Новак: Играмо за осмехе, не само за пехаре

МОНФИС ВЕОМА ХАРИЗМАТИЧАН, УЖИВА У ТЕНИСУ И У ЖИВОТУ, СВИ БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕМО ТАКВИ

Новак Ђоковић и Гаел Монфис

        ПЕТ сати и 53 минута је било потребно Ђоковићу да савлада Надала у финалу Аустралијан опена 2012. Шест сати и 26 минута је трајао Новаков пут до полуфинала Ју-Ес опена, тек нешто више од најдужег меча који је одиграо у каријери!

        Рекордно пролазно време до завршнице последњег гренд слема, Ђоковић је остварио после треће предаје у пет (не)одиграних мечева. Јиржи Весели није ни изашао на терен у другом колу, Јужњи је у трећем издржао шест гемова (2:4), а Цонга је због повреде колена положио оружје при вођству браниоца пехара 2:0 у сетовима - 6:3, 6:2. Гаел Монфис је последња препрека до финала (вечерас/ноћас).

        Бред Гилберт, некада четврти тенисер света, а сада коментатор ESPN, упитао је Новака шта се то дешава са његовим ривалима.

        - Реците ви мени, ја не знам...

        Противници су бацали пешкире као да је неко бацао чини на њих.

        - Овај гренд слем је јединствено искуство. Никада раније нисам био у ситуацији да ми ривали предају три меча на путу до полуфинала. Али, све што могу да урадим јесте да им пожелим брз опоравак.

        Цонга се још и најбоље држао, публика је барем имала прилику да види меч какав се игра ван гренд слемова, на два добијена сета.

        - Средином другог сам приметио да Жо има проблема са првим сервисом. Осетио сам да нешто није у реду. Али, трудио сам се да останем сконцентрисан на моју игру.

        Француз је на претходним мечевима прослављао победе боксовањем у стилу Мухамеда Алија, али сада је спустио гард. Завршио је на конопцима пред налетом Нолетових ритерна који су му убили жељу да се дигне из нокаута.

        - Мислим да сам добро одрадио тај сегмент игре. То је и био план, да добро ритернирам и ставим га под притисак, нарочито на другом сервису. Трудио сам се да вратим што више лоптица, да га натерам да се креће.

        О кретњи актуелног шампиона Ју-Ес опена, свашта су имали да кажу извештачи ESPN: „Покривао је терен са узнемирујућим самопоуздањем, личио је на Вулверина из Икс мена...“. Цонгу су упоредили са ликом који је тумачио Бен Стилер, почасни члан Новакове ложе на овом мечу: „Жо је изгледао као онај ноћни чувар у филму Ноћ у музеју”.

        Познати холивудски глумци Кристин Тејлор, Бен Стилер и Хју Џекмен били су у боксу Новака Ђоковића на стадиону „Артур Еш“.

        - Трудио сам се да одржим висок интензитет удараца. Подигао сам ниво игре у претходним данима, што ме охрабрује пред полуфинални сусрет.

        Да којим случајем није успео да савлада Цонгу, Ђоковић би дошао да гледа борбу за финале.

        - Платио бих карту да гледам Монфиса. Обожавам његове мечеве! Веома је харизматичан, игра са осмехом. Ужива у тенису и у животу. Са моје тачке гледишта, сви би требало да будемо такви, било да смо спортисти или не. Дајте тај осмех, дајте ту позитивну енергију. Зато га људи толико воле.

        Новак је Гаелова ноћна мора (скор 1:15), али Француз је за нашег аса права инспирација. Најбољи каскадер међу тенисерима, акробата и „циркузант“ осваја срца навијача лудим поенима.

Кристин Тејлор, Бен Стилер и Хју Џекмен у боксу Ђоковића

        - На крају се све своди на то. Било да си успешан или не, то је приоритет у друштву у коме живимо. Трофеји, слава, новац... То нису праве вредности које би требало да делимо са светом, нити је то најбитније. Човек је срећан кад заиста припада нечему и кад је испуњен док нешто ради. То је оно што Гаел доноси тенису, уноси сву ту енергију на терен. Он је веома драгоцен за наш спорт и заиста сам срећан што бележи добре резултате у последње време.

        Монфис се прошетао до полуфинала, добио је пет мечева са по 3:0.

        - Тренутно игра најбољи тенис у каријери, поготово на тврдој подлози. Врло је константан, није изгубио ниједан сет на турниру. То много говори о његовој форми. Очекујем веома тешку битку.

        Искусни Француз се враћа у топ тен први пут још од 2011. Физичке предиспозиције су му одувек биле за сам врх, али главом није био ни у топ 100.

        - Не познајем га толико добро да бих знао шта се са њим дешавало током каријере. Али, некада околности из приватног живота утичу и на професију - нагласио је Ђоковић, који је пребродио своје приватне проблеме са Вимблдона.

        И трећи пут у каријери има шансу да освоји три гренд слема током једне сезоне.

        - Био сам у тој ситуацији 2011. и 2015. Надам се да ћу поновити тај подвиг, јер су гренд слемови најпрестижнији турнири у нашем спорту - закључио је најбољи тенисер света.

ЗАНИМЉИВОСТИ

        •  Ђоковић у Њујорку од 2007. није изгубио пре полуфинала, два пута је освојио титулу (2011. и 2015), а четири пута губио у финалу (2007, 2010, 2012. и 2013).

        •  Новак је добио сваки од десет четвртфиналних мечева на Ју-Ес опену, као и десет заредом на гренд слемовима, а 23 од последњих 24.

        •  Победио је Цонгу на 14 од последњих 15 сусрета.

        •  Монфис већ 12 мечева не зна за тријумф над Србином

        •  Новак је током Ју-Ес опена одиграо само девет сетова и шест гемова.

ЧАК ДЕСЕТ ПРЕДАЈА У ЊУЈОРКУ

        И током овог гренд слема је покренута прича о нехуманом распореду АТП турнира, а једна бројка најбоље оцртава колико тенисери више не могу да издрже паклен ритам. Чак десеторица играча на овом Ју-Ес опену су предала своје мечеве или одустала без борбе као Весели.

        Поред Чеха, односно Јужњег и Цонге који су поклонили Ђоковићу нешто више времена за одмор, на листи се налазе и момци из самог врха попут Доминика Тима и Ника Кирјоса.

        Предали су и Долгополов, Колшрајбер, Ћорић, Багнис, па чак и Лацко који је водио са 2:1 и није имао снаге за пети сет када је Ескобедо изједначио на 2:2. Код дама је због повреде одустала само Бренглова.

ВРЕМЕ НА ТЕРЕНУ

        Прво коло - Ј. Јанович 2:37 Друго коло - Ј. Весели 0:00 Треће коло - М. Јужњи 0:31 Осмина финала - К. Едмунд 1:55

        Четвртфинале - Ж. В. Цонга 1:23

        Укупно: 6:26 сати.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари