Наше играчице освајају италијанску одбојку

СЛЕДЕЋЕ СЕЗОНЕ НА АПЕНИНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

ИГРАЋЕ СЕДАМ СРПСКИХ ОДБОЈКАШИЦА

Маја Огњеновић

        Познато је да је италијански одбојкашки шампионат један од најјачих на свету, како у мушкој, тако и у женској конкуренцији. Такође је чињеница да млади играчи и играчице желе да наступају за италијанске клубове како би изградили каријеру. У сезони 2015/16. у италијанском шампионату наступиће седам српских играчица.

        Титулу у женској Серији А1 брани Поми Казалмађоре за који игра репрезентативка Србије Јована Стевановић. Могло би да се каже да је одласком Ортоланијеве и још пет првотимки тим ослабљен. Ипак, није тако. У прелазном року дошло је чак десет нових играчица.

        Најзвучнија имена су италијанске репрезентативке Барболини и Пићинини, односно капитен селекције Немачке Маргарета Кожух. Казалмађоре је јасно ставио до знања ривалима да жели да сачува шампионски трон.

        Екипа која је прошле године учествовала у финалу, Новара, ангажовала је српску репрезентативку Тијану Малешевић. Уз још неколико играчица које су дошле током лета, клуб би требало поново да конкурише за највиши пласман. Могла би да се очекује реприза прошлогодишњег финала и да наше репрезентативке буду кључне играчице у дуелима до пехара.

        Највећа сатисфакција за некога је да наступи у првенству Италије. Бивша српска репрезентативка и дугогодишња чланица циришког Волера Нађа Нинковић следеће сезоне носиће дрес Фиренце. Челници клуба су, осим ње, ангажовали још пет играчица које би могле да помогну да се тим умеша, ако не у борбу за шампионски пехар, а онда бар за европске купове.

        Када је отворена одбојкашка пијаца, један од првих трансфера био је прелазак капитена Србије Маје Огњеновић из Хемик Полица у Пјаћенцу, клуб за који је већ наступала. Поред ње, ангажовано је још девет играчица. На пролеће 2016. знаће се да ли је квантитет донео и квалитет.

        Боје новог прволигаша Вићенце браниће чак три српске играчице. Игре које су приказале Марта Дрпа, Бианка Буша и Мина Поповић у шампионату Србије и српској селекцији на Европским играма у Бакуу нису прошле незапажено. У шампионату какав је италијански, наше девојке могу само да напредују и да буду још боље.

        Када неки клуб освоји титулу, онда се ривали надају да ће ангажовањем некога из шампионског тима, пехар доћи сам. Конељано је из екипе Казалмађореа ангажовао тренера Мацантија и Ортоланијеву. Колико ће они помоћи у узимању титуле бившем клубу остаје да се види.

НА ПОЧЕТКУ СРПСКИ ДЕРБИ

        Италијански шампионат почиње 18. октобра. У првом колу састаће се бранилац титуле Казалмађоре за који игра Јована Стевановић и нови прволигаш Вићенца за који наступа српски трилинг Марта Дрпа, Бианка Буша и Мина Поповић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари