Бећковић: Шта да радимо? Одговор је дат једном заувек – на Видовдан 1389.

НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У БЕРАНАМА: КиМ НИЈЕ САМО 15 ОДСТО СРПСКЕ ЗЕМЉЕ ВЕЋ И 100 ОДСТО СРПСКОГ ОБРАЗА И ЧАСТИ

* Матија БЕЋКОВИЋ: Српски народ је најважније дело Светог Саве, а Свети Сава је најважније дело српског народа... Што је Цетињски манастир за катунску Црну Гору, то су Ђурђеви Ступови за српство у Васојевићима. Ступови су несаломива стожина за коју је везана лађа Србије и Црне Горе

___________________________________________________________

         АКАДЕМИК и песник Матија Бећковић изјавио је да се пред очима целог света одиграва "косовска драма", истичући да ту није реч о 15 одсто територије српске земље, већ о 100 одсто, образа, части и српског достојанства.

         - На питање шта да радимо, одговор је дат једном заувек - на Видовдан 1389. године - поручио је Бећковић на Светосавској академији у Беранама.

         Бећковић је навео да је Српска светосавска црква тврђава истине, чувар памћења и идентитета.

         - То је једини кров који има српски народ и једина институција у којој је он већ вековима слободан и уједињен. Зато се не треба чудити што је и данас распета, а православље у 21. веку проглашено за највећег непријатеља - указао је Бећковић.

         Говорећи о Светом Сави, Бећковић је истакао да је први српски архиепископ завештао српску земљу по којој је свугде оставио своје стопе, пренео је подгорички Дан.

         - Где је земља тврђа и каменитија, грезао је дубље. Српски народ је најважније дело Светог Саве, а Свети Сава је најважније дело српског народа - казао је Бећковић.

         Према његовим речима, оно што је Цетињски манастир за катунску Црну Гору, то су Ђурђеви Ступови за српство у Васојевићима.

         - Ступови су несаломива стожина за коју је везана лађа Србије и Црне Горе - казао је Бећковић.

          Бећковић је у среду посетио манастир Ђурђеви Ступови.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари