Tenniscircus: Ђоковић је као возач Формуле 1

НЕ ВИДИМ РАЗЛОГ ЗБОГ ЧЕГА НОВАК НЕ БИ МОГАО ДА СЕ ВРАТИ НА ПРВО МЕСТО, КАЖЕ МАРКО ПАНИКИ

Новак Ђоковић

        Нови кондициони тренер Новака Ђоковића Марко Паники је у опширном разговору за „Tenniscircus“ говорио о почетку рада са српским асом, начину на који размишља, опоравку, тренерима, стручном штабу...

        Како је почела сарадња са Новаком?

        - Познајемо се дуже време, други спортисти и ја смо често радили са њим. Сарадња је почела после Мастерса у Монте Карлу. Његови сарадници су ме питали каква је моја ситуација са послом и тада нисам знао да постоји шанса да радимо заједно. Видели смо се на турниру Риму после тога, па у Паризу, разговарали о детаљима и тада сам одлучио да се придружим његовом тиму - каже Паники на почетку интервјуа.

        Играће у Аустралији?

        - Жели да игра тамо, план је да учествује на неком припремном турниру пре првог гренд слема сезоне, али то зависи од стања повреде. Видећемо шта ће бити у наредних неколико недеља.

        Шта мислите о њему пошто га толико дуго знате?

        - Осим тога што је прави професионалац, Новак је сјајна особа. Добар је момак и увек је био искрен према себи и оним шта ради. Има добро срце и много је посвећен његовој фондацији која је много помогла деци у Србији и шире. Са приватне стране гледишта је тренутно у фази транзиције, посвећен је 100 одсто тенису, али су се ствари промениле. По други пут је постао отац и природно је да му је породица приоритет сада. Ипак, то не значи да није мотивисан да се врати на турнире и да што боље тренира.

        Са физичког аспекта, шта радите на опоравку и у каквом му је стању лакат?

        - Има још три и по месеца до почетка сезоне, тако да се тренутно бавимо уопштеним стањем мишића, нисмо започели никакве посебне вежбе. Када је лакат у питању, бол је још увек ту и радимо постепено како бисмо спречили преоптерећење, избегавамо неке вежбе за сада, попут „планка“. Напредак је очигледан и Ђоковић је као возач Формуле 1 и сматрам да не треба унапређивати нешто са физичког аспекта, већ да треба лепо повезати тачкице и довести његове перформансе до нивоа на којем су биле пре повреде. Новак ме је питао да радимо на неким аспектима попут специфичних потеза, тако да сада анализирамо биомеханичку и моторну активност. Тек смо на почетку, кад мало боље размислим мало смо и стали, али срећом имамо довољно времена.

        Пратите ли и даље исхрану?

        - Наравно, контактирали смо нутриционисте који раде са спортистима који су вегетаријанци и вегани како бисмо нашли праву дијету која ће оптимизовати његове перформансе на терену. Неће се много променити од претходних навика, мада посебно водимо рачуна да му не недостају рецимо гвожђе и витамини како би имао довољно енергије - истиче Италијан.

        Агаси је потврдио да ће бити уз Новака, али ко ће бити други тренер?

        - Андре ће бити главни у свим аспектима. Сада Ноле тражи поуздану другу особу која може да буде са њим све време и да га прати на свим турнирима. Иницијално, требало је то да буде Марио Анчић, али он има посао у Њујорку и не може да му пружи сталну помоћ. Постоји неколико имена у оптицају, сви су професионалци и у наредним данима ће Новак направити процену свега и донети одлуку.

        Ђоковић има 30 година и јасно је да мора да се бави променом календара?

        - Новак је и даље сјајан атлета, али су године стигле све. Када си млад можеш да играш недељу за недељом без проблема. Сада, после толико година играња тениса је јасно да је опоравак веома важан и приоритети су му сада другачији. Већ сам рекао да има двоје деце и да жели што више времена да проводи са њима. Тако да ће сада покушати да пронађе компромис између турнира и жеље да буде са породицом. Правиће више пауза, али ће то радити и тенисери његових година.

        Мислите ли да може да се врати на трон?

        - Не видим разлог због чега то не би могло да се догоди. Наравно, биће потребно време, али је Ђоковић један од најбољих спортиста на свету и има велики мотив. Упркос тренутним проблемима његово тело је нетакнуто и пуно енергије - закључио је Паники.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари