Тони Надал: Најтеже је било против Ђоковића

РАФИН СТРИЦ ИЗЈАВИО ДА ЈЕ ПРИПРЕМА МЕЧА ПРОТИВ НОВАКА БИО НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ СА КОЈИМ СЕ СУОЧИО

Тони Надал

        Тони Надал тренирао је братанца, Рафу, пуних 27 година.

        Растали су се по завршетку прошлог US Open-а, на којем је шпански ас освојио 16. грен слем титулу у сезони у којој су Роџер Федерер и он „поделили“ четири највреднија трофеја у тенису на равне части.

        Овај „камбек“ двојице ветерана, који су од 2011. били сведоци незапамћене доминације Новака Ђоковића (наш ас освојио је 11 од својих 12 трофеја за пет сезона) и повремених успона Ендија Мареја и Стена Вавринке до збирних шест грен слем титула, дао је повод многима да реактивирају тему о томе ко је најбољи тенисер свих времена…

        Док се већина слаже да јесте реч о једном од тројице активних легенди, Федереру (19 грен слем титула), Надалу (16) и Ђоковићу (12), приметно је да се у тој полемици свако „хвата“ за ствари које нагињу ка једном, другом или трећем најчешће у складу са симпатијама...

        Федерер, најстарији од тројице великана и човек који је највећи део својих грен слем титула освојио до почетка Ђоковићеве доминације, и даље је осетно испред конкуренције, али у исто време има негативан скор и са Рафом и са Нолетом.

        Надал, који је у једном тренутку имао скор 23:10 против Федерера, недавно је слегао раменима и дао донекле контрадикторан одговор слажући се са констатацијом новинара да је Федерер најбољи свих времена, јер око тога нема полемике, али наглашавајући да је њему „најтеже било да игра против Ђоковића“ који је у „једном тренутку био практично непобедив“.

        Када то каже неко ко је најбољег свих времена победио 23 пута, исто колико и Новак, а за овог другог каже да је био непобедив, чак и просечан љубитељ тениса помислиће да ту нешто не штима.

        Ипак, ако нечија реч има тежину у овој дискусији онда је то реч директних актера овог својеврсног тријагонала у ком само Новак има позитиван скор и са Надалом (26:24) и са Федерером (23:22).

        Рафин стриц, Тони, покушао је најбоље да подели на подлоге: траву, шљаку и бетон, али је потврдио да је припрема меча против Новака био највећи изазов са којим се суочио у трофејној тренерској каријери.

        Тони је као Рафин тренер спремао овог леворуког тенисера за 37 од 38 мечева са Федерером и свих 50 са Ђоковићем.

        „Рафаел је најбољи тенисер у историји на шљаци, Федерер на трави, а Ђоковић на бетону“, рекао је Надал што је оцена којој, статистички посматрано, тешко може да се противуречи.

        Међутим…

        „Мислим да је Ђоковић начином на који је играо пре две године био просто непобедив, комплетнији играч од Федерера. Тачно је да је Федерер имао изванредну годину, али када смо се припремали за мечеве са Ђоковићем нисам знао коју тактику да изаберем да бисмо га победили“, изјавио је Тони за шпанске медије.

        Он је изјавио и да је за Надала, а самим тим и осталу тројицу, бављење тенисом у овој ери можда била и лоша срећа (у смислу броја трофеја), али…

        „Судари са Федером и Ђоковићем нису срећна околности, али у исто време они су добри за ниво вашег тениса. Њих тројица приморавала су једни друге да подижу ниво игре, тренирају напорније, остају дуже на терену, јер су знали да тај најбољи ударац који имају можда сутра неће бити довољан за победу. Када постоји обавеза и изазов, боље се ради и више постигне“, рекао је Надал, који је одлучио се посвети раду у Тениској академији свог нећака на родној Мајорки.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари