НОВАК: Друга киша је помогла Рафи, јесам разочаран, али - на реду је Вимблдон

НАДАЛ ДОБИО ПРЕКИНУТИ ЧЕТВРТИ СЕТ ПРОТИВ ЂОКОВИЋА

И ПО СЕДМИ ПУТ ОСВОЈИО РОЛАН ГАРОС

  • Разочаран јесам, али не оним што сам пружио. Мислим да сам пружио свој максимум, да сам се борио и дао све од себе да се вратим у меч иако сам губио два нула у сетовима. Да сам, можда, наставио синоћ када сам се осећао заиста феноменално... ко зна, можда бих ушао у пети сет. Али, добро. Све се дешава са разлогом
  • Надал је заслужено добио овај меч. Ја настављам даље. Треба ми пар дана опоравка и онда иде Вимблдон
  • Први прекид је ишао у корист вероватно мени. Када сам се вратио осећао сам се боље на терену. Други прекид је вероватно ишао њему у корист. Ти, да кажем, спорији услови су учинили лоптице мало чупавијим, тежим и већим. Некако сам могао да пролазим кроз лопту, да је ударам јаче и равније. Његов спин више није био толико ефикасан као у прва два сета
  • Мислим да сам одиграо феноменалан турнир. Могао сам врло лако да изгубим и раније, од Цонге. Тад сам спасио четири меч лопте. Тако да: имао сам шансу да играм финале први пут у својој каријери и због тога сам задовољан

          ШПАНАЦ Рафаел Надал седми пут је тријумфовао на Ролан Гаросу, победивши први рекет света Новака Ђоковића са 4:6, 3:6, 2:6 и 5:7.

          Киша, која је дан раније прекинула судар тениских дивова не само да је у тим тренуцима спасила грогираног Надала, него му је донела и трофеј који би - да се све азвршило друкчије - Новака учинило првим који је после Рода Лејвера и 1969. освојио сва четири грен-слема.

          Киша је пала на Ђоковићеву супериорност и 2:1 у четвртом сету. А Надал је од старта наставка дуела кренуо агресивно, одмах направио брејк и изједначио на 2:2. Ни у једном гему на свој сервис није дозволио Ђоковићу шансу за брејк, а при том је сам искористио једине две шансе да одузме почетни ударац Нолету.

          Следећи гем Новак је почео игром на мрежи, па је са два одлична волеја збунио Надала за 15:0, али су ударци Шпанца сигурнији - 15:15. Ипак, наредна три поена добио је Новак за изједначење - 3:3. То је уједно био и први гем који је српски играч освојио и наставку меча.

          Ђоковић је за нијансу нервознији, у намери да буде агресиван прави неизнуђене грешке, док Надал заиста игра скоро без грешке, посебно му тренутно иде форхенд - 4:3 за Шпанца, који није дозволио ни једну брејк лопту.

          Почиње Ноле да игра своју игру, шета Надала са једног на други крај терена - 30:15. Није до сада Србину ишао почетни ударац, али је ипак асом завршио осми гем - 4:4. Новак све чешће излази на мрежу и то доноси за сада резултат…

          Надал још увек није уздрман, напротив. Када сервира, ти гемови се врло брзо завршавају, па је и овај био убедљив, без изгубљеног поена за 5:4.

          Киша поново. Почиње да пада све јаче, па је Ђоковић у једном тренутку у току прошлог гема, погледао у судију са раширеним рукама тражећи да размисли о прекиду меча…

          И Надал је сагласан, па су двојица тенисера донела одлуку у паузи између гемова да не наставе меч већ да неколико минута преседе на својим столицама, док челници турнира не одлуче шта даље.

          После консултација је одлучено, дуел ће се наставити, пошто киша тренутно пада слабије него пре десетак минута и Ђоковић сервира за опстанак у мечу.

          Све је функционисало у игри Ђоковића, форхенд, бекхенд, смеч - 5:5! А у Паризу је грануло Сунце!

          Ђоковић није био никад ближи да одузме сервис Надалу него ли у десетом гему. Дошао је до 30:30. али је после велике борба ипак поново „у минусу” - 5:6.

          Надал је надомак тријумфа. Шпанац има брејк лопту! Новак је направио дуплу сервис грешку - 7:5 за Надала у четвртом сету и тријумф на Ролан Гаросу!

          Ђоковић је после велике драме - у разговору са Иваном Ивановићем за Прву телевизију - признао да је  разочаран, али је нагласио да наставља даље и да се спрема за Вимблдон.

          Да ли је ово данас и јуче био најбољи Рафа у овом тренутку?

          - Он је изгледао заиста фантастично током целог турнира. Заиста је тешко оценити његову игру у односу на протекле године. Мислим да он игра на тако високом нивоу да је увек очекивано да ће пружити максисмум. Поготово на овој подлози на којој је изгубио један меч у својој каријери.

          На жалост, кажем, разочаран јесам. Нисам разочаран оним што сам пружио. Мислим да сам пружио свој максимум, да сам се борио и дао све од себе да се вратим у меч иако сам губио два нула у сетовима. Да сам, можда, наставио синоћ када сам се осећао заиста феноменално...ко зна, можда бих ушао у пети сет. Али, добро. Све се дешава са разлогом.

          Он је заслужено добио овај меч. Ја настављам даље. Треба ми пар дана опоравка и онда иде Вимблдон.

          Био је сјајан меч и играло се у два дана. Да ли је киша више значила теби, да ли је он изгубио спин, да ли су паузе одмогле или помогле?

          - Хајде да кажемо да је ишло у корист и мени и њему. Први прекид је ишао у корист вероватно мени. Када сам се вратио осећао сам се боље на терену. Други прекид је вероватно ишао њему у корист. Ти, да кажем, спорији услови су учинили лоптице мало чупавијим, тежим и већим. Некако сам могао да пролазим кроз лопту, да је ударам јаче и равније. Његов спин више није био толико ефикасан као у прва два сета.

          Али, добро, сад се враћати уназад је незахвално и непотребно у овом тренутку.

          Мислим да сам одиграо феноменалан турнир. Могао сам врло лако да изгубим и раније, од Цонге. Тад сам спасио четири меч лопте. Тако да: имао сам шансу да играм финале први пут у својој каријери и због тога сам задовољан.

          У Паризу и стекао много пријатеља. Боље је него ранијих година?

          Да. Изненађен сам бројем људи који је дошао да гледа данас. Мислио сам да неће пошто је понедељак, први радни дан. Али, био је пун стадион, феноменална атмосфера.

          Ово је гренд слем. Ово је у нашем спорту један од 4 најбоља турнира, најпрестижнија турнира. Сва спортска пажња је усмерена ка овом турниру.

          Играли смо скоро 4 сата меч. Мислим да смо усрећили све људе који су били овде. На жалост, требало је да буде само један победник. То је био он данас, био је бољи играч и на томе му честитам.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари