Од Серене и Венус до српског Дејвис куп тима

ЈОВАН САВИЋ ЈЕ И ВЕНЧАНИ КУМ СА БОРИСОМ БЕКЕРОМ, СА КОЈИМ ЈЕ РАДИО КАО СПАРИНГ ПАРТНЕР

        Нови члан стручног штаба Дејвис куп репрезентације Србије је Јован Савић, који ће у нашем националном тиму обављати функцију тренера, заједно са Душаном Вемићем, и тако помагати савезном капитену и селектору Ненаду Зимоњићу.

        Реч је о стручњаку из Новог Сада, који је био тениски репрезентативац наше земље у млађим категоријама, а који се прославио радећи са Борисом Бекера и сестрама Вилијамс.

        Ангажман у Дејвис купу доживљава као велику част, а са оптимизмом дочекује меч првог кола Светске групе против Русије у Нишу (3-5. фебруар).

        - Када је Ненад изабран за селектора питао ме је да ли бих хтео да се придружим тиму као тренер, и наравно да сам одмах пристао. Имам одличан однос са Зимоњићем, познајем све играче, поносан сам што ћу носити грб Србије на тренерци, и биће ми права привилегија да будем део екипе. Имамо одличне играче, и верујем да можемо барем једном поново да освојимо титулу у наредне две или три сезоне. Уколико нам се Новак Ђоковић придружи било би нам много лакше, али у сваком случају ту су и Виктор Троицки и Јанко Типсаревић, који играју у одличној форми и могу сваког да победе. Одлично су почели сезону и то нас све радује. На списку имамо још Лајовића, Крајиновића, па Кецмановића, Ђереа, Милојевића, Тепавца, Зекића, Крстина и друге који могу да донесу поене, тако са оптимизмом чекамо Русе. Млади би требало да добијају већи простор јер долази време кад ће они да преузимају одговорност - каже Савић.

        Улога тренера у Дејвис купу носи више различитих обавеза.

        - Један тренер не може да се бави петорицом тенисера у исто време. Зато је потребно да уз селектора у тиму буде барем још један или двојица тренера. Свако од нас има различита задужења, почев од загревања играча, припреме за меч, бриге о њима, потребно је доста пажње да им се посвети. Сигуран сам да ћемо Вемић и ја одлично да функционишемо са Ненадом, и са осталим играчима.

        Највећи успех у белом спорту Савић је остварио радећи са сестрама Вилијамс.

        - Заиста носим крајње позитивне утиске из рада са њима. Седам година смо сарађивали, и јако смо се добро слагали. Венус и Серена су лепо васпитане, нису сујетне, желе да саслушају и прихвате савет. Упознао сам их кад су биле младе, са 16 или 17 година, и провели смо седам година заједно. Освојиле су у том периоду све што су могле да освоје, а годинама су играле финала једна против друге на гренд слемовима. Заиста су доминирале. Приватно смо се шалили, училе су српски језик, неке основне ствари које смо користили на терену док смо вежбали. Њихова мајка Оресин ме је прихватила као члана породице. Све је кренуло од нашег сусрета у Минхену 1999. године, када сам их обе добио на првом мечу, што је била најбоља препорука за даљу сарадњу. Рецепт за успехе је у њиховој посвећености спорту, раду, жељи да усаврше сваки сегмент на техничком и физичком плану, и амбицији да стално напредују. Данас се, нажалост, не чујемо толико као пре, највише због обавеза које сви имамо, али одржавамо контакт. Обе су сада у годинама када се окрећу породици, што је и нормално и желим им све најбоље, јер су то и заслужиле.

        Савић је својевремено повезао и Сашу Бајина са Сереном Вилијамс, који је потом постао један од њених најближих сарадника у тиму.

        - Познајем Сашу од његове шесте године, лепо је играо тенис, реч је о одличном момку. Покушао сам да му помогнем и драго ми је да је направио добру каријеру после.

        Мало је познато да је Јован Савић и венчани кум са Борисом Бекером, са којим је такође радио као спаринг партнер.

        - Са Борисом сам се упознао код Никија Пилића, а почели смо интензивно да радимо 1991. године и често смо путовали заједно на турнире широм света. Проводили смо припреме у Монте Карлу, где смо вежбали по неколико сати сваког дана. Памтим да су ме руке страшно болеле после сваког меча са њим те прве године, тад сам још био тинејџер. Толико је снажно ударао. Реч је сјајном човеку, а драго ми је да видим да се одлично снашао у улози Новаковог тренера. Ситнице у тенису доста значе, један детаљ може да промени ток сусрета, а Борис одлично познаје игру, психологију, и то је преносио и на Ђоковића. Данас смо у контакту колико нам то време дозвољава, он не живи више у Минхену, али смо на вези.

        Савић верује да Дејвис куп репрезентација Србије може да понови успех из 2010. али је једна ствар важна.

        - Само да играчи буду здрави. Тениска сезона је јако дугачка и напорна. Није лако да одмах после завршетка гренд слемова најбољи играчи долазе да играју Дејвис куп и зато треба разумети ако некада Ђоковић или остали топ тенисери одлуче да пропусте неки меч за репрезентацију. Лако долази до повреда због умора и исцрпљености. Али, верујем у систем Дејвис купа, ово је такмичење које привлачи велику пажњу навијача широм света. Само се надам да ће бити пронађен баланс између ATP календара и термина у Дејвис купу, да би се одржала атрактивност и да би најбољи и даље учествовали у њему - закључује Савић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари