Новак о лакту, повратку, Роџеру, Рафи, тиму...

ПОДСЕТИО ДА ЈЕДИНИ ОД ИГРАЧА ИЗ ВРХА НИКАД НИЈЕ ПРАВИО ПАУЗУ,

А ТРЕБАЛО ЈЕ ПОСЛЕ РОЛАН ГАРОСА

Новак Ђоковић 

        „Проводио сам више времена с породицом, радио сам ствари које нам причињавају ситна задовољства“, испричао је најбољи српски спортиста свих времена, Новак Ђоковић (30), шта су му били приоритети у месецима за нама.

        Тениски ас у интервјуу за рођендански број „Вечерњих новости“ истакао је да је одрастање сина Стефана и кћерке Таре период који никако није желео да пропусти, јер...

        „Када се пробудим, не трчим прво на тренинг, већ се прво играм с децом. То су непроцењива искуства која се догађају једном у животу. Треба их искористити на прави начин“, сликовито је Новак описао како је углавном проводио време од августа и одлуке да се повуче до краја сезоне.

        Ђоковић је потврдио да гради кућу у Србији у којој планира да живи када заврши каријеру, али да је то како каже „објекат који граде његови родитељи“.

        „Нисмо раније стизали да се бавимо тиме, али свакако да бих волео да моја породица и ја у Београду имамо неки свој кутак. И сада живим више у хотелима него у стану, тако да не правим неке чврсте базе. За то ћу имати времена тек када престане моја тениска каријера“, рекао је освајач 12 грен слем турнира и додао:

        „Тренутно ми живот у Монте Карлу као професионалном спортисти одговара, али Београд је мој дом и све више желим да долазим и проводим време овде. Недостаје ми Србија, признајем. Некоме је шетња поред Дунава или Саве сасвим обична ствар, али мено то пуни плућа. Пријају ми те ситне ствари, као што је вожња бицикла по кеју, одлазак у зоо-врт, пикник на Калемегдану... Волим шетње по Бањици, крају у којем сам одрастао“.

        Аутор интервјуа питао је Новака да ли је проблем са лактом био главни разлог због којег није био на свом нивоу у 2017. години, с обзиром на то да се писало и о наводним проблемима са најближима, утицају Пепеа Имаза, итд.

        „Цела прича око мог тениса и свега што ми се догађало је далеко комплекснија од једне речи, мада то јесте био највећи проблем. Лакат је био у епицентру свих дешавања, а од тих болова полазило је и моје повремено незадовољство. Нисам успевао да тренирам како сам хтео, нисам на терену могао да играм пуним интензитетом, сервис сам морао да прилагођавам, а то ме је све нервирало...“, причао је Новак отворено.

        „Нисам желео на операцију или да правим паузу, мислио сам да ће све проћи. Али, није пролазило. Само је долазило до упала и онда су се проблеми појачавали. Тенис је такав спорт где један детаљ, непријатност током меча, може да вас километрима удаљи од циља. То је као шаховска игра, психолошка борба, потребно је да сте фокусирани 120 одсто на сваки сегмент игре. Ако вам нешто смета, као што је бол у лакту, ваш фокус аутоматски опада. И онда долазите у ситуацију где ваш противник игра пуном снагом, а ви сте 80 одсто у мечу“, описао је, али се и надовезао:

        „Притом, морате да будете свесни да ми није било лако да побеђујем ни када сам био потпуно здрав“.

        Новак зна да се од њега увек очекује да побеђује, нарочито овде, код нас.

        „Јавност од мене очекује увек и само титуле, али ти момци прекопута мреже су изванредни, пуни набоја, мотива, снаге. Највећу снагу ми је увек давала породица, супруга Јелена, наша деца, родитељи, браћа... Прихватио сам да морам да паузирам, да се одморим, да направим одређене промене у тиму, да поново кренем ка врху. Једва чекам да поново заиграм, недостаје ми рекет. Али не мислим да ћу за месец дана игре све пропуштено да надокнадим. Идем корак по корак. Верујем да ћу бити онај прави средином следеће године, мада се нећу жалити уколико уђем у форму и нешто раније“, објективан је и, што је још важније, мотивисан Новак.

        Кризу форме, а потом и његово одсуство, као и паузе Ендија Мареја, Стена Вавринке и Кеија Нишикорија, итекако су искористили ветерани ATP тура, Роџер Федерер и Рафаел Надал, који су освојили по два грен слема ове сезоне уз још неколико престижних титула.

        „Федерер и Надал су по много чему јединствени, међу најбољим играчима у историји, људи који су на мене утицали да постанем ово што јесам. Њихови примери показују да можете и после паузе и сезоне у којој игра није била на најбољем нивоу да се вратите у врх. А, подсетио бих да једини од играча из врха никад нисам правио паузу, а из ове перспективе мислим да је требало да урадим то одмах после Ролан Гароса“, рекао је Ђоковић.

        Током паузе, Новак је потврдио да ће наставити да ради са Андреом Агасијем када се буде вратио на ATP тур, а у разговору за „Новости“ додао је и да размишља о другом тренеру, који ће се придружити штабу.

        „Не могу да вам откријем име, али могу да кажем какав профил би ми највише одговарао. То је бивши играч који је имао завидну каријеру и успевао из себе да извуче максимум у сваком тренутку. Можда није био 'Број 1', али је био довољно паметан, мудар и упоран да увек остварује 100 одсто, како на физичком, тако и на тениском плану. Притом, то је неко чије су животне вредности у складу са мојим“, дао је Новак на крају интервјуа за „Новости“ задатак свима који прате тенис да покушају да погоде ко би то могао да буде.

Опроштај - не, спектакл - да!

        Новак је био гост Дуде Ивковића у Атини на његовом спектакуларном опроштају. Размишља ли и сам о нечему сличном...

        „Хвала на питању, али још не размишљам о опроштају. Далеко је то. Међутим, одавно размишљам о неком спортском спектаклу који бих волео да приредим у Београду, и где бих се трудио да окупим све своје пријатеље из свих крајева света. Волео бих да то буде једног летњег дана на ,Маракани’, да велики број спортских звезда дође и да направимо нешто за памћење. Још немам времена тиме да се бавим, али биће прилике, надам се“.

Не јурим, борим се

        На питање о томе да ли мисли да је рекорд Роџера Федерера од 19 грен слем титула недостижан, Новак је одговорио да никада није јурио било кога, већ радио према ономе што су га научили родитељи - да препреке, без обзира колико биле тешке, неће пасти само онда када престанете да покушавате да их срушите.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари