Српски одбојкаши до Бразила преко Берлина

ПОБЕДНИК ТУРНИРА У БЕРЛИНУ, КОЈИ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ

ОД 5. ДО 10. ЈАНУАРА, ИЗВАДИЋЕ ВИЗУ ЗА РИО

Српска одбојкашка репрезентација

        Успех у Светској лиги и освојена сребрна медаља, дефинитивно су знак да и ова генерација српских одбојкаша, предвођена Николом Грбићем, има квалитет да наступи на Олимпијским играма у Рију. Ипак, на путу до „Мараканазиње”, наше Орлове чека врашки тежак посао.

        Подсећамо да су због осам бодова на европској ранг-листи, остали „кратки” за наступ на Светском купу, где ће Европу представљати Русија и Италија, али и Пољска, као првак света.

        Ове три селекције, уз Американце и Иранце, водиће борбу за две олимпијске визе, на турниру, који ће се одиграти од 8. до 23. септембра.

        Европско првенство, чији су домаћини Италија и Бугарска, поново нема никаквих додирних тачака са пласманом у Рио. Јер, тамо се иде само са јануарских континенталних квалификација у Берлину.

        Победник турнира, који ће се одржати од 5. до 10. јануара, извадиће визу за Бразил, а другопласирани и трећепласирани добиће шансу да у мајским квалификацијама у Јапану (објективно најлакшим), дођу до још једне, од три последње „визе”.

        Просто речено, српски одбојкаши, кад је у питању Рио, морају да размишљају само о Берлину. Ту се крију све олимпијске тајне. Зато би било добро да на том, Европском првенство у малом, не буду баш све велесиле са Старог континента.

        За крај смо оставили још једно запажање. Доласком Бразилца Арија Грасе на чело FIVB, Европа је изгубила најмање једно место на Олимпијским играма. У Рио де Жанеиру, Стари континент ће имати највише пет представника.

        У Лондону, рачунајући и Велику Британију, било их је чак седам, у Пекингу, 2008. године – шест! Требало би да се мисли и о томе...

Немци и седам најбољих

        Пласман на Европске олимпијске квалификације, које ће се од 5. до 10. јануара одржати у Берлину, избориће домаћин Немачка и преосталих седам селекција са Европске (ЦЕВ) ранг листе, где ће Србији у сваком случају бити обезбеђено место.

        Екипе ће бити подељене у две групе по четири тима, а две првопласиране иду у полуфинале. Важан ће бити и меч за треће место, јер победник стиче право играња светских квалификација у мају.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари