Остаје ли Србија без репрезентативног тениса?

ОБЕ СЕЛЕКЦИЈЕ КОЈЕ СУ СЕ У ПОСЛЕДЊЕ ДВЕ ГОДИНЕ НАДМЕТАЛЕ

ЗА ШАМПИОНСКЕ ПЕХАРЕ, А САДА СУ НА ИВИЦИ ПОНОРА

Освајачи Дејвис купа 2010.

Пише: Војин Величковић
 

         Опуштања и одмора више нема - сви способни морају да се јаве у строј. Жребом за бараж Друге Светске групе Фед купа почела је борба за опстанак која ће у наредних седам месеци дати одговор на веома важно питање - да ли ће Србија остати без врхунског репрезентативног тениса?

         Ситуација је баш алармантна као што пише - обе селекције које су се у последње две године надметале за шампионске пехаре, а сада су на ивици понора.

         Женски тим је у јесен 2012. изгубио финале у Прагу и - кренуо низбрдо. После четири узастопна пораза нашао се на рубу испадања у зонско надметање, а одатле повратак у елиту није нимало лак.

         Жреб за бараж је најбољи доказ. Румунке имају квалитет за финале Светске групе а боре се за бег из нижег ранга. Једноставно, није лако извући се из живог блата квалификационих турнира, о чему су и наше тенисерке могле да посведоче када су се годинама бориле за улазак у елиту.

         Тенисери су пре само три месеца играли меч за Салатару у Арени, а већ најесен морају да се боре за опстанак. Бараж у Дејвис купу је у септембру и још се не зна противник. Орловима  је нешто лакше јер имају само једну Светску групу, тако да је пут до титуле за годину дана краћи, али гаранције нема.

         Јасно је да ће у оба баража српске екипе морати да буду у најјачем саставу ако се жели опстанак у елити.

         Тенисерке ни тада неће имати гаранцију тријумфа, јер је Симона Халеп на челу румунског тима у великом налету а недавно је у Мелбурну савладала Јелену Јанковић у фуриозном финишу (6:0 у трећем сету). Халепова је у 2013. проглашена за тенисерку која је највише напредовала.

         Џеј-Џеј неће играти у баражу јер се већ званично опростила од репрезентације, тако да ће све зависити од здравља Ане Ивановић и Бојане Јовановски које су сада биле повређене. Са њих две Србија би имала реалне шансе у Румунији.

         Код тенисера је ситуација нешто боља јер ће се у тим вратити повређени Јанко Типсаревић и суспендовани Виктор Троицки.

         Наравно, за очекивати је и да Новак Ђоковић прискочи у помоћ, јер је свестан колико је тај меч важан, поготово ако противник буде нека од јачих селекција.

         Србија у последњим мечевима није имала среће јер су из разних разлога недостајали најбољи, зато сада сви они морају да се мобилишу за бараж, иначе збогом елито.

         Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари