Крајиновић о Ђоковићевој помоћи у каријери

ОН НЕ САМО ДА ГА ЈЕ САВЕТОВАО, ВЕЋ МУ ЈЕ ПЛАТИО ТРЕНЕРА И ДАО СВОЈ СТАН НА КОРИШЋЕЊЕ

Филип Крајиновић

        Филип Крајиновић направио је велику сензацију на мастерсу у Паризу, највећу у последњих неколико година на ATP туру. Он је из квалификација стигао до борбе за пехар, а у финалу га је зауставио Џек Сок.

        Он је постао најслабије рангирани тенисер који је играо у финала мастерса још од Румуна Андреја Павела, који је то учинио 2003, када је био 191. играч света, управо у престоници Француске.

        Српски тенисер (25), којем су због фантастичних резултата у јуниорским данима предвиђали сјајну каријеру, није успео да се покаже у најбољем светлу због бројних повреда. Имао је неколико тешких периода у каријери који су се одразили на игру и резултате.

        Још као талентовани дечак на чувеној Академији Ника Болитијерија показао је да има „штофа“ за велика дела, али су га здравствени проблеми спречили да „експлодира“ много раније.

        Он је 2011. морао на операцију рамена, а после опоравка је наставио правим путем. У октобру 2014. ушао је у топ 100 на ATP листи, али је прошле године опет морао на паузу. Установљено је да је у стопалу имао кост вишка која му је задавала доста проблема, па је то морао да санира, што га је спречило да напредује.

        „Био је то веома тежак период. Морао сам да решим проблем са том кости, а додатну бригу задавало ми је то што сам већ био зрео играч, а спонзори су ме се одрицали. Било је и психички тешко, али сам имао подршку и успео сам да превазиђем тај лош период“.

        Велику подршку у тешким временима дао му је најбољи српски тенисер свих времена Новак Ђоковић.

        Он не само да га је саветовао, већ му је платио тренера и дао свој стан на коришћење.

        „Новак и ја смо врло блиски пријатељи и много ми је помогао у каријери. И данас често разговарамо. Он је херој нације“, изјавио је за „Л'Екип“ Крајиновић.

        Новак Ђоковић помогао му је и око ангажовања тренера са којим тренутно сарађује, Петром Поповићем. Бивши тренер Иве Карловића недавно је започео сарадњу са Крајиновићем, која је брзо дала резултате.

        „Дуго сам желео да тренирам са Поповићем. Рекао сам му да бих волео да радим под његовим надзором чим се укаже прилика и то је почело пре четири месеца, и одмах су дошли резултати. Уствари све је невероватно добро“, открио је Крајиновић.

        Искусни Поповић каже да је од првог тренутка веровао да Филип може да напредује.

        „Пре почетка турнира у Паризу тренирао је уобичајено, али је пре тога остварио добре резултате на челинџерима у Риму и Алматију где је победио, а затим и на Купу Кремља у Москви. Прошао је квалификације и у првом колу победио Рубљева (35. на ATP листи), пре него што га је елиминисао Беранкис, који је потом играо у финалу. Видео сам на том мечу да је имао шансу да добије. А онда је у Паризу победио Кверија игром какву он не воли и тада сам знао и рекао сам себи да је спреман за невероватан резултат и да може сваког да победи“.

        Поповић је објаснио како је у финишу сезоне Филип „експлодирао“.

        „Највећа промена је у његовој глави. Он је на челинџерима које је играо, као и на турниру у Москви, видео колико је близу играчима који су добро рангирани на ATP листи. Рекао сам му да није довољно да се држи са њима, већ да мора да их победи. То је циљ сваког великог играча. Рекао сам му да тако мора да размишља чак и ако се суочи са Федерером. И играо је добро, био је дефанзиван и стрпљив, пре него што је освајао сетове. Он је променио став, размишљање и сада игра сваки меч како би га добио“, објаснио је тренер Филипа Крајиновића.

        Поповић, који је бурно прославио Филипов улазак у финале скидањем мајице уз готово фудбалско навијање, такође је издвојио улогу Новака Ђоковића као веома важну у Крајиновићевој каријери.

        „Наша Србија је мала земља и сви играчи се држе заједно. Пре почетка мастерса у Паризу били смо заједно са Новаком на вечери, јер је био у пролазу. Ђоковић је увек веровао у Крајиновића. Плаћао му је и тренера, дао му свој стан у Београду на коришћење јер је увек веровао да Филип може да постане велики играч. Чак му ни Филип није веровао када је то говорио, јер је имао толико пехова са повредама, али сада се све враћа у нормалу“, рекао је Поповић.

        И заиста, све иде баш по плану, и боље од тога. Не само да је Крајиновић направио највећи успех у каријери и изборио директан пласман у главни жреб Аустралијан Опена, већ је стигао и до најбољег ренкинга у каријери, 44. места на ATP листи, и постао „други рекет“ Србије, одмах иза Ђоковића, претекавши Виктора Троицког који је месецима био на том месту.

„ОТКАЖИ ТО, ЈЕР ЋЕШ ИГРАТИ У БЕРСИЈУ“

        Петар Поповић је испричао и анедготу везану управо за наступ Крајиновића на мастерсу у Паризу. „Ово што се десило са Филипом је магија! Али, да бисте били добар тренер морате бити и мало луди“, кроз смех је рекао Поповић и објаснио како је веровао да ће његов играч на мастерсу у Паризу направити нешто за памћење. „Филип је још пре почетка квалификација у Паризу обезбедио карту и организовао са пријатељима да иде у Лондон у четвртак на утакмицу Арсенала и Црвене звезде, а ја сам му рекао: 'Шта то радиш? У то време ти ће и даље играти на мастерсу у Паризу“. Онда је за суботу увече планирао велику прославу са друштвом његовог напретка на листу, уласка у топ 100 и то што је обезбедио наступ на Аустралијан Опену без квалификација, а ја са му и тада рекао да неће моћи то да изведе јер ће и даље играти у Берсију. Звучало је лудо, али ја од почетка верујем у њега, да може да дође међу 20 најбољих на свету. Али, чак и за мене је заиста изненађење што је играо финале мастерса“, рекао је Поповић.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари