Без свемира нема – ни Европе!

Професор Машинског факултета у Београду др Ђорђе Благојевић објашњава - зашто је Србији потребна сопствена СВЕМИРСКА АГЕНЦИЈА

* Колико год тренутно све изгледало као Дон Кихотовска борба неколико научних радника, Србија би - улагањем “ситног новца” за државу  могла да постане космичка држава.

* Док је један београдски мост Србију коштао пола милијарде долара, за оснивање `српске НАСА` потребно је само око 10 милиона евра

* Директан интерес за Србију био би у коришћењу европских фондова намењених овим истраживањима, али не мања корист била би остварена у координирању развоја мањих сателитских система и ракета-носача, ниске цене, за потребе неких трећих земаља, као и беспилотних летилица за војну и цивилну примену

* Рад на оваквим технологијама и пројектима знатно би унапредио технолошку базу у Србији, а побољшао би  и систем образовања нових инжењера и истраживача у области нових технологија, као и размену кадрова са европском агенцијом. На тај начин би војна индустрија у Србији, која је и поред свих недаћа, остала једна од најважнијих грана, коначно оживела

*  Кадрови за оснивање Српске свемирске агенције, дакле, постоје – тврди проф. Благојевић. – Војно-технички институт у Београдуе био је у претходној, а и у садашњој држави је највећи научни и развојни центар

        ЈЕДАН од начина да се Србија постане Европа – а и да се приближи ЕУ, ка којој срља и бауља последњих година - могло би да буде и оснивање Српске свемирске агенције!

        Колико год ова реченица звучала научно-фантастично то је, према мишљењу угледног професора београдског Машинског факултета др Ђорђа Благојевића, не само остварљиво, него би нашу земљу укључило у међународну сарадњу на овом пољу, која ни у ком случају није за потцењивање. Идеја је да се укључимо у област у којој су многе земље, које су по кадровским и технолошким могућностима, далеко иза нас, што би био одличан бизнис на државном нивоу, али и могућност упошљавања великог броја људи.

        У разговору за Факте, др Благојевић, који је један од иницијатора хитног формираања Српске свемирске агенције, открива да држава, односно политичари који су тренутно на власти, немају слуха за овакве пројекте. Као доказ, наш саговорник наводи чињеницу да је Министарство за науку и технологију - пре неколико година, погрешним сабирањем бодова - одбацило овај пројекат професора београдског “Машинца” чиме су они испали из трке иако је по квалитету њихов рад “Космички транспортни системи – ниске цене” био међу првих 10!

        - Без икаквог разлога, из нашег тима су искључена два истраживача, који су носили највећи број бодова – каже професор Благојевић. – Тек на интервенцију тадашњег државног секретара у Министарству за технологију, иначе нашег колеге са факултета проф. Милоша Недељковића, враћени смо у игру. То је само доказ колико држава није заинтересована за научна и технолошка достигнућа. Међутим, и поред незаинтересованости и непостојања политичке воље, сматрам да је сада прави тренутак за формирање непрофитабилне владине агенције за аерокосмичка истраживања.

        Као најважнији разлог за овај подухват проф. Благојевић наводи да приближавање Србије Европи ствара потребу за укључивањем у све токове европске науке, а не само европских  интеграција. Једно од тих поља је и сарадња на пољу коришћења резултата космичких истраживања и укључивање у развојне пројекте које Европа остварује преко своје агенције за космичка истраживања (ЕСА), као и сарадња са произвођачем авиона Ербас. ЕСА је већ показала интересовање за сарадњу јш 2007. године, али се због непостојања одговарајућег органа све завршило на неформалним личним контактима. Поред тога у нашој досадашњој пракси постоји сарадња са руским аерокосмичким фирмама, као што су НПО Енергомаш, НПО Енергија, ПРК Раменско..., као и са европским Ербасом, што пружа могућност улоге моста између ових активности у Европи и Русији.

        Оснивање Српске свемирске агенције значило би много за нашу земљу. Тренутно у овој области, указује наш саговорник, монопол држе две-три државе у свету. Стварањем конкуретности на тржишту, што се може десити прикључивањем мањих земаља, цене би пале и до десет пута!

        - Примера ради, килограм космичке ракете, односно једноставним речником речено, онога што покреће сателит, кошта више него килограм злата. То је прескупо ако се има у виду да 95 одсто тог производа чини гвожђе! Наши су прорачуни да то може да буде много јефтиније, а да и поред знатно нижих цена буде одличан бизнис за државу – наглашава Благојевић. – Директан интерес за Србију био би у коришћењу европских фондова намењених овим истраживањима, али не мања корист била би остварена у координирању развоја мањих сателитских система и ракета-носача, ниске цене, за потребе неких трећих земаља, као и беспилотних летилица за војну и цивилну примену.

        Рад на оваквим технологијама и пројектима знатно би унапредио технолошку базу у Србији, а побољшао би и систем образовања нових инжењера и истраживача у области нових технологија, као и размену кадрова са европском агенцијом. На тај начин би војна индустрија у Србији, која је и поред свих недаћа, остала једна од најважнијих грана, коначно оживела.

        Продаја производа војне индустрије, каже наш саговорник, отварала је некада врата и многим цивилним производима. Тако је у своје време наш бруто-приход за десет година, остварен само сарадњом са Ираком премашио вредност тадашњег државног дуга! За ондашњи висок  стандард у бившој СФРЈ заслуге треба приписати само високоразвијеном војно-индустријском комплексу.

        - Наш повратак у ове светске токове могућ је и данас оснивањем Српске свемирске агенције – тврди проф. Благојевић. – Иако тренутно све изгледа као Дон Кихотовска борба нас неколико научних радника, улагањем “ситног новца” за државу, Србија би могла да постане космичка сила! Примера ради, изградња једног београдског моста коштала је око пола милијарде евра, а за наш пројекат потребно је око 10 милиона евра, што би се врло брзо многоструко вратило.

др Ђорђе Благојевић

        Пошто такве финансијске инјекције тренутно нема, наши професори покушавају да се наметну међународним институцијама. Међутим, и за тако нешто важно је да иза пројекта стане држава.  Колико тренутна власт брине о нашем научном потенцијалу, довољно говори податак да Војно-технички институт, са огромном експерименталном базом, какву нема ниједна земља у свету сличне величине, данас пропада. Он је сада далеко од оног назива који му се приписивао у време бивше СФРЈ – ЈУГОСЛОВЕНСКА НАСА.

        - Кадрови за оснивање Српске свемирске агенције, дакле, постоје – тврди проф. Благојевић. – ВТИ је био у претходној и садашњој држави највећи научни и развојни центар. Држава је много уложила у школовање научника, а они сада седе беспослени, не зато што не желе да раде, већ зато што им се не даје посао. Пре 20 година ту је било запослено 2.500 људи, а сада их је једва 250. А, и они чекају  пензију . Ако се то догоди и они оду, неповратно ћемо изгубити огроман научни потенцијал. Много је новца уложено да би их садашња власт тако олако одбацила. Захваљујући њима, пре свега, наша земља је пре само две деценије била једна од највећих извозница војне опреме, односно производа војне индустрије. То је утицало и на висок развој наменске индустрије. Нажалост, данас све стоји.

 

`Свемирце` послали на Пољопривредни факултет

        ПРЕ неколико година у тадашње Министарство за науку и технологију дошла је међународна делегација која се бави свемирским истраживањима и тражила да им препоруче институцију са којом би могли да сарађују. Ондашња власт их је упутила на  Пољопривредни факултет у Новом Саду! Они су, каже проф. Благојевић, “заборавили” све релевантне институције које се баве научно технолошким достигнућима, а међу којима предњачи Машински факултет у Београду и послали их “ да гледају род пшенице из свемира”.

 

Поучно искрцавање на Месец

        АМЕРИЧКИ пројекат искрцавања човека на Месец коштао је у оно време 20 милијарди долара! Сада би тај износ био око 200 милијарди. Иако пројекат није ни био завршен, он је ангажовањем највећег интелектуалног потенцијала и кроз нус-производе већ на почетку вратио дупло више! Ово је само један од примера, које проф. Благојевић наводи у прилог исплативости пројекта Српске свемирске агенције.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Dudule's picture
Dudule 09:29 10.04.2012.

  • +16
Voting is closed.

G.Profesore, da mi prvo ovde na zemlji , u Srbiji, sredimo stvari pa cemo onda lako u svemir, ima vremena.

ЂорђеБ's picture
ЂорђеБ 05:39 11.04.2012.

  • +18
Voting is closed.

Неке ствари се морају чинити пшаралелно. Да, Србија је у великом проблемима, државе Србије нема, остала је недефинисана територија, народ је пред нестајањем. Али то не значи да треба заборавити све остало. Јер спас државе и нације захтева мотивацију, а мотивација се постиже успесима и само успесима. Слажем се да има прећих послова као што је повратак нормалном образовању, реиндустријализација... али овакви, наизглед бескорисни подухвати представљају управо мале кораке у том правцу.

BARAKUDA's picture
BARAKUDA 13:09 10.04.2012.

  • +15
Voting is closed.

Mislim da je dobra ideja, skolovani ljudi bi mogli da ostanu u svojoj drzavi, a i mogucnost razvijanja i daljeg unapredjenja nauke za buduce grneracije bi bio izazov ! Ali mislim da ovi koji vladaju Srbijom, nemaju nikakav interes za prosperitet nase drzave i matice ! Kod njih vlada jedino svercerski duh, dileri morala i striptiz politika !!!

Anonimus's picture
Anonimus 16:21 10.04.2012.

  • +15
Voting is closed.

Dobra zamisao, ali za neku normalniju drzavu. Da li smo zaboravili aferu "Satelit"?

ЂорђеБ's picture
ЂорђеБ 05:46 11.04.2012.

  • +16
Voting is closed.

Ја управо о9 томе говориом. Афера ЋсателитЋ је управо пример како се новац троши на погрешан начин, само да би неко ставио провизију у џеп. А цена те провиѕије вишеструко надмашује вредност саме провизије. Афера "сателит" нас је коштала око 60 милиона долара. А за тај новц није добијхен чак ни тај туђи сателит у васништву Србије, већ извесна количина већ снимљених фотографија и пар осматрачких балона!
Тврдим да би за тај новац, ѕа неколико година озбиљног рада на конструисању и развоју космичког транспортног система по пројекту "Спартак" била остварена и трећа фаза, ракета носач капацитета неколико стотина килограма у орбити. Не само да би то био огроман успех ове земље, којој је нопви светски поредак наменио да се бави само услугама, не само да би задржао младе стручњаке и омогућио им да се усавршавају на једном озбиљном пројекту, већ би то био производ којим би могли да конкуришемо у свету.

Stojko's picture
Stojko (није потврђен) 18:22 10.04.2012.

  • +16
Voting is closed.

Tralala!

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 21:51 10.04.2012.

  • +16
Voting is closed.

Profesore,ameri nikad nisu bili na Mesecu.Sve je to bilo dobro pripremljen pozorisni cin za naivne.

ЂорђеБ's picture
ЂорђеБ 05:56 11.04.2012.

  • +17
Voting is closed.

Наравно да су били на месецу. Пројект "Аполо" пратио сам још од чувеног говора Џона Кенедија (последњег америчког председника, сви каснији били су само марионете) 12 септембра 1962 када је онјавио да је освајање месеца до краја декаде национални циљ. Упознао сам људе који су на том подухвату радили (укључујући и неке наше људе), имао задовољство да се сретнем са астронаутима Нилом Армстронгом, Едвином Олдрином и Мајклом Колинсом, као и са оцем ракете Сатурн-5 Вернером фон Брауном. Може се факлсификовати детаљ, али не може цела комплексна прича, која траје 10 година и која укључује стотина хиљада људи ангажованих на њој. То су глупости!
Потцењивањем непријатеља и непризнавањем његових неоспорних успеха нећемо постићи да он буде слабији. Напротив, само ћемо себе направити смешним. Они себи пречесто дозвољавају да упадну у ту замку која им се увек обије о главу (пример: "примитивни лоше наорућани Срби неће издржати дуже од 3-4 дана наше кампање"...). Али они су јаки и велики па им се може. Ми себи такве грешке не смемо да допзволимо!

jelenin's picture
jelenin 01:29 11.04.2012.

  • +17
Voting is closed.

Jedan Kinez je , davno ,rekao da najduži put počinje prvim korakom.Pa su Kinezi tu gde su.
Jedan Srbin nije imao šta da traži gde se rodio,ni u Srbiji,ode Tesla u Ameriku. Pa je Amerika tu gde je.
Ismevamo li ovakve ideje i ljude ostasmo gde smo.
Hrabro od profesora,a bogme i od Fakti.

Јеремија's picture
Јеремија (није потврђен) 08:48 11.04.2012.

  • +16
Voting is closed.

Народе добри, слушајте професора и размишљајте не скачите. То што свет има резултат је рада науке и научника као што је Тесла, Пупин, Бошковић, па онда Руски и сво остали светски умови. Новац који вам је наметнут као мера вредности је само један елемент и за државну вољу споредна ствар. Сетите се великог Стаљина (са свим његовим манама)...

Да је среће ништа нам не би фалило...

Додај коментар