Новаков тренер је „човек који мрзи тенис“

И АНДРЕ АГАСИ ЈЕ ТОКОМ КАРИЈЕРЕ ИМАО ФАЗУ СЛИЧНУ ОНОЈ У КОЈОЈ СЕ САДА НАЛАЗИ ЂОКОВИЋ

Новак Ђоковић и Андре Агаси

        Од тренутка када је Новак Ђоковић објавио да ће за новог тренера одабрати неко „велико име“, круг кандидата је сужен.

        Светски медији спекулисали су бројним именима, а српски тенисер је у недељу, после пораза од Александера Зверева у финалу Мастерса у Риму, открио да ће то бити Андре Агаси.

        Освајач осам Гренд слем титула, међу којима је и Ролан Гарос 1999. године, покушаће да помогне Ђоковићу да одбрани титулу у Паризу, а потом се и врати на врх ATP листе.

        „Причао сам са Андреом последњих неколико недеља телефоном и одлучили смо да почнемо сарадњу у Паризу. Видећемо шта будућност доноси. Обојица смо узбуђени што ћемо радити заједно и што ћемо видети где ће нас то одвести. Немамо дугорочан договор, то је само покушај да се у Паризу мало боље упознамо“, потврдио је Ђоковић у Риму.

        Тако је направљен нови корак у процесу, како сам каже, транзиције из улоге играча који је испустио надмоћ на туру, ка улози оног играча који је владао светским тенисом. Рез је направљен крајем прошле године када је раскинута сарадња са Борисом Бекером, да би пре неколико недеља он постао још радикалнији - Новак је распустио читав стручни штаб који су чинили тренер Маријан Вајда, кондициони тренер Гебхарт Фил-Грич и физиотерапеут Миљан Амановић.

        Агаси је неколико пута спомињан као потенцијални кандидат јер је мало оних који упадају у калуп из прве реченице. Дарен Кејхил и Бред Гилберт нису толико звучна имена, Роџер Федерер и Рафаел Надал су и даље активни, Борис Бекер му је већ био тренер, Горан Иванишевић је на челу стручног штаба Томаша Бердиха (а и не одговара му присуство Пепеа Имаса), Стефан Едберг је тренирао Федерера и остало је само неколико могућности - Пит Сампрас, Џон Мекинро, Џими Конорс, Бјерн Борг и Агаси.

        Ђоковић је наводно разговарао још са Питом Сампрасом и Густавом Куертеном, али се одлучио за 47-годишњака из Лас Вегаса. Андре дуго није у свету тениса, по одласку у пензију се дистанцирао и ретко када је присутан на турнирима, осим ако то не захтевају спонзорски догађаји. Ипак, према речима Ђоковића и те како је упућен у дешавања на туру, а иако је пре неколико месеци демантовао да ће почети да тренира Ника Кирјоса јер жели да се посвети деци и хуманитарној организацији, променио је планове.

        Сада ће бити занимљиво како ће двојица великана ове игре функционисати заједно - Новак се после тријумфа на Ролан Гаросу опустио, мало и улењио што је Бекер потврдио, а Агаси важи за некога ко је за живота умео да ескивира напоран рад.

        „Мрзим тенис“, написао је аутобиографији објављеној 2007. године.

        Блага промена дневних рутина и нове појединости које су окруживале Ђоковића изазвале су контраефекат јер је, осим на физичком плану, почео да губи и самопоуздање. Није имао одакле да црпи енергију и резултати су полако почели да бледе.

        Прва Агасијева улога биће да врати пољуљано самопоуздање и препознатљиву глад за победама, док ће рад на менталном морати да испрати и онај на физичком плану. Међутим, можда и највећи разлог за довођење Американца, па и сличност која није већ више пута спомињани најбољи ритерн у историји, јесте то што је он током каријере имао сличну фазу у којој се налази српски играч.

        Већ као врло млад постао је једна од звезда тог доба, са 25 година дошао до чела ATP листе, али је претходно имао великих проблема са самоконтролом. Раније генерације га више памте по чудним фризурама и тексас шортсевима, него по потешкоћама да завршава готово добијене мечеве. Медији су у сваком тренутку тражили неку пикантерију из његовог живота, што му никако није одговарало, а сваки пут када би Андре изгубио меч (таквих случајева било 10+ и у годинама када је био на врхунцу), прављени су скечеви и рекламе које нису доприносиле позитивној слици у јавности.

        Одрастао је мрзећи спорт у који га је отац, готово силом, увео већ у раном детињству и то је неретко показивао на терену - отуда и чувена реченица из књиге која носи назив „Опен“.

        „Никада нисам волео тенис као други играчи. Када мало боље размислим, често сам га и мрзео. Постојали су периоди када ми је било мука на помисао да поново морам на терен да ударам ту лоптицу. Такође сам живео у сталном страху од свог незгодног темперамента као и од оца насилника“, написао је.

        Међутим, успео је да превазиђе те проблеме, потом и кризу током које је користио кристални мет и своје име уписао у златне књиге „белог спорта“. Године 1997. је на наговор свог асистента Слима пробао дрогу, али је одлучио да не крене тим путем и до нестварног повратка Федерера у Аустралијан опен, био најстартији шампион Гренд слема у 21. веку.

        Укупно је подигао 60 пехара, члан је Куће славних, једини тенисер који је у три различите деценије био у топ 10 на свету и једини који је освајао сва четири ГС, златну олимпијску медаљу, Дејвис куп и Завршни Мастерс.

        То је оно што је у овом тренутку потребно - нови Новак Ђоковић или, како су то амерички медији пренели - Новак 2.0.

        „Освојио је све што се може освојити у тенису. Био је револуционаран играч јер је имао харизму, имао је тај приступ тенису и животу и био је прилично другачији од осталих. Зато је био толико интересантан“, навео је Ђоковић.

        Оно што је Србину можда и најважније јесте да је Агаси живи пример да тенис није све у животу. Током каријере, лекције је учио на тежи начин, а када се пензионисао, успео је да игру остави иза себе и посвети се породици и хуманитарном раду. Ђоковић је један од ретких тенисера који осим из посла којим се бави, жели максимум да извуче из живота.

        И сам је признао да је Американац прошао кроз све што он пролази, па је на нама да сачекамо да резултати те чувене транзиције буду једнако успешни.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари