Новак: Формат Дејвис купа не функционише

ДРУГИ ТЕНИСЕР СВЕТА И ПРЕДСЕДНИК САВЕТА ИГРАЧА ПРЕДЛАЖЕ ПРОМЕНЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ТАКМИЧЕЊА

   Новак Ђоковић

        Ђоковић сматра да је такмичење које је осмислио Двајт Дејвис давне 1900. године потребно мењати јер су најважнији догађаји смештени усред највећих напора на ATP туру.

        „Тренутни формат Дејвис купа не функционише, посебно када је реч о најбољим тенисерима јер највећи мечеви, односно полуфинала и финала, долазе одмах после финала гренд слемова или Завршног Мастерса у Лондону. То захтева много енергије, психички и физички. Није најбоље решење да већ следећег викенда после турнира играте мечеве у три добијена сета. Погледајте је само колико врхунских тенисера одлучних при ставу да нешто није добро у оваквом формату Дејвис купа“, рекао је Ђоковић.

        Новак ће покушати да искористи јачину своје речи, пошто је од септембра председник Савета играча.

        „Разговарао сам са другима и они деле моје мишљење, нарочито у погледу промена Дејвис купа које могу да се догоде на следећем састанку. То би било предлагање неутралног стадиона за финале, али тако да би могао да се уклони једини аспект који ми играчи ценимо - предност домаћег терена. Турнир би био игран две недеље, постојале би групе у којима би функционисао раунд робин систем (свако са сваким), а победници би ишли у нокаут фазу“, истакао је Новак.

        Он је навео да не очекује да ће одлука бити донета лако.

        „Видећемо шта ће се догодити, али сигурно је да неће бити лако пронаћи решење јер ITF, ATP и организатори гренд слемова су три различите организације. Биће тешко пронаћи солуцију која ће одговарати свима. Волим да играм за своју земљу, али ће морати да се уведу радикалне промене како Дејвис куп не би изгубио своју драж“, закључио је Ђоковић.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари