Ванредна скупштина ФК Партизан 24. маја

БИЛА ЗАКАЗАНА ЗА 12. АПРИЛ И НА ЊОЈ ЈЕ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ ИЗАБРАН НОВИ ПРЕДСЕДНИК И РУКОВОДСТВО

        Надзорни одбор фудбалског клуба Партизан донео је одлуку да Ванредна скупштина клуба буде одржана 24. маја.

        Ванредна скупштина је првобитно била заказана за прошли уторак, на њој је требало да буде изабран нови председник и руководство „црно-белих“, али је на предлог Радне групе, привременог органа управе на челу са Иваном Ћурковићем, одложена.

        У саопштењу се, између осталог наводи, да је уместо да се на Скупштини 12. априла донесу легалне одлуке, дошло до атмосфере страха, принуде и линча. Такође, додаје се да су многи били контрадикторни у својим изјавама и акцијама, па је Надзорни одбор поставио питање: „Шта се крије иза таквих намера, да ли је то заштита интегритета клуба или интегритета функција до којих се силом ваља домоћи?”.

        Саопштење фудбалског клуба Партизан преносимо у целости и без исправки.

        „Надзорни одбор ФК Партизан је, на својој седници, одржаној 18. априла 2016. године, разматрао актуелну ситуацију у клубу и иницијативу привременог органа Управе до одржавања Ванредне скупштине, Радне групе ФК Партизан, да се одреди према молби за одређивање новог термина Ванредне скупштине Клуба.

        Надзорни одбор је стао на становиште да су његова улога и допринос решењу у кризном периоду у ФК Партизан немерљиви и да су све одлуке, које је у међувремену донео, потпуно у складу са Статутом, као највишим правним актом Клуба.

        Упркос свом изворном ставу да је Ванредну скупштину ФК Партизан најсврсисходније одржати по завршетку такмичарске сезоне, Надзорни одбор је желео да, ослухнувши глас јавности, свим заинтересованим странама пружи могућност да 12. априла поднесу своје кандидатуре, да делегатима Скупштине омогући да, у демократској и фер атмосфери, изаберу своје будуће руководство. Надзорни одбор је чувар Статута а не функција, институција а не појединаца, за нас је спас Партизана врховни закон!

        Уместо да 12. априла легално заказана Ванредна скупштина донесе своје легалне одлуке, суочили смо се са атмосфером страха, принуде и линча. Заинтересоване стране које су, испрва, захтевале Скупштину и инсистирале на окончању тзв. узурпације функција, одједном су јавно истакле да ће бојкотовати легално сазвану Скупштину. Парадоксалну и иликвидну ситуацију продубиле су опскурним намерама за заказивањем Ванредне скупштине у неком другом термину, на неком другом месту, ванинституционално, нелегално, правно неутемељено. Надзорни одбор поставља питање шта се крије иза таквих намера, да ли је то заштита интегритета Клуба или интегритета функција до који се силом ваља домоћи?

        Када сила права устукне пред правом силе, када атмосфера страха надвлада атмосферу слободе, дужност је упозорити и пружити отпор.

        Незабележене сцене насиља над домаћинима и гостима у Централној ложи Партизановог стадиона, најаве блокаде и насилног разбијања Ванредне скупштине, у недељи у којој први тим игра дерби утакмицу, не служе на част ни једној заинтересованој страни, а оправдано се намеће питање слободе воље одлучивања делагата у таквим условима.

        У ситуацији у којој жели да сачува дигнитет институције Партизана, да првом тиму омогући достојанствену борбу за освајање бар једног трофеја, коначан пласман који му омогућава нови, верујемо успешан излазак на европску сцену, по којој је у последњој декади признат у европским оквирима, а у жељи да Скупштина буде место на којем ће се, након свођења укупних резултата, моћи уљудно, демократски и слободно водити дијалог и полемика, те изабрати легално руководство, Надзорни одбор ФК Партизан је, у складу са Статутом, једногласно донео одлуку да закаже Ванредну скупштину ФК Партизан за уторак, 24. мај 2016. године.

        Уверени смо да ће ова Скупштина још једном потврдити одговорност према Клубу, славу и снагу Партизана и дати замах још бољим и успешнијим резултатима у будућности”, стоји у саопштењу Надзорног одбора фудбалског клуба Партизан.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари