Бекер: Знам све шта се догађа са Ђоковићем

НЕМАЦ КОЈИ НИКАДА ПРЕ НИЈЕ РАДИО КАО ТРЕНЕР, ЈОШ УВЕК НЕ ЗНА ДА ЛИ ЋЕ ОСТАТИ У ТИМУ СРПСКОГ АСА

Новак Ђоковић и Борис Бекер

        Борис Бекер две недеље по окончању завршног турнира сезоне у Лондону и даље размишља о игри Новака Ђоковића у финалу против Ендија Мареја. Тврди да је то можда била и најлошија партија српског играча.

        „Још увек анализирам тај меч. Новак је у полуфиналу против Кеија Нишикорија играо баш као и у првих шест месеци 2016. године. Тако добро може да игра када је све на свом месту. А онда је у финалу одиграо очајно. Нисам могао да верујем како је лоше одиграо против Ендија Мареја, с обзиром на све околности. То је, вероватно, био његов најгори меч од када сам у његовом стручном штабу“, рекао је у интервјуу за „Дејли мејл“ Борис Бекер.

        Немац је тренер Новака Ђоковића постао у децембру 2013. Последњих месеци, након великог пада у игри српског тенисера после освајања Ролан Гароса и губитка првог места на ATP листи, све гласније се прича о прекиду њихове сарадње.

        Бекер је у више наврата током интервјуа за британски дневник о сарадњи са Ђоковићем говорио у прошлом времену, што наводи на закључак да у 2017. години више неће седети у у боксу светског броја два.

        „Ја сам заиста уживао у последње три године, било је сјајно. Био сам у свом елементу и тако ће бити и у будућности. Нема кајања, то је била невероватна вожња. Када је реч о нашој сарадњи, могу да вам кажем да смо у процесу преговора, али и ништа више од тога. Не могу да кажем ни да ћемо наставити сарадњу, али ни да нећемо“, рекао је Бекер, уз констатацију да је у години на измаку било веома занимљиво, изазовно и „никада досадно“.

        На финалном турниру сезоне у Лондону у Новаковом боксу у О2 Арени седела су чак три тренера. Уз Бекера и Маријана Вајду, био је и Шпанац Пепе Имаз, лајф коуч, чија је појава у Ђоковићевом животу изазвала много „буре“. Неки отворено сматрају да је Новаков пад у игри настао баш од када је започео сарадњу са Имазом.

        Наводно, Бекер је после завршног мастерса сезоне поставио Ђоковићу ултиматум да се определи за њега или Имаза, јер „у пакету“ не иду.

        „Видите, ја сам унутра, знам све шта се догађа, али не могу да кажем. Волим свог играча, увек ћу га штитити, тако да никада нећу рећи ништа о томе. У овом случају позивам се на чувени пети амандман“, рекао је Немац, који пре прикључивању Новаковом стручном штабу никада није радио као тренер.

        Бекер је анализирао Ђоковићев учинак у 2016. години.

        „У првој половини године остварио је невероватан успех и завршио је тај период остварењем животног сна, освајањем Ролан Гароса. Ипак, већ на турнирима у Мадриду и Риму, који су претходили гренд слему у Француској осетило се присуство новог играча у граду - Ендија Мареја“.

        После јединог гренд слема који му је недостајао у колекцији, Ђоковић је „пао“.

        „Морате да разумете спортисту који се после много победа у низу и, буквално, освајања свега, умори из било ког разлога. Баш то се догодило Новаку после Ролан Гароса. Имао је право да мало одмори, бави се другим стварима, проведе више времена са својом породицом. Људи заборављају да је једини начин да постигнеш успех и будеш најбољи то да мораш да будеш себичан, окренут само себи и тако годинама ако желиш успех, а онда схватиш да си усамљен и изолован“.

        Бекер разуме одлуку Ђоковића.

        „Доминантан играч себи може да дозволи да направи предах, паузу. Имате и друге примере. Бјерн Борг је са 26 завршио каријеру, Андре Агаси је правио много дужих пауза током каријере, ја такође. Погледајте Тајгера Вудса, или Леа Месија после Светског првенства пре две године. То је нормална ствар за врхунске спортисте“.

        После Ролан Гароса „кола су кренула низбрдо“.

        „После освајања титуле у Паризу све се променило. У наредних шест месеци имали смо сасвим другачију врсту посла, због повреде и других ствари. Руке су нам биле помало везане. Нисмо могли да радимо онако смо навикли, а Новаковим пласманом у финале УС Опена мислили смо да смо спасили годину. Био је повређен, али му се посрећило на жребу, па је другу недељу одиграо онако уме. Улазак у финале био је невероватн успех, с обзиром на то да смо знали кроз шта смо све прошли“.

        Бекер сматра, са њим или без, да ће Ђоковић поново играти сјајно.

        „Губитак титуле у Њујорку и првог места на ATP листи у кратком временског периоду након дугог успешног низа сигурно је било болно за Новака, али то може бити и добро у другу руку за њега да крене жестоко да тренира и буде посвећенији“, сматра Бекер.

        „Не тврдим да ће Ђоковић опет побеђивати супериорно и освајати све, али да ће бити далеко концентрисанији и више посвећен тенису него у претходних шест месеци - то сам апсолутно уверен“, рекао је Борис Бекер.

НЕМА ВИШЕ „ВЕЛИКЕ ЧЕТВОРКЕ“

        Иако се на старту нове сезоне враћају и Роџер Федерер и Рафаел Надал, који су направили дуге паузе због санирања повреда, Бекер сматра да више неће бити „велике четворке“. „Не видим више да ће се та четворица играча борити за врх. Новак и Енди су испред свих, а сви остали су ту, иза“, навео је Бекер апострофирајући као највеће ривале нову генерацију - Доминика Тима, Милоша Раонића, Давида Гофана и Ника Кирјоса, као „највећи потенцијал“. „Кирјос је вероватно најталентованији, али то не значи да ће му бити и лакше. Он је проблематичан младић, али ја немам права да му дајем савет, јер он има тек 21 годину и још увек је млад. Погледајте шта смо ми радили у тим годинама, Мекинро, Конорс, ја, били смо несташни, ломили смо рекете што је било недопустиво за то време. Он ради неке погрешне ствари, али није убио никога, није ударио судију... Он није криминалац да се тако опходе према њему“.

ТЕШКО МАРЕЈУ

        Борис Бекер бавио се и тиме шта све чека новог „броја један“ Ендија Мареја у наредној сезони. „У прва четири месеца 2017. ће играти на крилима успеха ове сезоне, а онда ће почети да осећа огроман притисак. На Аустралијан Опену и на мастерсима по САД ће играти добро, биће у одличној форми, али од маја, када буде требало да брани велики број поена, биће под пресијом. Једна ствар је када играте опуштено, када не бринете о томе да браните бодове и резултат, а савим је другачије када сваке недеље размишљате како да сачувате поене и трофеје“, напоменуо је немачки тренер.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари