Србија други пут првак Европе, Миљковић најбољи међу најбољима

Италијани лакше савладани него Руси у полуфиналу

Фото: ФоНет

  • Српски репрезентативац Марко Подрашчанин проглашен је за најбољег блокера, а Никола Ковачевић за најбољег примача сервиса

      БЕЧ - Одбојкашка репрезентација Србије освојила је титулу првака Европе, пошто је у финалној утакмици у Бечу победила селекцију Италије у четири сета - 17:25, 25:20, 25:23, 26:24.

      Меч је трајао 108 минута, а Србију је до победе и најсјајније медаље довео Иван Миљковић са 17 поена који је проглашен за најбољег играча Европског првенства.

      Италија је у првом сету – при резултату 10:9 за Србију - везала пет поена за редом и на крају га добила резултатом 25:17.

      Србија је у другом сету заиграла осетно боље и стекла предност већ на старту. Наши момци су убрзо разлику дигли на пет поена и успешно је одбранили до краја.

      Трећи сет је донео праву драму. Наши су додили са 4:1 и 13:8, али су Италијани успевали да се резултатски врате и да поведу са 18:17. Тада је наш селектор Игор Колаковић узео тајм аут после чега је Србија повела са 22:20.

      Италијани – код којих се истакао Кристијан Савани са 17 поена - тада су направили мини серију и изједначили на 23:23. Међутим, ипак је Србија дошла до сет лопте. На сервису се нашао Милоћ Терзић који је ас поеном донео Србији предност од 2:1 у сетовима.

      Италијани су и у четвртом сету стартовали добро и повели. Држали су повољан резултат све до 13:10, али су наши направили мини-серију и изједначили. "Азури" су поново направили брејк и стекли предност од три поена, али су због протеста добили жути картон, што је нашима аутоматски донело поен, па је Србија преокренула резултат на 17:16 након чега су се екипе смењивале у вођству, али опет наши стигли до сет лопте при резултату 25:24. И, опет нам је сет донео Терзић – новим ас сервисом - а у игру је ушао само да би сервирао.

      Српски репрезентативац Марко Подрашчанин проглашен је за најбољег блокера, а Никола Ковачевић за примача сервиса.

      Рус Максим Михајлов најбољи је поентер, Италијан Андреа Бари либеро, а Пољак Бартош Кубек сервер. Италијански репрезентативац Драган Травица (син бившег селектора Србије Љубомира Травице) проглашен је за најбољег техничара шампионата.

      Утакмици у Бечу присуствовало је око 10.000 људи, а репрезентација Србије је током целог меча имала гласну подршку великог броја својих навијача.

      Да подсетимо: Србија је последњи пут била првак Европе 2001. године. И тада је - у Чешкој (у Острави) – у финалу такође победила Италију са 3:0. Само, тада под заставом Савезне Републике Југославије.

      Бронзану медаљу освојила је Пољска, која је савладала
Русију са 3:1.

      Председник Србије Борис Тадић честитао је одбојкашима освајање златне медаље: "Најискреније Вам честитам на великом успеху који сте остварили у Бечу. Ваш тријумф донео је велику радост грађанима Србије".

 

Одбојка се гледала на барикадама

      (ФоНет) – ТРИЈУМФ српских одбојкаша на Европском првенству прослављен је на северу Косова, а финална утакмица против Италије пратила се и на барикадама.

      Велики успех српских одбојкаша прославља се на северу Косова уз песму, сирене аутомобила и петарде, а весело је било и на барикади у селу Рударе, где су грађани утакмицу пратили преко импровизованог видео бима, преноси КиМ радио.

      Северном Косовском Митровицом круже аутомобили са укљученим сиренама, а грађани носе заставе Србије.

      У близини моста који дели северни и јужни део града, веће групе младих Срба слави победу одбојкаша уз патриотске песме, круже аутомобилима и носе заставе Србије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари