Вимблдон Британцу после 77 година

ЕНДИ МАРЕЈ У ФИНАЛУ ПОБЕДИО НОВАКА ЂОКОВИЋА СА 3:0 У СЕТОВИМА - 6:4, 7:5, 6:4

  •  „Притисак који је Енди имао, јер је Британија дуго чекала овај дан, чини његов успех још већим. Учинио сам све што сам могао и било ми је задовољство играти у финалу”, рекао је први тенисер света и шампион Вимблдона из 2011. године
  •  „Било је веома тешко, одиграо сам против Ђоковића много мечева и знао сам да је он један од највећих бораца. Видели сте како је било на крају, али успео сам” – нагласио је пресрећни Шкот

         БРИТАНСКИ тенисер Енди Мареј тријумфовао је на овогодишњем Вимблдону пошто је данас у финалном мечу савладао светског броја један Новака Ђоковића са 3:0 у сетовима - 6:4, 7:5, 6:4.

         Британија је коначно досањала сан и добила шампиона на Вимблдону после пуних 77 година јер је Мареј подигао трофеј на најпрестижнијем светском турниру први после Фреда Перија далеке 1936. године.

         До жарко жељеног успеха другопласирани са светске ранг листе дошао је апсолутно заслужено. Играо је много боље и сигурније, диктирајући од почетка дуела ритам којим је трасирао пут ка историјском тријумфу.

         Ђоковић је, с друге стране, био готово непрепознатљив. Дуго је тражио решење за противигру расположеног ривала, али је платио цех можда понајвише сопственим грешкама. Без концентрације и агресивности ушао је у Марејеву „машину”, био превише пасиван и, притом, необјашњиво грешио.

         Чак 39 неизнуђунених грешака наспам 19 које је направио Британац довољан су показатељ данашње игре српског аса.

         Ђоковић је у другом сету прокоцкао предност од 4:1, а кола су му дефинитивно кренула низбрдо када је у трећем сету Мареј брејком повео са 4:3 и потом рутинску окончао борбу за заслужен тријумф и скоро хистерично славље на трибинама.

         Другопласирани тенисер са АТП листе освојио је други грен слем у каријери после титуле на УС Опену прошле године. То је Мерејев укупно 28. трофеј, укључујући девет на на турнирима мастерс серије и златну медаљу на Олимпијским играма 2012. у Лондону.

         Уједно, Мареј је данас освојио и новчану награду од 1,6 милиона фунти, док је Ђоковићу припало упола мање.

         Српски ас и светски број један остао је на 37 освојених трофеја, од чега шест на грен слем турнирима и 14 на мастерсима.
         Ђоковић је после пораза рекао је да је учинио све што је могао, али да је Британац заслужио трофеј.
         „Честитам Ендију, заслужио је победу, играо је сјајан тенис. Честитам и његовом тиму, знам колико вам је то значило, али и свима у овој земљи. Притисак који је Енди имао, јер је Британија дуго чекала овај дан, чини његов успех још већим. Учинио сам све што сам могао и било ми је задовољство играти у финалу”, рекао је први тенисер света и шампион Вимблдона из 2011. године.


         Нови шампион Вимблдона Енди Мареј блистао је од среће након што је у финалу савладао Новака Ђоковића и донео Великој Британији први трофеј на овом турниру после 77 година.
         „Било је веома тешко, одиграо сам против Ђоковића много мечева и знао сам да је он један од највећих бораца. Видели сте како је било на крају, али успео сам. За разлику од прошле године и пораза у финалу, што ми је био најтежи тренутак у каријери, сада је све сјајно. Хвала свима, не верујем да бих успео без навијача, овде на терену, на Хенмановом брду, као и оних у Шкотској”, рекао је Мареј.

         На питање да ли се сећа шта се тачно догодило у последњем гему када је имао 40:0, а потом морао да спашава брејк лопте Мареј је рекао:
         „Не знам, жао ми је, стварно не могу да се сетим. Знам само да је трајао дуго, дуго, предуго”, поручио је Мареј, који је освојио другу грен слему титулу у каријери, након УС опена прошле године, такође тријумфом против Ђоковића.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари