Млада нада Вања Гудељ: Србија је моја земља

ГЛАТКО ОДБИЛА ПОНУДЕ ХОЛАДНИЈЕ И БЕЛГИЈЕ, ДА ПРЕУЗМЕ

ЊИХОВО ДРЖАВЉАНСТВО И ДА ПОЧНЕ ИГРА ЗА ЊИХОВУ ДРЖАВУ

Вања Гудељ

  • Немам ништа са Холандијом. Браћа ми играју фудбал за Србију и ја бих волела једног дана да се појавим у нашем дресу, каже врхунски тениски таленат од 12 година

        ИСУВИШЕ мала да би разумела родољубиве стихове Алексе Шантића, или да би прихватила речи великог Јована Дучића, 12-годишња тенисерка Вања Гудељ ипак је довољно одрасла и зрела да се чини да би са лакоћом могла знатно старије од себе да учи о патриотизму.

        Захваљујући породичном васпитању, херцеговачким генима, али и урођеној љубави према свом народу, ова будућа шампионка и бисер из тениске академије Ким Клајстерс није ни секунд размишљала када су јој у поштанско сандуче стигле две коверте - једна је била понуда да преузме холандско држављанство и почне да игра за њихову државу, а друга из Белгије, са сличним захтевом. Мами и тати је рекла да је то не занима. Разлог је крајње једноставан.

        - Србија је моја земља! - искрено говори ова 12-годишњакиња. - Не волим да играм за Холандију, немам ништа са том земљом. Браћа ми играју фудбал за Србију, и ја бих волела једног дана исто тако да се појавим у нашем дресу. То ми је велики сан.

        Овакве амбиције нису необичне, ако се зна да су је медији у земљама Бенелукса прогласили за екстраталенат, и да из дана у дан прате њен развој. Међу њима је и сама Ким Клајстерс, односно Карл Маес, главни координатор за тренинге на Академији. Један од његових тренера вежба и са Вањом, и труди се да јој помогне да напредује после сваког тренинга. Тако је било недавно и током кратке посете Београду, где је Гудељева радила и по неколико сати дневно.

        - Вања има страст, чистоту, веома је мотивисана, нико не мора да јој говори да треба да тренира, она поставља питања о тенису, како да се креће, зашто овако или онако да удари лоптицу. Посвећена је овом спорту. Никад се не жали, чак ни кад је уморна, има жуљеве. Воли тенис, талентована је, има све предиспозиције да направи велику каријеру - прича тренер Рик, који је својевремено радио и са Јанином Викмајер.

        Вања се већ сада определила за каријеру професионалне тенисерке, и није јој жао што не проводи дан као већина њених вршњакиња.

        - Цео дан сам заузета обавезама око тениса. Тренирам неколико сати дневно, а често домаће задатке радим у колима, на путу до куће из Академије. То ми не смета да добијам највише оцене, јер ми је мама рекла да ћу моћи да се бавим спортом само ако сам добра у школи. Сада све то иде, али не знам како ће ми бити касније, када кренем више да тренирам и путујем - прича наша тенисерка.

        Родитеље и браћу Вања често помиње. То је и нормално, ако се зна да јој је најстарији брат Немања репрезентативац Србије, играч АЗ Алкмара, да је брат Драгиша такође успешан млади фудбалер, а отац Небојша легенда, бивши леви бек Партизана.

        - Ипак мислим да је мама најбоља спортисткиња у породици - срамежљиво прича Гудељева. - Мама Оливера је играла кошарку, научила ме је да се увек борим на терену и да не одустајем. Тата ме исто то учи, и говори ми да увек треба да идем на победу, без обзира на то против кога играм, Серене Вилијамс или неке девојчице.

        Вања се вратила у Холандију, где живи, али једва чека опет да дође у Србију, у Београд.

        - Волела бих, али не знам колико често ћу моћи, због школе - смешка се можда будућа звезда светског тениса.

КЛАЈСТЕРС ЧЕСТО САВЕТУЈЕ

        Ким Клајстерс често гледа Вањине тренинге.

        - Ким ми даје бројне савете, као и другим играчицама и играчима у Академији. Рекла ми је да ако једног дана будем у самом врху, потребно је да останем нормална, иста, да не дозволим да успеси негативно утичу на мене. Подржала ме је, објаснила ми је да ми иде веома добро, и поручила да ако имам неко питање, увек смем да јој приђем и да поразговарам - прича Гудељева.

НОВАКА ОБОЖАВАМ

        Вања Гудељ има више узора у свету тениса, али како сама признаје, највише воли Новака Ђоковића.

        - Допада ми се Шарапова, волим и Монфиса, али Нолета обожавам. Ево, сачекајте ме, сад ћу да вам донесем телефон из своје собе, да вам покажем - говори Вања и одлази и брзо се враћа. - Новакову слику чувам на екрану, и сваки дан је гледам. У својој соби у Холандији сам окачила велики постер Ђоковића. Храним се исто као он. Гледам његове потезе. Волим га и јер стално плеше на терену, јако је добар и игра најбољи тенис. Нисам још била у прилици да га упознам, али надам се да хоћу.

ГОВОРИ ПЕТ ЈЕЗИКА

        Поред талента за тенис, Вања је одлична и са језицима.

        - Говорим холандски, енглески, француски, српски и мало шпанског - каже Гудељева, којој је тек 12 година.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари