Ђоковић негирао да је „у бизнису“ са Пикеом

НОВИ ИЗГЛЕД ДЕЈВИС КУПА ОСМИСЛИЋЕ КОМПАНИЈА ФУДБАЛЕРА БАРСЕЛОНЕ, КОЈИ ЈЕ НОВАКОВ ПРИЈАТЕЉ

Новак Ђоковић

        Како ствари стоје, ускоро нас чека нови изглед Дејвис купа - Светског првенства за тенисере.

        Систем такмичења осмислиће компанија „Космос“, која је у власништву фудбалера Барселоне Ђерара Пикеа, а пошто је годинама један од најгласнијих критичара актуелног формата такмичења, Новак Ђоковић је моментално доведен у везу са најављеним променама.

        Он је, међутим, у интервјуу за француски „Паризијен“ демантовао да има било какве пословне везе са Пикеом или неким из његове компаније.

        „Био сам изненађен када сам видео да ме доводе у везу са најављеним променама у Дејвис купу. Дефинитивно нисам део било које групе која пословно стоји иза овога, нисам Пикеов партнер, нити сам повезан са било којим од његових сарадника. Само покушавам да будем председник Асоцијације играча и да водим рачуна о овом спорту који много волим. Водим рачуна о будућности тениса и покушавам да помогнем колико год могу“, објаснио је Ђоковић и додао:

        „Пике је страствен по овом питању, често је долазио на турнире и трудио се да са својим сарадницима допринесе променама“.

        Ђоковић је навео да не зна зашто се његово име у пословном контексту доводи у везу са променама. Каже да јесте пријатељ са Пикеом, али је поновио да немају сарадњу.

        „Можда је то зато што смо Пике и ја пријатељи и често смо у контакту, а ја сам председник Асоцијације играча због чега сам и био укључен у расправе на тему промена претходних 15 месеци. Трудио сам се да својим статусом и својом улогом допринесем позитивним променама које су неопходне. То је све, немам другу улогу, нити интерес“, нагласио је Ђоковић.

        Најбољи српски тенисер сматра да су најављене промене сјајна ствар за репрезентативни тенис.

        „Свима нам је стало да играмо за своје земље и зато сам гласно критиковао постојећи формат. Када год ме је неко питао, био сам искрен и говорио да постојећи формат не функционише добро, што се и може видети по томе што све мање најбољих играча учествује у Дејвис купу. Ја сам годинама играо, чак и после завршних фаза гренд слемова, али онда сам се запитао да ли је то разумно. Промена формата је добар потез, нешто што су многи од нас дуго чекали“.

        Има, међутим, и оних који се противе најављеним променама.

        „Тенис је конзервативан спорт и има земаља којима се тако нешто не допада. Дејвис куп је традиционално такмичење, има дубоке корене које сви поштујемо, али потребне су му иновације. Проблем у тенису је што се многи плаше да ће бити нарушен интегритет одређеним променама, чак и ако би оне могле допринети побољшању. У другим спортовима, попут голфа, фудбала или кошарке, постоје примери који би могли да се искористе у тенису. Поштујем све који су оставили дубок траг у тенису, али други напредују и ми морамо да идемо у корак са њима. Нема ничег лошег у томе“, сматра Ђоковић.

        Некадашњи „број један“ сматра да ће најављене промене учинити такмичење атрактивнијим и привући већу пажњу публике, медија, спонзора...

        „Дејвис куп остаје као такмичење, само добија другу димензију, другачији формат. Сви популарни спортови имају сличне формате“.

        По најављеном, најбољих 18 репрезентација окупило би се у новембру, по завршетку ATP сезоне. Новак, ипак, није сигуран да ли је то најбољи термин.

        „Јасно ми је да желе да Дејвис куп буде трешњица на торту и да би то био маркетиншки добар потез, али биће занимљиво чути размишљања играча на ту тему. Зато ћемо и имати састанак у Индијан Велсу, а разговараћемо и у Мајамију. Имамо четири потенцијална термина у току сезоне. Искрено, шта је боље од тога да се сав тениски таленат окупи на једном месту у седам до десет дана“, закључио је Ђоковић.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари