Балетић: Једва чекам да Вучић оно своје питање постави усред Брисела који нам отима КиМ

ЧАНАК И ЊЕГОВИ ЛИГАШИ ОКАЧИШЕ ПО ВОЈВОДИНИ - ГДЕ ЈОШ МОГУ - ПОРЕД СВОЈЕ И ЗАСТАВУ КАТАЛОНИЈЕ

Барселона на дан референдума

  • Европска комисија је објавила да је референдум о отцепљењу Каталоније против Устава Шпаније, те је као такав нелегалан и неуставан, да је то њено „унутрашње питање“ и подржала је у свим њеним одлукама, нагласивши Каталонији да - „насиље не може бити инструмент политике“?!
  • Не да сам одушевљена, него бих им сваку оцену потписала - али имам проблем! Србија, господо - где вам је ту држава Србија?! Где вам је једнакост светиње суверенитета и територијалне целовитости међународно признатих држава?! Где је ту, једно од основних људских права на које се позива Запад и ЕУ - право на власништво?! Како је могуће отети Србији - више од једне седмине територије - агресијом, помагањем бомбама и заштитом окупационог шиптарског народа и Албаније?!
  • Замисли - демократски Западе - колико су само Шиптари безочно били сигурни у ваше бомбе - чак ни референдум, ма чисто оно због камуфлаже - нису хтели да организују?!
  • Шпанија није признала такозвану независну државу „Косова“! Лепо од ње! Хвала јој! Али, и она је била међу NATO-земљама које су нас бомбардовале, а генерални секретар алијансе био је Шпанац - Хавијер Солана!
Пише: Милијана БАЛЕТИЋ
 

        РЕФЕРЕНДУМ о независности Каталоније, који је и у припреми данима дизао велику прашину јер га Шпанија сматра нелегалним и сецесијом, одржан је 1. октобра, под до тада невиђеним околностима!

        Поред махања шаренилом транспарената широм Шпаније, на којима је писало „Живела Шпанија“; „Каталонија никада неће отићи“... и оних у Каталонији „Независна Каталонија“; „Каталонија није Шпанија“ - званични Мадрид ништа није препуштао случају! Упутио је и на хиљаде полицајаца који су широм Каталоније затварали биралишта, пленили изборни материјал, по улицама се борили са народом и активистима, шутирали и растеривали бираче, чупали и вукли жене за косу...!

        Радили су пендреци, песнице, гумени меци, севале крваве главе и збрајало се на стотине повређених!

        Оснивач Викиликса Џулијан Асанж у току дана је поставио ове снимке на друштвеним мрежама и упутио позив председнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру да суспендује Шпанију из ЕУ! Ма, само што није! ЕУропа је читаво то време ћутала, стрепела и навијала за целовиту Шпанију и то - а гле чуда - против, како би они рекли, најдемократскијег изражавања воље народа?!

        У свему овоме има и један куриозитет!

        На дан каталонског референдума, по Војводини су осванули „црни“ графити - црним спрејом исписани „Војводина = Каталонија“ и нацртана каталонска застава!

        Познати патриота Чанак и његова Лига су по војвођанским местима (тамо где још увек постоје канцеларије ЛСВ), окачили и заставу Каталоније да поред лигашке вијори! А онда су отпутовали у Барселону, како би и њу ишарали лигашким графитима и махали транспарентима?!

        Заиста не знам шта би Шпанија и свет да им није такве, у својој држави потврђене - патриотске громаде - какав је Чанак?!

        Овај референдум по више основа је историјски а резултати у „бројкама“, оригинални! Од око 2.300 бирачких места, шпанска полиција је затворила 319, а према првим подацима у полицијским нападима повређена су, што теже - што лакше, 844 грађанина, а Бога ми и 33 полицајца!

        Од укупног броја каталонских гласача, ако ћемо баш о правилима у овој комплет неправилној ујдурми - ни број изашлих није довољан - свега 42,3 одсто, што је 2.262.424.

        Већина, изгледа, није хтела, није смела или није успела да се појави на гласачким местима, али од изашлих се 2.020.144, или 90 одсто, изјаснило за независност!

        Сутрадан, Шпанија каже - то вам је то - ни довољно нисте имали! Каталонија узвраћа - уплашени су остали код куће! А поједини интервјуисани грађани жалили су се како су трчали од места до места, узалуд покушавајући да гласају!

        Шпански премијер Маријано Рахој тврди да су Каталонци преварени, да већина није ни желела да учествује на референдуму који је шпанским Уставом био забрањен, да је то кршење и међународног права, да у ствари референдума није ни било и да ће потегнути поново Устав - и то онај убитачни члан 155 - и одузети Каталонији аутономију, ако овако настави?!

        На другој страни, каталонски председник владе Карлес Пуџдемон, недуго по затварању биралишта, устврдио је да је овим шпанска регија Каталонија добила право да постане независна држава, али неће ићи на нагло одвајање него ће правити нови споразум са Шпанијом и тражити међународну медијацију!

Карлес Пуџдемон

        Одмах је затражио повлачење шпанске полиције из Каталоније, те најавио формирање комисије која ће испитати њене бруталности на дан референдума, и подвукао: „Моја влада ће у наредних неколико дана послати резултате данашњег гласања у каталонски парламент - ту лежи суверенитет нашег народа“. А у интервјуу за BBC рекао је и да ће Каталонија у „наредних неколико дана прогласити независност“!

        Паралелно са овим изјавама, цела Каталонија је, у карневалском духу, славила свој „успех“, а дан након славља организовала генерални штрајк у којем је учествовало преко 40 синдиката, у знак протеста против репресије шпанске полиције! Прикључили су им се и клубови шпанске фудбалске лиге из Каталоније, па је тако више од 700.000 људи блокирало поново улице Барселоне!

        Мук ЕУропе прекинуо се сутрадан када се преко своје Европске комисије „очитовала“ и рекла да је референдум о отцепљењу Каталоније против Устава Шпаније, те је као такав нелегалан и неуставан, да је то њено „унутрашње питање“ и подржала је у свим њеним одлукама, нагласивши Каталонији да - „насиље не може бити инструмент политике“?!

        Кад сам ово чула, мом одушевљењу ЕУропејским легализмом краја није било! Просто не знам која ми је од које „бриселске“ реченица била дража! Ај' сад да неко каже да сам ја увек против омиљене ми ЕУропе! Тешко да од мене тренутно могу наћи већег подржаваоца, а поготово око овог напрасног им противљења политици насиља и насилног отцепљења!

        Не да сам одушевљена, него бих вам сваку и потписала - али имам проблем! Србија, господо - где вам је ту држава Србија?! Где вам је једнакост светиње суверенитета и територијалне целовитости међународно признатих држава?! Где је ту, једно од основних људских права на које се позива Запад и ЕУ - право на власништво?! Како је могуће отети Србији - више од једне седмине територије - агресијом, помагањем бомбама и заштитом окупационог шиптарског народа и Албаније?!

        Где вам је овде став да је то унутрашње питање Србије које мора бити решено у складу са њеним Уставом?! Где су вам ту ти европски принципи, правила демократије - где вам је поштовање међународног права?! Где вам је овде тврдња - „Насиље не може бити инструмент политике“?!

        Лепо од вас што тврдите да је кршење међународног права одржавање референдума у једној држави који није у складу са њеним Уставом и који не одобрава централна власт - а шта ћемо са вашим прстићима у противуставним референдумима, сецесијама и надуставном снагом коју сте дали Бадинтеровој комисији у крвавом распаду Југославије '90-тих по комунистичким Брозовим унутрашње-административним границама?!

        Шта ћемо са нелегалним, противуставним и против одлуке Савета безбедности убијањем Србије и отимањем КосМета?!

        Замисли - демократски Западе - колико су само Шиптари безочно били сигурни у ваше бомбе - чак ни референдум, ма чисто оно због камуфлаже - нису хтели да организују?!

        И шта сад са свим тим вашим „легалним“ работама - ево само на нашем простору - господо легалисти?!

        Врхунац лицемерја којим је Брисел објаснио своје „поштовање“ међународног права био је „алиби“ за подршку целовитости Шпаније, „јер је чланица ЕУ“ - и подршку отимању КосМета, „јер Србија није чланица ЕУ“?!

Маргаритис Скињас: Србија није чланица ЕУ...

        Има ли очигледније злоупотребе и дуплих стандарда у „читању“ међународног права од овога којим правдају своју агресију над Србијом и окупацију дела наше државе?! Не, да ја знам?!

        Али, како год - ЕУропејска Шпанија никада више неће бити оно што је до сада била - и не само Шпанија...!

        Када се ово „унутрашње“ шпанско питање стави у шири међународни контекст, стварност изгледа много болније! А кад смо већ код бола - ја ћу о ономе што мене највише боли!

        Са аспекта српскога народа и Србије - Шпанија није признала такозвану независну државу „Косова“! Лепо од ње! Хвала јој! Али, ево једна мала дигресија. За време NATO-агресије на нашу државу 1999. године, тадашњи портпарол NATO Џејми Шеј, одмах негде на почетку, у марту, рекао је: „Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити“?! Ево и ја спадам у Србе, али, ако икако може - опрости ми „дијагностичару“ Шеј - што не могу да заборавим, па ћу и - тамо вас - подсетити!

        Тада, '99.године, како би помогле шиптарску окупацију - наше аутономне области - три месеца је над нама сејало смрт, бомбе и осиромашени уранијум 19 држава NATO?! О последицама - срушеној земљи, побијеним и осакаћеним људима, отетом КосМету, канцеру који епидемиолошки хара Србијом - овај пут нећу!

        Ту групу од 19 наших одабраних пријатеља чиниле су: Америка, Велика Британија, Немачка, Француска, Мађарска, Италија, Канада, Пољска, Чешка, Грчка, Турска, Исланд, Норвешка, Белгија, Холандија, Данска, Луксембург, Португалија и - Шпанија!

        Ви сте тада били портпарол NATO, а на његовом челу био је - Шпанац Хавијер Солана!!!

        Данас, после Брегзита, међу ових преосталих 27 чланица ЕУ, 22 су признале независност монструм-држави „Косова“, а 5 нису! Тих 5 су: Словачка, Румунија, Кипар, Грчка и - Шпанија! Хвала још једном! И неизмерно хвала - Словачкој, Румунији и Кипру - који нису били међу оних 19 „милосрдних анђела“!!!

        Разлози уздржаности ове 3 државе које нам ни у једној опцији нису наносиле зло, могу се тражити и у њиховим унутрашњим проблемима, као што је потезање Тријанона и мађарске мањине у Словачкој и Румунији, као и окупација половине Кипра од стране Турске на северном делу где живи турска мањина! Али, без обзира на разлоге, још једном - неизмерно хвала!!!

        Код ове друге две, које су нас бомбардовале, како би Шиптарима помогле да нам КосМет отму, али га сада не признају за државу, пријатељски однос према Србији прорадио је због „мечке“ која игра у њиховој кући - Шпанији због Каталоније, Грчкој због Кипра, Македоније, а и шиптарске мањине на северозападном им делу државе! Но - ипак хвала!

        И, на крају, у читавој овој отужној и за Србе увредљивој игри - има нешто и добро! На дан „очитовања“ ЕУропе, председник Србије Александар Вучић - јавно је, сам себи, поставио питање: „И шта ћу ја сад кад одем у Брисел?! А које питање да поставим..., а како то у Каталонији не важи референдум, а на Косову може и без референдума...?!“

        То - управо то! Питање Вам је ко из модле! Ко да сам Вам га ја написала!

        Једва чекам постављање оваквог - напокон - питања у сред Брисела - од оних којима је Србија у руке предата и који је - под таквим условима - терају у „загрљај“ ЕУропе! 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари