 20.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Slo* Uzalud se mucis da preobratis Zarina. Njemu je drazi PRVI GERILAC u porobljenoj Evropi CICA DRAZA,nego li tvoj omiljeni drug J. B. T. kao i svi oni prdezi iz Brozovih caksira Krcun,Leka,Koca,Djido ima ih ko pasa lutalica,ko bi ih sve pobroja.

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:17 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Izgleda ovo kao ubrzavanje okupacije Srbije i nova diskriminacija njenih gradjana, a cilj je da nas još snažnije osvoje i što više, ama najverovatnije potpuno udalje od Rusije i Evroazije!!!
Naime, inicijativa za pravljenje Balkanske carinske unije može da posluži kao podloga za malu EU. Jako podseća na prošlogodišnji predlog Amerike upućen EU da ne čeka da balkanske države ispune sve uslove za prijem u Evropsku uniju i zato je Uniji predložila da aktivira takozvani plan „B“ za prijem Albanije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, BIH i Kosova po ubrzanoj proceduri u Uniju.
Velika mana tog predloga je da pomenute balkanske države - članice B ne bi imale pravo glasa, niti uticaj na odluke prave EU. Te države bi do ispunjenja svih uslova iz pretpristupnih pregovora sa EU bile tretirane kao članice „B“, što znači da bi imale obavezu da slede zajedničku spoljnu politiku Unije, zagarantovanu bezbednost, jedinstveno tržište… .
Više o tome u ovoj starijoj vesti:
https://rs-lat.sputniknews.com/komentari/201608141107758848-eu-clanstvo-...

Da sledimo spoljnu politiku EU, to znači da ćemo izreći i sankcije Rusiji i da Evroaziju kao tržište zaboravimo. Zajednička bezbednost podrazumeva EU i NATO. Sve to što mi kao obični gradjani ne prihvatamo mogu da preskoče u tom ubrzanom postupku.
U ovoj skraćenoj varijanti da postanemo veoma ubrzo B članica unije, DA LI ĆE UOPŠTE BITI ODRŽAN REFERENDUM GRADJANA O ULASKU U UNIJU???
U vreme prevlasti Turaka Osmanlija na Balkanu kad smo bili njihovi vazali i jadna raja možda smo se više pitali nego danas. Šta je NATO - novo janjičarstvo! Ovako masovna iseljavanja zbog nezaposlenosti su naš novi danak u krvi, ali i nestajanje Srbije.

Hm, da li su uopšte bile bitne te navodne ankete o rejtingu predsedničkih kandidata ili su one samo kamuflaža za otpis Nikolića koji je dogovoren za svaki slučaj da on ne smeta u daljim koracima? Nikolić je ipak bio više naklonjen ka Rusiji, Kini, Evroaziji i pravim prijateljskim zemljama.

Bojan's picture
Bojan 14:36 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Vučić, to je jedan najodvratniji politički klovn koga sam video. Najljigaviji je od svih. Na sve je spreman da njegov politički koncept uspe. Meni uopšte nije jasno kako je ispalo da najveća govna u našoj zemlji isplivaju na površinu i da ovako uspešno plutaju po političkim vodama..

iki's picture
iki 15:22 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Bojane, da ima 100 plus, bez dvoume bih ti dala.svaka, čast i počast. Prijatan i lep dan i uz Filipa Glassa sa "Iluzionistom"Čuj ga, prijaće ti.

Bojan's picture
Bojan 15:27 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Hvala Iki, drago mi je da je moj komentar na tebe ostavio tako dobar utisak. Ja mislim da svi treba da se borimo da reč istine dopre do svih onih sludjenih, dezorijentisanih, do svih koji iz bilo kog razloga nisu uspeli da do sada shvate šta nam se to dešava. Da što jasnije i jednostavnije prenesemo i argumentujemo saznanja i ja se nadam da će takva reč i takva misao biti dovoljno moćna da probudi uspavane duše našeg naroda, jer kvalitet uvek pobedjuje kvantitet i istina treba da zablista pred morem laži i da dopre brzinom svetlosti do svakog čoveka, samo ako je istina i ako je dovoljno jasno izrečena! Eto, to je ono u šta ja verujem. Još jednom Ika, hvala! :)

Slobodanka's picture
Slobodanka 15:29 19.02.2017.

 • +27
Voting is closed.

Da Vas utešim i Njegoš je imao sličnu muku. U njegovo vreme bilo je dosta Srba spremnih da se priklone jačem i budu izdajnici svoje vere.
Današnje "poturice" su zapravo EUsrbi i amerosrbi i gledaju da se priklone EU i SAD. Po rezultatima glasanja ima ih ok 1,5 milion možda i više. Njima ne smeta da sve zaborave i da sve izdaju i da sve domaće i nacionalno bude rasprodato strancima. Oni su odavno spremni da vode život po pravilima tudjinske demoNkratije i čude se ostalima kako nešto tako "lepo" ne prihvataju.

Mi danas nemamo nekog čestitog kao Njegoš da iskreno brine za sudbinu naroda koji ne misli, nego nam podržavaju i nameću sasvim suprotne od Njegoša koji neće brinuti o narodu. Današnji narod (nekad pleme) koji snom mrtvim spava = ne misli) s lakoćom je prevaren i biće još više i mnogo puta prevaren, ali tako poražavaju i korak po korak uništavaju svih malo više od 7 miliona stanovnika.

Njegoš je o ovakvom istom velikom problemu u njegovom vremenu napisao:

Moje pleme snom mrtvijem spava,
suza moja nema roditelja,
nada mnom je nebo zatvoreno,
ne prima mi ni plača ni molitve;
u ad mi se svijet pretvorio,
a svi ljudi pakleni duhovi.
Crni dane, a crna sudbino!

O kukavno Srpstvo ugašeno,
zla nadživjeh tvoja svakolika,
a s najgorim hoću da se borim...

SLO's picture
SLO 16:58 19.02.2017.

 • +15
Voting is closed.

Nisi ti jos uvek izgubljena. Sve je to tacno.
Ali jos uvek ne uvidjas da su komunisti bili manje zlo od tih koji bi da se uvuku u dupe Zapadu.

Slobodanka's picture
Slobodanka 21:01 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Naslednici komunista JUL - Vulin i SPS - Dačić su baš u koaliciji sa kvslingom i izdajničkom SNS strankom.

SLO's picture
SLO 11:53 20.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

To oni kazu da su naslednici. Zar se Milosevic i JUL nisu borili za nezavisnost Srbije -Jugoslavije? A sta ovi rade?
Osim toga, i Nedic je bio heroj iz Prvog rata, ali je postao izdajnik u Drugom.
Nista nije zauvek dato.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 21:36 19.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Proroković je genije!!! S umjetničkom lakoćom i vještinom virtouza je razgolićio Vučića...

Ne mogu da vjerujem da je Vučko ovako podlo i sinhronizovano sa Izetbegovićem, Edi Ramom i monenegrinskim rukvodstvom krenuo da uništi Srbe i da nas odvoji od Rusije na najperfidniji od načina...Ovim potezom bi nas uvezao u čvor sa uništitejima Srba i nijedna odluka se ne bi mogla donijti u korist Srba, jer bi bili u manjini...

Od lidera u regionu nas u jednom danu napravi goljama, a samo do juče je govorio suprotno!!!Katastrofa!!!

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 22:44 19.02.2017.

 • +16
Voting is closed.

Kolika je bitanga, možda mu je ovo palo na pamet da im ponudi nešto o čemu oni sanjaju (da nas izloluju od Rusije) način i da ih obmane, držći ih u iluziji da sačuva sebi glavu od Zapadnjaka i Šiptara...
Svakako, će biti u prilici da im kasnije kaže kako to Vlada Srbije ne želi da usvoji, jer mi je jednostavno neshvatljivo da napravi ovakav skandal uoči predsjedničkih izbora...Posebno, ukoliko je ozbiljno želio to da sprovede u djelo - mogao ih je zamoliti da sačekaju dva, tri mjeseca, dakle, nakon Izbora, zar ne!?

Pomišljam, da ga je na tako što natjerala realna opasnost i strah da bi mogao da nastrada od spoljašnjih neprijatelja i to ga je prisililo na ovaj potez, znajući i sam da je takvo što neizvodljivo a još manje preko noći i preko koljena!!! Bacio im je kosku da se zanimaju i maštare dok se izbori ne završe, ne dajući šansu drugom predsjedničkom kandidatu, a bez obzira na ovu ludost koju je uradio on je siguran da će pobjediti u Srbiji, a njih je umirio kretenskim predlogom!?

Slobodanka's picture
Slobodanka 12:07 20.02.2017.

 • +5
Voting is closed.

Sančo "Svakako, će biti u prilici da im kasnije kaže kako to Vlada Srbije ne želi da usvoji" - ovo je veoma naivna pretpostavka kao kad se utopljenik uhvati za slamku i spasi se...
Biće da je ovo kraj sedenja na dve stolice i navodnog vučićevog balansiranja izmedju Istoka i Zapada. Znali smo da balansiranje neće moći dugo da traje. Pitanje je da li je ikad i želeo iskreno da balansira sa ciljem da sačuva rvnotežu. Mogao je i sam da zna da to neće dugo potrajati i da će na kraju morati da se okrene na samo jednu stranu. Jeste tako kupovao neko vreme, ali ni kupovanjem tog vremena mi nismo mogli postati jači. Svet se menja ali sporije, a u medjuvremenu nas će zgaziti.
Moguće je da njemu odgovara ovakav kraj. Zbog domaće javnosti i podrške glasača ranije nije smeo da odjednom zgazi našu koliko toliko i više simbolično preostalu neutralnost. Zbog toga bi u javnosti zazvonio alarm. Niti je smeo da odjednom eliminiše Rusiju jer tako bi izgubio podršku dobrog dela glasača. Ali zato njegovim "čuvenim" balansiranjem kao procesom korak po korak upravo je postigao to da je od naše neutralnost ostao tek koeficijent recimo 0,009 , a i da smo od Rusije sve dalje.
Ovo gde nas je odveo je za nas veoma loša pozicija, jer ako smo samo u vezi sa EU i Briselom i Fašingtonom onda veoma lako mogu da nas gaze iz bližeg okruženja udružene NATO miljenice-državice kao Hrvatska, Albanija, bošnjačka BIH, itd. Smanjuje nam se potencijalno tržište za saradnju. U EU neće biti razvoja za nas, nego ćemo za kratko vreme proći kao Portugal, Grčka, itd.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 12:18 20.02.2017.

 • +10
Voting is closed.

Naravno da imam sličnih zebnji, ponajviše od briselskih pregovora...
Međutim, moramo stalno imati na umu da je Rusija postala svjetska sila i da neće dozvoliti nikom u Srbiji da preda KiM, jer imano Rezoluciju1244SbUN u džepu...
Rusiji odgovara vojna neutralnost Srbije, i ulazak u EU iako nas ne ohrabruju u tom smjeru jer znaju da to nije dobar put za nas, da je nemoralno podavati se i ljubiti dželata.
No, sve se nadam da se čeka neki pogodan trenutak kada bude pao dogovor Velikih Sila i kada će se rješiti pitanje KiM, jer nijesmo samo mi prevareni oko KiM, već i sami Šiptari, pomišljam na njihove narodne mase koje trpe i žive kao mučenici.
Globalisti su ih opjačkali za stotine milijardi, plus su im obezbijedili da budu gang broj jedan u EU i još dalje da bi globalistima donosili lavovski dio zarade. Baza Bondstil je magacin za pretovar heroina koji stižeiz Avganistana za Grčku, Italiju, i region...Sav heroin iz Avgan. profitiraju SAD i cijeli svijet snabdijevaju...
Pošto SAD i VB nijesu uspjeli da totalno unište Srbiju i razjedine naciju, sada će biti Šiptari roba za potkusurivanje. Za najkasnije desetak godina će doći neki umjereni koji će biti srećni da dobiju super Autonomiju po Rez:1244...

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 12:21 20.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Trebalo bi da ste primjetili da se u regionu sprema rat, ili makar da izgleda na već viđeno!?
Šiptari uz nagovor globalista idu naprijed po starim planovima, kao da se nije desio Tramp.
Oni žele "Veliku Albaniju", i ne samo - nego razvlače Rusiju na deset strana:Ukrajina, Sirija, Balkan, SAD potencijalno napadaju Iran koji je u sjajnim odnosima sa Rusijom, zatim Gruzija, i Prednjestrovlje, sukob dvije Koreje, Kina - Japan itd. Na Baltiku su uvjek može inscenirati vještački sukob...
Dakle žele Rusiju da razvuku na stotinu strana (Ameri bi im sve dali da mogu da ih sklone sa Bliskog Istoka, ali taj film nikada neće vidjeti) da ne može svoju snagu da fokusira na jedan ili dva problema...

I zamislimo sada u ovakvom vanrednom skoro ratnom stanju da Vučić sam donosi odluke bez tvrdih savjeta i sugestija Rusije, pa to je nezamislivo!!!

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:17 20.02.2017.

 • +12
Voting is closed.

I vučić baš to radi - sve više bez Rusije - koristi takvu situaciju da isklizne samo na Zapad. Rusija na SB UN može da nas podrži, ali ako naši tamo iznesu da su napravili sporazum o normalizaciji sa Kosovom onda su im vezali ruke.
Rusi mogu dosta da nam pomognu, ali ne mogu direktno da se mešaju i da zaustave našu izdaju iznutra. Političari su ljudi posebnog karaktera i kod ovih naših u Srbiji se svašta loše može pronaći i još dosta naslutiti. Riba smrdi s glave i jedino narod to može da zaustavi. Ali kod samog naroda Stokholmski sindrom je uzeo maha, zatim nesigurnost za radno mesto, siromašenje i apatija, itd. i rezultat je da danas u Srbiji nema više pravih Srba. To znači da nema ko da ovo zlo zaustavi i bićemo poraženi još više, skroz naskroz.
Još će na kraju doći sa nekom novom ljigavom pričom da nas teši - kako on to nije hteo i nije tako zamišljao , samo je na kraju tako ispalo.

Видра's picture
Видра 23:56 20.02.2017.

 • +1
Voting is closed.

Џукела иде са братом!

JustRom's picture
JustRom 10:03 02.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

Viagra Discount Sales Dutasteride 0.5mg In Internet Generic Propecia 5mg Pharmacy [url=http://costofcial.com]cialis[/url] Isotretinoin Cheap Can You Buy Flagyl Over The Counter Zithromax Sinus Infection Dosage Side Effects Of Amoxicillin Clavulanate viagra cialis Propecia Dhea Thinning Hair Acquisto Cialis Veloce Levitra 20 Mg Kaufen Cephalexin Severe Side Effects fedex shipping isotretinoin tablets low price http://costofcial.com - cialis buy online Viagra Alternativo

Додај коментар