Ђоковић „почистио“ Вердаска - 6:1, 7:6(4), 6:2

У НАРЕДНОЈ РУНДИ ПРОТИВ ПОБЕДНИКА СУСРЕТА ИЗМЕЂУ ДЕНИСА ИСТОМИНА И ИВАНА ДОДИГА

Новак Ђоковић

  • Новак Ђоковић започео је пут ка одбрани титуле на Аустралиан Опену победом над Фернандом Вердаском у три сета - 3:0 (6:1, 7:6(4), 6:2).

        Шестоструки освајач првог Гренд Слема сезоне стигао је у Аустралију као освајач турнира у Дохи, где је до одбране титуле дошао тријумфом над првим рекетом света Ендијем Маријем.

        Новак Ђоковић дели прво место на вечној листи освајача Ози Опена са Ројом Емерсоном, пошто су обојица по шест пута тријумфовала у Мелбурн Парку.

        Најбољи српски спортиста у историји није бриљирао на отварању турнира у Мелбурну, али је упркос томе поприлично лако стигао до тријумфа на Вердаском, који је само у другом сету успео да му направи какве-такве проблеме.

        Имао је одређених проблема са сервисом, али је с друге стране играо поприлично агресивно у већини поена, што можда донекле и објашњава чак 56 неизнуђених грешака - свакако превише за оно на шта нас је навикао.

        Био је ово њихов 14. окршај Србина и Шпанца, а Ђоковић је добио десети од претходних 13 и сва четири од 2010. године, односно - и онај прошле недеље у полуфиналу споменуте Дохе, после праве драме - 4:6, 7:6(7), 6:3.

        Новак ће у наредној рунди играти против победника сусрета између Дениса Истомина из Убекистана и Хрвата Ивана Додига.

        Новак је савршено започео дуел - најпре је ривалу препустио само један поен у уводног гему, да би затим сјајним ритернима и дубоким ударцима стигао до три везане брејк шансе. Вердаско је успео да спасе прву, али приликом друге већ није имао шансе - 2:0.

        Ђоковић је наставио у истом ритму, па је на семафору убрзо писало 3:0, а ништа се није променило ни у наредном гему. Србин је с лакоћом контролисао поене и после 14 минута игре стекао огромну предност - 4:0.

        Имао је Новак прилику да први сет заврши без изгубљеног гема, пошто је имао две сет лопте на сервис Шпанца, али је Фернандо успео да се извуче. Иако је подигао ниво и агресивност своје игре, Вердаско није могао ништа да промени у првом сету, а Ђоковић четврту шансу претвара у вођство у сетовима - 6:1.

        Иако је убедљиво изгубио први сет, Фернандо није изгубио фокус, па је већ на старту другог сета успео да искористи први пад у игри нашег аса. Новак је везао неколико грешака из бекенда, а Вердаско стигао до првог брејка на мечу, који је убрзо потврдио - 0:2.

        Почетак другог сета потпуно се разликовао од свега оного што смо видели у уводном периоду игре јер смо у уводних пет гемова видели чак четири брејка.

        Најпре је Вердаско, пошто је стигао до предности, искористио први пад у игри нашег аса, када је послао неколико удараца из бекенда у аут. Међутим, уследио је експресан одговор Ђоковића, односно две неизнуђене грешке Шпанца - 1:2.

        Међутим, иако је повратио равнотежу, Новак није успео одмах да поврати резутлатски баланс. Још један слабији гем коштао га је сервиса још једном, али је и тада имао одговор - овога пута из форхенда за нову шансу за изједначење - 2:3.

        Изгледа да у овом периоду сусрета није могло без драме и брејк лопти, али и сјајних удараца. Вердаско није мењао приступ који му је доносио резултат, изборио се за нову шансу да ривалу одузме сервис. Ипак, Ђоковић то није дозволио, да би дивном форхенд дијагоналом, из готово немогуће позиције, изједначио - 3:3.

        Био је евидентан пад у игри Новака, који се пре свега мучио са убацивањем првог сервиса, али и позиционирањем приликом удараца. Наставило се са напетим гемовима на обе стране, углавном због великог броја грешака, међутим - брејка није било - 4:4.

        Девети гем другог сета био је најбољи у досадашњем току сусрета. Вердаско је Ђоковићу с неколико грешака поклонио нове две шансе за брејк, али је онда одиграо маестрално - погодивши два аса за преокрет. Уследио је нови феноменалан пасинг шот Новака, али је Фернандо на крају ипак успео да гем приведе у своју корист - 4:5.

        Новак никако није био на свом нивоу, али је упркос томе успео да веже неколико добрих поена и стигне до три везане брејк шансе. Ипак, Фернандо још једном, када је најпотребније, проналази први сервис, погађа два аса и после неколико ђусева и предности успева да натера ривала да својим сервисима заслужи тај-брејк - што овај јако брзо и чини - 6:6.

        Ђоковић је 13. гем другог сета отворио мини-брејком, који је потом потврдио правовременим изласком на мрежу и мирним волејом за 2:0. Уследио је нешто дужи поен, који такође осваја Новак после грешке Шпанца, који затим везује два поена и враћа баланс. Наставио је у истом ритму, па је убрзо, после четири веза поена, он био тај који је имао мини-брејк предности на својој страни (4:3).

        Деловало је да ће Вердаско наставити серију, али је онда урадио оно што му је на посебан начин обележило каријеру. Новак му је практично само враћао лоптицу, а он везао четири грешке, па је бранилац титуле дошао на сет до пласмана у наредно коло - 7:6(4).

        Вердаскова аутодеструкција наставила се и на старту трећег сета, па је Ђоковић после гема без изгубљеног поена на „поклон“ добио нови брејк, који је уз мање проблеме, односно једну спасену рибрејк прилику, претворио у значајну предност - 3:0.

        До краја готово да није било узбуђења, Новак је играо тачно онолико колико је било потребно, Фернандо ништа није могао да погоди, па се Србин врло брзо нашао у другој рунди првог Гренд Слема сезоне, новим брејком - 6:2.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари