О'Шанеси - ново појачање у Новаковом тиму

ЂОКОВИЋЕВ СТРУЧНИ ШТАБ ПОСТАО ЈЕ ОВЕ ЈЕСЕНИ БРОЈНИЈИ ЗА ВАЖНОГ ЧЛАНА - ЕКСПЕРТА ЗА АНАЛИТИКУ

Крејг О'Шанеси и Андре Агаси

        После шест месеци одсуства, Новак Ђоковић је спреман за повратак на терен.

        Освајач 12 гренд слем трофеја неће по добру памтити прошлу сезону, завршену много пре краја због повреде лакта, која је сада очигледно прошлост.

        Од почетка децембра, Новак је у Монте Карлу радио заједно са новим члановима стручног штаба, међу којима су Радек Штепанек, али и Крејг О'Шанеси, ново лице у Нолетовом тиму и тренер који је специјализован за аналитику.

        У разговору за енглески „Мирор“, аустралијски стручњак објаснио је свој принцип рада, али и своју каријеру, коју је почео као новинар, пре него што је ушао у свет видео анализа, које су га учиниле једним од највећих експерата данашњице.

        Како ће њих двојица сарађивати у припреми за Аустралију?

        Андре Агаси остаће „шеф стручног штаба“ или „супер тренер“ за ову сезону. Осим њега, са Новаком ће најближе сарађивати Степанек, који је донедавно био активни играч, али се већ потпуно посветио Ђоковићу, што је доказано и снимцима са тренинга.

        Поред њих двојице, на сцену ће ступити и О'Шанеси.

        „Његова улога у позадинском особљу наглашава аспект игре који многи играчи на највишем нивоу можда још и не користе“, пишу енглески новинари.

        Као највећи О'Шанесијеви успеси истичу се сарадња са Кевином Андерсоном током похода на финале US Open-а 2017, или сјајна припрема Дастина Брауна за победу против Рафаела Надала у другој рунди Вимблдона 2015. године.

        „Људи ме посматрају као некога ко ради само са бројевима или статистиком. А, моја позадина заправо нема везе са математиком, већ са писањем. Статистика је природно настала из мог труда да играчи које водим победе у што више утакмица“, каже нови Ђоковићев сарадник.

        „Када тренирам играча, посматрам много елемената. Исхрану, кондицију, гипкост, ударце, технику... А, стратегија којом играју је нешто што највише допринети њиховим победама. Зато разматрам да ли теже ка најбољој тактици за њихов начин игре, у односу на  њихову грађу и величину тела. Да ли користе најбољу стратегију против сваког противника? Када играте против одређених ривала, увек постоји нешто њихово што желите да 'гађате', као и нешто што желите да избегнете“, додао је он.

        Јасно је да Ђоковића у наредном периоду очекују сати и сати видео анализе са Аустралијанцем.

        „Користим видео материјале да разложим одређени меч на сегменте и да видим одређене детаље. На пример, колико пута је сервирао у страну? Колико пута је погодио? Колико пута је освојио тај поен? Колико пута је лоптица враћена назад? Колико пута је ударио форхенд као први потез после сервиса?“, каже нови Новаков сарадник.

        Објаснивши да поен разлаже на четири значајна елемента, О'Шанеси инсистира да се развио као тренер тако што је покушавао да схвати које су тактике боље од осталих.

        Свој начин посматрања тениса представља и на примеру Роџера Федерера, за кога су многи тврдили да је 2016. током паузе због повреде колена поправио бекхенд. О'Шанеси тврди да се Швајцарац није вратио одличан због одређеног ударца, већ због тактике.

        „Не знам да ли је користио то време да исправи бекхенд, јер мислим да је то увек имао, само што никад није био толико посвећен том ударцу“, сматра он.

        Да ли Ђоковић може да се врати и да заустави Федерера и Надала? „Апсолутно!“, каже О'Шанеси.

        „Свако има своје елементе игре. Роџер је један од најбољих сервера у историји, али има и друге аспекте игре.... И даље постоје периоди када је Роџер недодирљив, али то је ОК, као што постоје периоди када ће противници моћи да уђу у игру сервиса и то је тренутак када ћете желети да сазнате који део терена је најбоље напасти и шта бисте могли да очекујете заузврат. Исто је било и када сам са Дастином радио припрему за Надала“.

        „Рафа такође има делове терена на којима се не осећа тако комфорно, а Дастин је то искористио и зато је победио. Дастин је био у стању да то искористи и зато је победио Рафу, а 90 одсто те тактике имало је мање везе са Дастином, а више са коришћењем онога што Рафа није желео да ради на терену. Браун је урадио сјајан посао користећи то“, открива Аустралијанац.

        На питање да ли би било шта могло да заустави Ђоковића у повратку на стазе славе, Аустралијанац одговара - „Не, ништа!“

        „Роџер се вратио и освојио Аустралијан Опен прошле године, тако да је све могуће. Губио је 3:1 у последњем сету, а Рафа је имао неколико шанси да га заиста удаљи од победе, али је Роџер издржао и можете маркирати неколико момената у којима је Рафа заиста могао да 'узме' тај меч“.

        Нови Ђоковићев сарадник, ипак, истиче да не жели да гледа превише унапред и да ће тако припремати и Новака.

        „Као тренеру задуженом за стратегију, пажња вам је усмерена на момка на терену и покушавате да учините да он игра добро и борите се из дана у дан. На крају, тај менталитет је кључан на сваком нивоу спорта“, истиче О'Шанеси.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари