Може ли Новак до „N°1“ после Вимблдона?

НЕОПХОДНО ДA ЧЕТВРТИ ПУТ ОСВОЈИ ВИМБЛДОН A ДА НИ МАРЕЈ, НИ НАДАЛ НЕ СТИГНУ ДО ПОЛУФИНАЛА

        Четворица тенисера допутовала су у Лондон крајем прошле недеље спремни да се, попут осталих, боре за најпрестижнији трофеј у свету тениса, али и свесни да би две недеље касније могли да „освану“ као први тенисери на ATP листи.

        Да будемо конкретнији, један од њих - Енди Мареј - да остане „Број 1“, а Рафаел Надал, Стен Вавринка и Новак Ђоковић да то постану.

        Већ после првог кола и нове ране елиминације Вавринке са Вимблдона, овај списак сведен је на три имена међу којима није више остало играча који раније нису били први на свету.

        Дакле, у зависности од расплета до краја турнира, пашће и одлука о томе да ли ће пољуљани Мареј одолети још неко време или је „сазрео“ да га престигну бивши владари ATP листе, опет горопадни Надал или пробуђени Ђоковић.

        С обзиром на то да су Мареј и Надал заједно у „горњој“ половини жреба и да би могли да се састану у полуфиналу, тај њихов потенцијални меч био би и борба за прво место на свету, јер…

        Сам пласман у финале значио би и за Шкота, и за Шпанца, да су свакако први наредног понедељка.

        Са Ђоковићем, на чијем путу је и најтрофејнији тенисер у историји Вимблдона, Роџер Федерер, ситуација је нешто компликованија и највероватније ће Србин имати „зицер“ у другом делу сезоне под условом да у Лондону забележи добар резултат (полуфинале или финале).

        Надал није био први играч света још од 23. јуна 2014. када га је „сменио“ Ђоковић, који је потом био суверени владар ATP тура све до новембра 2016.

        Али, ако питате математичаре, постоји једначина која би могла да буде решена повратком Ђоковића на прво место после новембарске предаје лидерства Мареју.

        Да би Ђоковић од 17. јуна „преузео жуту мајицу“, неопходно је да четврти пут освоји Вимблдон и да, притом, ни Мареј, ни Надал не стигну до полуфинала.

        Пласманом у треће коло, Ђоковић је одбранио бодове од прошле сезоне када га је у тој рунди турнира избацио Сем Квери, као двоструког узастопног шампиона (90). Од четвртка, свака победа нашег аса „видеће“ се на наредној ATP листи.

        На грен слем турнирима, на којима је седам победа потребно за титулу, поени се деле по принципу: 10 (I коло), 45 (II), 90 (III), 180 (осмина финала), 360 (четвртфинале), 720 (полуфинале), 1.200 (финале), 2.000 (титула).

        У складу с тим, ове сезоне зарада се „пење“ од првог кола ка титули овако: 35, 57, 90, 147, 275, 550 хиљада фунти до полуфинала, милион и 100 хиљада за финале и два милиона и 200 хиљада фунти за титулу.

        За крај, треба рећи да би Ђоковић новом раном елиминацијом са најстаријег ГС турнира могао и да падне на пету позицију, под условом да круну на крају „накриви“ - Федерер.

        ATP ЛИСТА

        1. Енди Мареј 7.480 (максимум 9.390)
        2. Рафаел Надал 7.375 (максимум 9.285)
        3. Стен Вавринка 6.140 (максимум 6.140)
        4. Новак Ђоковић 6.055 (максимум 7.965)
        5. Роџер Федерер 4.635 (максимум 6.545)
 
        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари