Ђоковићев ауторски текст за „Turning Points“

РОДИТЕЉИ ПОНЕКАД НИСУ ИМАЛИ НОВЦА НИ ЗА РАЧУНЕ, САМО ДА БИ МЕНИ ОМОГУЋИЛИ ДА ИЗАЂЕМ НА ТЕРЕН И ПОБЕДИМ

Новак Ђоковић

        Српски тенисер Новак Ђоковић је написао ауторски текст за глобални годишњак „Turning Points“ у коме је говорио о одговорности, великим очекивањима и тешком периоду кроз који је прошла његова породица.

        - Са одрастањем долази одговорност, али са успесима долазе и неуспеси. Они те терају да се преиспитујеш, а најлакши начин суочавања са неуспесима јесте и онај најгори - да тражиш кривца у нечему или некоме. Човек лако може да пронађе изговор и разлог за своје неуспехе и грешке у околностима, тренутку, другој особи, времену. И сâм сам то радио, тражећи разлоге негде споља“, пише Ђоковић у ауторском тексту и додаје:

        - Веома једноставан пример - изгубим тениским меч (а изгубио сам их доста) и кренем да тражим оправдања: у мојој тренерској екипи, у ветру који је тог дана јако дувао, у сунцу које је баш пржило, у жицама на рекету које нису биле добро нашпановане. Радио сам то често, признајем.

        - Касније сам схватио да је важно учење из претходних искустава. Када изгубим меч, не упирем прстом одмах у нешто или неког другог. Прво се окрећем себи. Гледајући друге и уочавајући њихове недостатке, добијам јасне поруке какав не треба да будем. То је мој бескрајно тежак, комплексан и животно дуг подухват. Када изађем на терен, ја сам тај који удари винер или аут. Нико други. Тако је и у животу. Околина (породица, пријатељи, људи који вас подржавају) може да вам помогне да будете бољи, у победама и у грешкама, али прва одговорност коју имате јесте она према себи“.

        Такође, Новак је у ауторском тексту писао и о свом начину борбе са великим очекивањима. Ђоковић истиче да је одувек имао свест о великој подршци која стоји иза њега, да је срећан и захвалан због ње, али да мора да постоји равнотежа између преузимања одговорности и среће у животу, између успеха и односа са блиским људима.

        - То је једина формула која је важна. Моје учење је тек ту почело: како да останем доследан себи и избегнем, уз поштовање свих који су ми давали подршку, притиске и очекивање других људи и јавности. Неке ствари могу да вам звуче једноставно, чак и банално, али мени су помогле. Примера ради, учио сам како да смирим откуцаје срца пред меч тако што бих дисао и бројао у себи. То су биле врло практичне, наизглед небитне вежбице, а опет делотворне“, пише Новак и додаје:

        - Деловале су скоро сваки пут, чак и у ситуацијама када бих излазио на важан меч, а водитељ би ме питао: Да ли те брине што имаш негативан скор против овог противника? Или: Како се осећаш што играш с најбољим свих времена? Успевало је. Нисам дозвољавао да туђе инсинуације поремете мој мир и фокус. Пре него што сам то научио, таква питања су могла да ме коштају целог сета, а некада и меча. Једноставно би ме избацила из зоне у којој ја постављам питања, Попут оног: Ко је најбољи данас?

        Новак пише да је најбољи начин да се превазиђу страхови од испуњавања туђих очекивања тај да се формирају сопствена чврста очекивања и идеали.

        У завршници претходне сезоне Ђоковић је изгубио прво место на свету, али каже да му је прошла година била сјајна и да, када се осврне на то шта је све постигао с породицом и тимом, чини му се да је живео „три живота у једном“. Писао је и о плановима за 2017. годину.

        - У следећу годину улазим одморнији, спремнији и мотивисанији. Моја највећа срећа је што се свакога дана будим са сврхом већом од себе самог. Уживам у улози коју имам као отац, муж, професионални тенисер. Свака станица је прилика да научим нешто ново и откријем своје лимите. И померим их! Цео живот учимо и чини ми се да је то сврха постојања. А једна од најважнијих лекција јесте она о одговорности према себи и одговорности за своје поступке“, пише Новак у тексту за Turning Points.

        Ђоковић пише и о томе како је рано спознао одговорност јер је у његовој породици све било подређено томе да он успе.

        - Моја браћа и родитељи понекад нису имали довољно новца ни за рачуне и основне потребе само да би мени омогућили да изађем на терен и да победим. Осећао сам велику одговорност да ни случајно не изневерим њихово поверење и учио сам како да ме одговорност не оптерети у покушајима да пружим максимум“, пише Ђоковић и наглашава да му је у том смислу много помогло то што се бавио оним што воли - играњем тениса.

        Новак ће нову сезону почети у Дохи, а онда брани титулу на првом Грен слем турниру сезоне у Мелбурну (16-29. јануара).

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари