Федерер веровао један сет, Надал у финалу!

У ЈОШ ЈЕДНОЈ ЕПИЗОДИ ФАНТАСТИЧНОГ ТЕНИСКОГ РИВАЛСТВА ДОБИЛИ СМО ПЕТУ УЗАСТОПНУ ПОБЕДУ НАДАЛА НАД ФЕДЕРЕРОМ

Рафаел Надал

          Велики Роџер Федерер имао је вере у своје могућности до тај-брејка првог сета.

          Када је и то отишло на страну млађег и упорнијег Рафаела Надала, нестало је и неизвесности у другом полуфиналу Аустралијан Опена.

          У једном од највећих ривалстава у историји тениса, Надал је поново забележио победу над Федерером и пласирао се у 19. грен слем финале, где ће у недељу ујутру по нашем времену имати, требало би, лак посао против још једног Швајцарца, мање познатог од Федерера, Станисласа Вавринке.

          У 33. окршају, Надал је забележио 21. победу, а седму у последњих осам мечева са Швајцарцем - 7:6 (7:4), 6:3, 6:4. Дуел је трајао два сата и 24 минута.

          У борби за 14. грен слем титулу, а тек другу у Мелбурну, Надала очекује сусрет са играчем којег је победио у свих 12 досадашњих мечева. Пардон, са играчем против којег је освојио свих 26 сетова до сада!

          А, Федерер?

          Он је одиграо сјајан први сет, али недовољно агресиван на сервис ривала, због чега није имао брејк шанси до тај-брејка. У њему су одлучиле нијансе, Шпанац је повео 1:0 и ту се срушило брдо самопоуздања код Федерера, брдо које је некада било планина.

          И даље најтрофејнији тенисер свих времена одлази из Аустралије са свега две грен слем титуле у последње четири и по године. Многи ће рећи да је Федерерова 18. ГС титула, освојена на Вимблдону 2009. године, била последња лабудова овог фантастичног спортисте, сада већ 32-годишњег ветерана.

          Надал има највише шанси да га, у 28. години, престигне на вечној листи. Рафа је данас претекао Ивана Лендла по броју грен слем финала (19), а против Вавринке, који ће први пут играти тако важан меч, има шансу да се изједначи и са легендарним Питом Сампрасом по броју ГС титула - 14. Тада ће му Федерер бити заиста на дохват (и данас крваве) леве руке.

          Федерер је знао да има само једну победу над Надалом у последњих осам мечева, ону у Индијан Велсу 2009. године, и да су му шансе одрживе само ако скрати поене и добије први сет. Прво је донекле успео, али да добије први сет није, јер је Надал вешто, у најважнијим поенима, форсирао Роџеров бекхенд и то је фрустрирало Швајцарца.

          Сваки пут када би успео на време да се sизвуче“ на форхенд, Федерер је правио штету Надалу, али та тактика била је неодржива на дуге стазе.

          Тек у трећем сету и то када је Надал већ имао брејк предности, Федерер је успео да дође до свог првог и последњег брејка у поразу који га није тако потресао као њихово финале на истом месту, 2009. године. Тада је Надал стигао до, за сада, једине титуле у Мелбурну, после велике борбе у пет сетова (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2), што је Федерер тешко поднео, па се расплакао током церемоније доделе пехара.

          Надал је само још једном играо финале „Ози Опена“, 2012. године, када га је у најдужем грен слем финалу свих времена, у епском мечу од пет сетова, који је трајао пет часова и 53 минута, победио Новак Ђоковић (7:5, 4:6, 2:6, 7:6, 7:5). Те године, Надал је финале изборио преко Федерера, којег је лако савладао у полуфиналу, тако да му је ово била трећа победа у три сусрета са Роџером на „Род Лејвер Арени“.

          Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари