Новак после пет сетова у финалу Вимблдона!

ЂОКОВИЋ - ДЕЛ ПОТРО 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3, У НЕДЕЉУ ЗА НОВУ ТИТУЛУ

НА НАЈВАЖНИЈЕМ ТУРНИРУ НА СВЕТУ!

          Најбољи тенисер света и шампион најважнијег турнира на свету вратио се на место где је у размаку од три дана, те чувене 2011. године, остварио два дечачка сна: постао „Број 1“, а потом и победник најстаријег грен слема.

         Ноле је у петак, после велике борбе, у чудном мечу са много осцилација на обе стране мреже, успео да победи Хуана Мартина Дел Потра, тако да ће се у недељу поподне, у борби за престижан и „скуп“ трофеј, састати против бољег из меча Енди Мареј - Јержи Јановиц.

         На препуном Централном терену, благо наклоњеном Аргентинцу: (1) Новак Ђоковић - (8) Хуан Мартин Дел Потро 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3!

ПРВИ СЕТ

         Тенисери су почели мирно и сталожено. Док се трибине још пуне - 2:2. У прва четири гема, сервери су изгубили два поена, по један свако, а Делпо је убацио осам првих сервиса од почетка меча.

         При лагано стеченом вођству од 3:2, одигран је гем дужи од пет претходних. Услед јаког сунца (боље него киша), Ђоковић је ставио качкет и „дебело“ напао сервис Делпа. При 30:40 имао је прву брејк лопту Ђоковић, али је Аргентинац пронашао сервис-винер и стигао до дјуса, али не и гема.

         Играло се четири пута на разлику до 3:3! За сад, нема брејка. Без брејк лопти и великих проблема за сервисере, стигло се до 5:4, када се тензија подигла на страни терена где је Аргентинац.

         Он мора да забележи четири поена како не би изгубио сет.

         Уз мало проблема, после повратка Ђоковића од 0:30 на 30:30, Дел Потро је сачекао неизнуђену грешку Србина за гем лопту и онда „почистио“ линију за 5:5. Поново без проблема, Ђоковић је довео Делпа у непријатну ситуацију, а онда код 30:0 везао четири поена за редом и реализовао прву сет лопту - 7:5!

         До 30:30, Новак је стигао са два фантастична поена, а онда је „гаучу“ застала кост у грлу и направио је две грешке за губитак првог сета у тренутку када је био на два поена од „тај-брејка“.

         То је тек трећи брејк који Дел Потро доживљава ове сезоне на Вимблдону.

ДРУГИ СЕТ

         Ни у прва два сервис гема у другом сету Ђоковић није дозволио Дел Потру да се приближи прилици да можда дође до брејк лопте - 2:1. Све што, за сада, Аргентинац успева да уради на Србинов сервис је да упише 15 или 30.

         Ипак, и Дел Потро је повратио сигурност на свој сервис после непријатног губитка првог сета - 2:2.

         После још једног лако одиграног гема на свој сервис, Ђоковић је послао неколико лопти под ноге ривалу и стигао до две везане брејк лопте при вођству од 3:2, али... Аргентинац се није уплашио и вратио се на 40:40, а потом и до 3:3, али тек након што се суочио са још две брејк лопте.

         Сваки пут када је Ноле имао шансу за брејк, ЈМДП је погађао први сервис и за сада одолео - 3:3.

         Оно што је за сада више него очигледно је да Новак осваја већи број поена, да лакше уписује своје сервисе на семафор и да се боље и брже креће. На тренутке делује да Дел Потро губи дах. Спас проналази у првом сервису и форхендима.

         И све што је важило у претходних сат и по времена, окренуло се у једном гему. Грешка, сјајан потез Дел Потра, грешка, сјајан потез Дел Потра и Аргентинац са „нулом“ стиже до првог брејка на мечу.

         Гем је трајао минут, а два пре тога Делпо се мучио да не буде брејкнут - то је тенис - 3:4 и сервис осмог тенисера света.

         Од четврте брејк лопте за Ђоковића у шестом гему, до 40:0 на свој сервис у осмом гему, Дел Потро је везао десет поена у низу! Тек тада се Ноле пробудио и то како!? Са четири поена у низу стигао је до нове брејк лопте, за „рибрејк“ и моментално враћање Аргентинца у почетну позицију, али...

         Нова три поена за Мартина, уз потврду брејка - 3:5.

         Након што је Ђоковић освојио наредни сервис гем, новим убаченим првим сервисима, Дел Потро је лако довршио посао и изједначио на 1:1 у сетовима - 4:6.

         Ђоковић је четири пута мање грешио у другом, него у првом сету, а изгубио га је. Кључ лежи у четири пропуштене шансе у шестом гему за 4:2, после чега би вероватно био на сет од финала Вимблдона.

         Овако - играће се најмање четири, али то и даље више одговара здравом Ђоковићу, него ровитом Дел Потру.

ТРЕЋИ СЕТ

         Иако је прва два сервис гема освојио без много мука и игре на „дјус“, Ђоковић је показао знакове нервозе, једном чак и бацио рекет на под када је одиграо у мрежу на 40:30 за Дел Потра при 1:0.

         Тенисери су ушли у трећи сат и сада полако и физичка припрема долази до изражаја.

         После 0:30 и брејк лопте за Дел Потра после „дјуса“, Ђоковић је добрим сервисима избегао да први буде брејкнут на почетку трећег сета, али је сигурна и разноврсна игра из првог сета и с почетка другог - нестала.

         Делпо тренутно „изгледа“ боље, иако губи 3:2 и има сервис. И тада, први пут од средине другог сета, Ђоковић је „напао“ Делпов сервис. Играли се више пута на „дјус“, али је егал превагнуо на страну високог Јужноамериканца - 3:3.

         Три брејк лопте, од чега две везане, Дел Потро пропустио је у „кључном“ седмом гему трећег сета. Играло се десетак минута и коначно је подигнут интензитет и трчања и удараца, али Новака и даље издаје његово најјаче оружје - бекхенд.

         Иако је повео 4:3, Новак је на половини трећег сета већ направио 15 неизнуђених грешака из бекхенда, а на путу ка полуфиналу - писали смо то у најави - имао је огромну предност у винерима из тог ударца у односу на Аргентинца - 45:20!?

         При вођству Новака 5:4, Мартин је први пут у трећем сету морао да сервира суочен са губитком сета. И био је на 0:30 када је почео да изводи - магију.

         Са два невероватна поена вратио се до 30:30, а нарочито је посебан био други, када је у пуном трку, из угла терена, послао дубоку форхенд дијагоналу, Новака на под, а публику на ноге за изједначење, уместо две везане брејк лопте за Србина.

         Тај моментум искористио је да изједначи на 5:5 и притисак пребаци на другу страну мреже.

         Велику, велику шансу пропустио је Ђоковић при вођству од 6:5 у трећем сету. Имао је три везане сет лопте, односно 0:40 на сервис Дел Потра и - изгубио шест поена у низу!?

         На прву сет лопту послао је бекхенд у мали аут, потом позвао Делпа на мрежу па покушао лоб ударцем што није прошло, а када је дошао на „-1“, уместо „-3“, Мартин је одиграо сјајан винер за дјус и потом увео сет у тај-брејк.

         За сада, на турниру, Ђоковић има 3:0 у тај-брејку, а Дел Потро 4:0. Неко ће морати да изгуби овај који следи...

         После невероватног поклона Делпа за први мини-брејк и вођство од 4:2 (из потпуне дефанзиве, Ђоковић је враћао упорно Аргентинцу лопту на смеч, а овај је трећи узастопни укуцао у мрежу), Ђоковић је имао против себе индиспонираног ривала, који је својим грешкама, бесно, отрчао у пораз у тај-брејку, уједно и трећем сету - 7:6!

         Још сет до финала! Али, није готово...

ЧЕТВРТИ СЕТ

         Дуго је гледао Делпо у једну тачку у паузи између трећег и четвртог сета, док је Ђоковић отишао до свлачионице да се освежи.

         Када је настављено, први пут на мечу први сервис у сету имао је Аргентинац и није добро почео: губио је 0:30, али је онда уз велику помоћ мреже (среће) успео да се спаси брејк лопти и уведе гем у „дјус“, где је Ноле почео да греши, па ће у наредном периоду јурити предност ривала - 0:1

         Трећи сет трајао је 69 минута!

         И овај четврти, сви су изгледи, трајаће дуго. Тенисери држе своју „бусију“, преко 30 на противников сервис није се отишло пре 3:3. А, онда... Нови брејк Ђоковића.

         Некако тихо, мирно, без најаве у виду ефектних поена, Ђоковић се у „кључном“ (тако кажу тениски мудраци) седмом гему прикрао Аргентинцу иза леђа и повео 15:40, после чега је искористио другу брејк лопту тако што је Делпо укуцао форхенд у мрежу!

         Ноле је у правом тренутку повео 4:3, уз сервис, којим може да приђе на гем од финала... Али, брејк је ништа без потврде. Већ у наредном гему, уз мало грешака и мало храбрости Дел Потра када је било најпотребније, сет је враћен у егал - 4:4.

         Личило је на нови брејк, због 0:30 у корист Ђоковића, али ће ипак Ноле морати да се „чупа“ после четири одлична поена у низу његовог ривала. Од почетка дуела ова два сјајна тенисера играју на махове. Колико квалитет игре, толико и темпо осцилира, некад чак и у току једног гема.

         Меч ће добити онај ко успе да се задржи „горе“ дуже или бар буде направио мање грешака...

         А, Дел Потро је погрешио при сервису Ђоковића за опстанак у четвртом сету што није тражио „челенџ“! Један његов винер, за 40:40 завршио је у ауту, Делпо је одлучио да не тражи проверу и погрешио, јер су гледаоци крај малих екрана могли да виде како је лопта окрзнула линију. Био и „дјус“ на ивици сета, овако је 5:5.

         Ноле је превише лако препустио 11. гем четвртог сета, изгубио га је „са нулом“, тако да је други пут узастопно морао да сервира за опстанак у сету. Урадио је то лакше него који минут раније и изборио нови тај-брејк.

         Нови тај-брејк, нови исход!

         Почело је тако што је Дел Потро прекинуо поен и погрешио у процени, па му се реванширао Ђоковић погрешним „челенџом“ у сред поена с тим да је Ноле имао предност на „паузи“ од 4:2. Тада је Делпо уз много, много среће направио мини брејк и стигао до 4:4, али је Ђоковић приредио тренутак вансеријског талента на отвореној сцени и стигао до две везане меч лопте - 6:4.

         Авај...

         На меч лопту за противника, Дел Потро је два пута уз врх мреже пребацивао лопту у поље противника, потом се ушло у прву спектакуларну размену од 14 часова тог дана и она је, на нашу жалост, припала Аргентинцу.

         Тај тренутак послужио је Делпу да веже још три поена у низу и на одушевљење већег дела публике на стадиону и испред њега, на Хемановом брду, изборио „мајсторицу“.

         Играће се још...

ПЕТИ СЕТ

         Адреналин чини да Дел Потро заборавља да је повређен и креће се као да је почео меч. Због свега тога, Новак би морао што пре да заборави да је био на поен од финала, јер га чека још „мали милион“ размена до тог циља.

         Прва два гема на свој сервис, Ноле је лако решио, али мораће да направи и брејк, јер у петом сету нема тај-брејка... Играће се „до сутра“, уколико сервисери буду доминирали. На Марејеву и Јановицеву фрустрацију...

         Тим пре што је и Мартин сигуран на свој сервис - 2:2.

         Осцилације у размаку од неколико десетина секунди, о којима смо причали, настављене су и у петом сету. За час, од 40:0, Ђоковић је на свој сервис довео себе у ситуацију да доживи брејк, али је тада везао три добра поена и некако повео 3:2!

         А, онда... У тренутку када је само брејк пут ка победи, Ђоковић је направио превише неизнуђених грешака у шестом гему петог сета. Враћао је Дел Потра из већ прежаљених стања и поклонио противнику гем за 3:3.

         Идемо даље... А што се дуже игра два гладијатора изгледају измореније. У нечему налик на мучење, Ноле је стигао до 4:3 и сада снагу мора да пронађе Дел Потро да не би закорачио у амбис.

         Катастрофално, са две неизнуђене грешке, Новак је почео „последњи“ гем на мечу, али се мало сабрао после 0:30 и стигао до поравнања - 30:30. Практично без првог сервиса, дао је ривалу нову шансу за рибрејк, као у четвртом сету, чак је и Фортуна гледала Аргентинца у тим тренуцима, али...

         ...успео је на 30:40 да примири лоптицу која се укопала у земљу после „крзања“ мреже и тада, сат времена после две меч лопте, стигао је до нове, треће, среће!

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари