Пепе Имаз: Врхунски спортисти нису машине

НОВАК ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ИГРА ТЕНИС И ДАВАЋЕ СВЕ ОД СЕБЕ,

АЛИ УЗ МАЛО ДРУГАЧИЈИ ПРИСТУП

Пепе Имаз

        О најбољима се увек прича, па чак и када се сезона у њиховом спорту заврши и када их не гледамо на терену.

        Током Мастерса у Лондону о Новаку Ђоковићу и паду његове форме говорио је Марјан Вајда. Одмах по завршетку турнира на коме је Ђоковић у директном окршају за прво место на свету поражен од Ендија Марија, огласио се Борис Бекер, а непуних недељу дана, захваљујући Ел Монду, сазнали смо и шта о свему што се дешава у последњих неколико месеци мисли Пепе Имаз.

        Марјан Вајда нагласио је да је емотивно пражњење након освојеног пехара на Ролан Гаросу умногоме утицало на остатак Новакове сезоне, али да га је емотивно „дотукао“ пораз на Олимпијским играма.

        Борис Бекер је као преломни моменат сезоне такође навео тријумф на шљаци Париза након кога су се приоритети у Новаковом животу променили, а Имаз је нагласио да Ђоковић није много патио због пораза у Лондону и да је, као и сви врхунски спортисти, и српски тенисер пре свега само обичан човек.

        „Све је то обична прича о бројевима и Новак је то природно прихватио. Он је неко коме је то у природи. Због тога је искрено честитао Ендију. Живот се наставља и након тог пораза и могу само да вам опишем призор из свлачионице након тог меча. Супруга Јелена га је сачекала са сином Стефаном како би детету пожелео лаку ноћ. Заиста сам срећан што сам имао прилику да присуствујем таквом призору породичне љубави, чисте природности. Наравно, Новак ће наставити да игра тенис и даваће све од себе, али уз мало другачији приступ“, рекао је Имаз.

        Шпанац је као битну ствар истакао Новакову жељу да и даље игра тенис, побеђује и осваја турнире, али и да се Србин осећа добро у својој кожи и новој позицији.

        „Новак је сада фокусиран на то да прихвати нову ситуацију, да настави да игра и унапређује свој тенис, али и да посвети пажњу стварима које су му сада најважније, а то је да се осећа добро у својој кожи. Сви успешни људи су ту где јесу захваљујући менталној снази, али на крају крајева сви су они само људи“, каже тренер о коме се у протеклим недељама свашта писало и причало.

        Пепе Имаз довољно дуго познаје Новака Ђоковића. Радио је као тренер његовог брата Марка, а на последња два турнира виђали смо га и у Новаковим ложама. Оно што је за њега важно је да је Новак психолошки стабилан јер је тенис пре свега „игра главе“.

        „У животу сваког човека дође тај тренутак када постане свестан и када мора да прихвати да је најважнија ствар емотивни баланс, а на неуспеси. Када сте емотивно добро, када сте здрави, тада вам иде добро. Али, и када је све у реду, када сте најбољи на свету поново има тешких тренутака зато што има толико много ствари које могу да утичу на свако људско биће. Треба знати да врхунски спортисти нису машине, већ обични људи са врлинама и манама“, додао је Имаз који је задовољан чињеницом да Новак жели да ради управо на тим аспектима своје личности.

        „Најбоље код Новака је то што он жели и воли да ради на унутрашњем напретку. То је мој посао, сада већ три године. Могу да кажем да се боље осећа. Када остварите велику победу, стигнете до великог успеха а то не осетите као позитивну емоцију у себи, онда је то знак да нешто није у реду. Људи јуре за успесима зато што мисле да ће их то усрећити, али срећа долази изнутра и то је нешто на чему радим са Новаком“, појаснио је Имаз.

        N1
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари