Опет финале Ђоковић-Надал!

НОВАК ПОСЛЕ ГОТОВО ПЕТ САТИ ИГРЕ У ПЕТ СЕТОВА

ПОБЕДИО МАРЕЈА - 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5

  • До трећег финала на првом годишњем грен слем турниру први тенисер света је стигао теже него икада, јер је Мареј одиграо изванредно и неколико пута је успевао да се врати у меч
  • У петом сету Ђоковић је потпуно контролисао игру. Лако је добијао гемове на свој севис, а стално је вршио притисак на сервис противника, што је резултуирало брејком у шестом гему
  • Повео је Ђоковић 5:2, а потом је на 5:3 сервирао за меч, али је тај гем изгубио без освојеног поена. Мареј је онда успео да изједначи на 5:5 и уследила је права драма у 11. гему.
  • Мареј је имао чак три шансе да направи брејк, којим би највероватније решио меч, али је Ђоковић успео да добије невероватну менталну битку

        МЕЛБУРН, (ФоНет) - Српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у финале Отвореног првенства Аустралије, пошто је данас у полуфиналу после маратонског меча у пет сетова и готово пет сати игре победио Британца Ендија Мареја резултатом 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5.

        Ђоковић ће у недељу од 9,30 часова бранити титулу против другог тенисера света Шпанца Рафаела Надала, који је јуче у првом полуфиналу савладао Швајцарца Роџера Федерера.

        До трећег финала на првом годишњем грен слем турниру први тенисер света је стигао теже него икада, јер је Мареј одиграо изванредно и неколико пута је успевао да се врати у меч.

        Ђоковић и Мареј прошле године у Мелбурну су се састали у финалу и тада је српски тенисер победио у три сета, а данас су одиграли меч који ће се дуго памтити.

        Почетак дуела није наговештавао драму, јер је Ђоковић први сет доста лако добио после брејка у шестом гему.

        У другом сету српски тенисер је поново успео да одузме противнику сервис, али овог пута ту предност није сачувао. Мареј је са два брејка изједначио и наговестио велику борбу.

        Трећи сет је био изједначен до краја, када је Ђоковић код вођства од 5:4 пропустио да на сервис Мареја реализује три сет лопте.

        Британац се спасио изванредним сервисима, а онда је искористио психолошки пад Ђоковића, направио брејк и повео 6:5.

        То, ипак, није био крај, јер је Ђоковић реаговао изванредно и у наредном гему вратио брејк, али је у тај брејку био веома несигран и Мареј га је лако добио.

        Тада је најбољи тенисер света показао због чега се налази на првом месту АТП листе. Иако се очекивало да Мареј после преокрета у мечу преузме контролу, десеило се супротно.

        Ђоковић је четврти сет почео мирно, као да се пре тога ништа није дешавало и после мање од 20 минута повео је 4:0. Британац је тада одлучио да чува снагу за одлучујући сет и освојио је само почасни гем.

        У петом сету Ђоковић је потпуно контролисао игру. Лако је добијао гемове на свој севис, а стално је вршио притисак на сервис противника, што је резултуирало брејком у шестом гему.

        Повео је Ђоковић 5:2, а потом је на 5:3 сервирао за меч, али је тај гем изгубио без освојеног поена. Мареј је онда успео да изједначи на 5:5 и уследила је права драма у 11. гему.

        Мареј је имао чак три шансе да направи брејк, којим би највероватније решио меч, али је Ђоковић успео да добије невероватну менталну битку.

        Спасио је све три брејк шансе, добио гем и повео 6:5, а онда је у наредном коначно „сломио“ Мареја, који очигледно није могао да заборави велике пропуштене прилике.

        Српски тенисер на крају је освојио 23 поена више од противника, а одлучила је његова сигурнија игра после другог сервиса, када је освојио 45 одсто поена, 15 одсто више него Британац.

        Поред тога, Ђоковић је био сигурнији и у кључним поенима, јер је од 26 прилика за брејк искористио 11, док је Мареј од 24 шансе за брејк реализовао седам.

        Поред тога што ће имати прилику да трећи пут тријумфује у  Мелбурну, а пети пут на грен слем турнирима, Ђоковић је успео да задржи значајну предност на АТП листи у односу на Надала.

        После пласмана у финале, српски тенисер има 12.830 бодова, а Надал 10.435, с тим што ће победник конто увећати за 800 бодова. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари